Ucraina marcheaza 3 decenii de la cel mai grav accident nuclear din istorie. Putin: "A fost o lectie serioasa pentru omenire"

×
Codul embed a fost copiat

Ucraina marcheaza intr-o atmosfera sumbra implinirea a trei decenii de la accidentul nuclear de la Cernobil.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a adus un omagiu eroilor si victimelor catastrofei nucleare de la Cernobil, intr-un mesaj transmis cu ocazia comemorarii a 30 de ani de la cel mai grav accident din istoria utilizarii pasnice a energiei atomice, potrivit Agerpres.

"Cernobilul a fost o lectie serioasa pentru intreaga omenire, iar consecintele sale se resimt pana in prezent in ceea ce priveste mediul si sanatatea oamenilor", a mentionat liderul rus in mesajul sau. "Amploarea tragediei putea fi incomensurabil mai mare daca nu ar fi fost curajul exemplar si sacrificiul pompierilor, soldatilor si medicilor, care si-au indeplinit cu onoare datoria profesionala si civica", a subliniat presedintele rus, in acelasi context. "Multi dintre ei si-au sacrificat viata pentru salvarea altora", a adaugat el.

Putin a subliniat ca toti cei care au participat la lichidarea catastrofei de la centrala nucleara de la Cernobil sunt considerati, pe buna dreptate, 'adevarati eroi' in Rusia. 'Ne inclinam in fata memoriei persoanelor decedate. Si, desigur, ne exprimam recunostinta profunda fata de veteranii lichidatori, care nu-si uita camarazii plecati dintre noi, ajutandu-le familiile, implicandu-se in activitati sociale necesare', a afirmat in incheierea mesajului sau presedintele rus.

Citește și
Cernobil
Viata incredibila a femeilor care locuiesc in satele parasite de langa Cernobil. "In Kiev, as fi murit cu mult timp in urma"
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO


Explozia devastatoare de la reactorul patru a trimis in atmosfera radiatii de sute de ori mai puternice decat bomba de la Hiroshima.

Norul radioactiv a acoperit o buna parte a Europei, inclusiv Romania. Dar nu exista date oficiale privind numarul total al victimelor. Se stie insa ca peste trei milioane de oameni, dintre care aproape un milion de copii, au fost expusi radiatiilor.

Primele comemorari au avut loc in jurul orei la care, cu trei decenii in urma, se producea cel mai grav accident nuclear din istorie. Un incendiu, iscat in timpul unor teste de siguranta la reactorul numarul patru al centralei de la Cernobal, a fost urmat de o explozie nimicitoare. Deflagratia a eliberat in atmosfera opt tone de material radioactiv, contaminand o zona de 60 de kilometri in jurul centralei. Norul radioactiv s-a imprastiat in Europa si a acoperit inclusiv Romania.

Oleksandr Dzikunov, lichidator: "Doar imaginati-va. A fost ca un vulcan, ca un crater. Totul pare linistit, calm, acum, insa este inspaimantator sa te afli aici."

Pripiat, oraselul evacuat la 36 de ore de la producerea accidentului, este o localitate fantoma, care pare inghetata in timp. Cum nimeni nu mai locuieste acolo, flora si fauna s-au dezvoltat liber, dand nastere unui habitat unic. Cercetatorii au instalat camere pentru a vedea cum se adapteaza vietuitoarele la nivelul mare de radiatii. Au numarat cel putin 12 specii de mamifere: caprioare, lupi, ursi sau lincsi.

Desi poate parea greu de crezut, locul atrage si turisti. In 2011, guvernul a hotarat sa permita accesul vizitatorilor in interiorul zonei de excludere.

Cei care se incumeta sa viziteze zona sunt insotiti de ghizi, nu au voie sa se indeparteze de un traseu stabilit si nu trebuie sa atinga nimic.

Turist: "Din cate am auzit, nivelul de radiatii este destul de mic in zonele pe unde suntem lasati sa mergem, nu iti pune viata in pericol. De aceea am decis sa imi asum riscul."

Desi nu mai produce energie, complexul nuclear de la Cernobil are acum 2500 de angajati. Majoritatea participa la amplul proiect de ridicare a unui nou acoperis care sa sigileze reactorul patru. Dupa accident, acesta a fost invelit intr-un sarcofag, construit in graba, care nu este etans.

Noul invelis, in forma de arca, este mai inalt decat Statuia Libertatii si poate acoperi mai bine de zece terenuri de fotbal. Structura de 36 de mii de tone va fi amplasata abia anul viitor deasupra reactorului si are o garantie de un secol. Costul proiectului se apropie de doua miliarde de dolari, bani donati de aproape 40 de tari.

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
30 DE ANI de la Cernobil. Cum a fost prezentat in Romania accidentul nuclear care continua sa faca victime si astazi
30 DE ANI de la Cernobil. Cum a fost prezentat in Romania accidentul nuclear care continua sa faca victime si astazi

 La 26 aprilie 1986, doua explozii au zguduit reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobil. Nu exista date oficiale privind numarul total al victimelor, se stie, insa, ca 25.000 au murit numai dupa ce au participat la decontaminarea zonei.

Viata incredibila a femeilor care locuiesc in satele parasite de langa Cernobil.
Viata incredibila a femeilor care locuiesc in satele parasite de langa Cernobil. "In Kiev, as fi murit cu mult timp in urma"

In satul Zalesye, cele mai multe dintre case sunt goale. Singura localnica este Rosalia, o batrana care a refuzat sa traiasca in alta parte.

"Ne impuscati si ne sapati mormintele, noi ramanem aici". Mamaile de la Cernobil, dupa 30 de ani de cand au refuzat sa plece

La aproape 30 de ani de la dezastrul de la Cernobil, pamantul, apa si aerul din zona raman printre cele mai contaminate de pe Pamant.

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video
Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video

O explozie a rănit cinci persoane în orașul rus Belgorod, spune guvernatorul acestuia.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.