Ministrul de interne de la Kiev: Sute de parasutisti americani vor veni in Ucraina. Ce rol ar putea juca Armata Romana

Ultima actualizare: 02-04-2015 07:06
soldati americani in UCraina

Washington-ul este pe cale sa trimita 290 de militari de elita in vestul Ucrainei – insa nu pentru a lupta in mod direct impotriva rusilor

Anuntul a fost facut de ministrul de Interne ucrainean Arsen Avakov pe pagina sa de Facebook. “290 de parasutisti americani vor veni pe 20 aprilie in poligonul Iavoriv din regiunea Lviv. Aici vor avea loc, asa cum s-a stabilit cu Departamentul de Stat american, exercitii comune ale Brigadei 173 Aeroportate a SUA si Garzii Nationale ucrainene. [n. red.: unitatile de rezerva ale armatei, reinfiintate in 2014] ”

Potrivit oficialului, “un acord in legatura cu aceste exercitii a fost incheiat in cursul negocierilor dintre presedintele Porosenko si vicepresedintele Biden”. Vor fi 3 “valuri” de antrenamente, la fiecare participand 300 de militari ucraineni, urmate de un exercitiu miliar comun. Printre unitatile implicate Avakov a mentionat batalioanele Jaguar si Omega, care fac parte din fortele speciale spetnaz iar la ora actuala lupta impotriva separatistilor din estul tarii.'

Citeste si: Europa si SUA se cearta pe tema furnizarii de armament Ucrainei. COMANDANT NATO: Nu excludem o operatiune militara

Exercitiul ar fi trebuit sa aiba loc in martie, dar a fost amanat din cauza evolutiei situatiei din Ucraina. Comandantul fortelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, a dat insa asigurari ca “inceputul antrenamentelor nu inseamna in niciun caz ca acordul de la Minsk a esuat”.

Brigada Aeropurtata 173 este una dintre cele mai importante unitati ale armatei americane. A luptat pentru intaia data in Primul Razboi Mondial, cand era o unitate de Infanterie, iar in a Doua Conflagratie Mondiala a devenit o unitate de parasutisti care a actionat impotriva japonezilor. Ulterior, Brigada 173, botezata “Soldatii cerului”, a luat parte la razboiul din Vietnam, dar si la cele din Irak si Afganistan. La ora actuala, unitatea isi are baza in Italia, la Vicenza.

Anul trecut, 200 de soldati din aceasta unitate au participat in Ucraina la exercitiul Rapid Trident 2014 (foto jos), desfasurat tot la Iavoriv si la care au luat parte si militari romani. Si atunci, data exercitiului a fost decalata din cauza situatiei din aceasta tara.

Pana acum, Statele Unite au acordat Ucrainei asistenta in valoare de 200 de milioane de dolari, dintre care 75 de milioane au fost aprobate in martie. Aceste ajutoare au constat in echipamente non-letale – dispozitive de comunicatii, radare, drone, ochelari pentru vedere de noapte, ajutoare medicale dar si vehicule Humvee..Presedintele Obama a rezistat insa cererilor, venite chiar si din partea Congresului american, de a trimite material de razboi in Ucraina.

Anuntul privind exercitiile comune SUA - Ucraina a starnit reactii virulente in Rusia la inceputul martie. Cu toate acestea, cele doua state au programat si alte antrenamente: potrivit Interfax, intre martie si noiembrie la Iavoriv este programate exercitiul Fearless Guardian 2015 iar din iulie pana in octombrie, Saber Guardian/Rapid Trident 2015, la care ar putea participa si Romania.

In 2014, un detasament de 60 de militari ai Brigazii 81 Mecanizata a luat parte la acest exercitiu multinational (foto sus), organizat de Comandamentul fortelor terestre americane dislocate in Europa, in cadrul programului de Parteneriat pentru Pace (PfP) al Aliantei Nord-Atlantice. Potrivit Ministerului Apararii Nationale, militarii nostri au participat la editiile precedente ale acestui exercitiu regional in anii 2007, 2008, 2012 si 2013.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO