Europa si SUA se cearta pe tema furnizarii de armament Ucrainei. COMANDANT NATO: Nu excludem o operatiune militara

rusia ucraina

Criza din Ucraina creeaza o ruptura intre Europa si Statele Unite in ceea ce priveste strategia pentru rezolvarea conflictului.

Sumarul evenimentelor:

-►Philip Breedlove: Nu trebuie sa excludem posibilitatea unei operatiuni militare in Ucraina
-►Merkel a explicat de ce se opune livrarii de arme Ucrainei
-► Fost ambasador britanic: Putin nu vrea razboi, dar nu va ceda in fata lui Merkel si Hollande
-►Hollande, dupa intalnirea cu Putin: "Una din ultimele sanse" de a evita razboiul

Germania si Franta isi doresc o rezolvare pe cale diplomatica a conflictului din estul Ucrainei in timp ce SUA refuza sa excluda posibilitatea de a trimite armament in ajutorul guvernului de la Kiev, relateaza Telegraph. Conflictul din Ucraina a dominat agenda discutiilor din prima zi a Conferintei pentru Securitate de la Munchen, subiectul unei eventuale livrari de arme fortelor ucrainene generand opinii divergente in randul politicienilor si expertilor.

Occidentul nu ar trebui sa excluda o operatiune militara in Ucraina, a sustinut sambata, comandantul suprem NATO in Europa, generalul Philip Breedlove, relateaza Reuters. "Nu trebuie sa excludem posibilitatea unei operatiuni militare in Ucraina" a spus generalul Breedlove unui grup de jurnalisti la Conferinta de securitate de la Munchen, cand a fost intrebat daca sustine furnizarea de arme de aparare armatei Ucrainei, in lupta impotriva separatistilor pro-rusi.

Fostul senator american Joe Lieberman a pledat pentru furnizarea de arme Ucrainei, "pentru a se apara". "Primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa le dam arme. Pentru a se apara. Altfel, Rusia va continua sa actioneze si sa ocupe mai mult teritoriu. La fel cum au ocupat Crimeea. Acest lucru creeaza un precedent teribil, permitand agresiunii sa modifice granitele in Europa, ceea ce nu s-a mai intamplat de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial", a declarat el.

Citește și
Ucraina
Primele reactii dupa negocierile de la Moscova. Angela Merkel: Nu stim sigur daca discutiile cu Vladimir Putin vor functiona
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen, a avertizat insa ca nu trebuie furnizate arme Ucrainei, pentru ca acest lucru ar accelera conflictul. "Oamenii din estul Ucrainei sufera foarte mult. Sunt deja prea multe arme in regiune (...). Suntem siguri ca putem imbunatati situatia poporului ucrainean daca le furnizam arme? Suntem siguri ca Ucraina poate castiga in fata masinariei militare a Rusiei? Suntem constienti de potentialul periculor pentru escaladare? Si nu ar fi un pretext pentru Rusia sa intre in conflict deschis", s-a intrebat ministrul german.Aceasta opinie este impartasita de Ian Bremmer, presedintele societatii de consultanta Eurasia Group. "Singura cale prin care rusii ar putea ajunge, in cel mai bun caz, la un conflict inghetat, ar fi o combinatie intre presiuni si stimulente. Si cred ca solutia diplomatica este singura cale", a declarat el.

Merkel a explicat de ce se opune livrarii de arme Ucrainei

Presedintele francez, Francois Hollande, a declarat sambata ca negocierile purtate de Franta si Germania cu Rusia pentru a incerca sa obtina un acord de pace in Ucraina reprezinta "una din ultimele sanse" de a evita razboiul. "Cred ca este una din ultimele sanse. (…) Daca nu reusim sa obtinem un acord durabil de pace, cunoastem perfect scenariul: exista un nume, se cheama razboi”, a declarat Hollande, revenit in Franta dupa negocierile din cursul noptii de la Moscova cu presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel.

Angela Merkel a declarat in cadrul Conferintei pentru securitate de la Munchen ca „nu este sigur” ca negocierile incepute vineri cu Kremlinul vor avea success. Totodata a explicat de ce se opune livrarii de arme Ucrainei "Inteleg dezbaterea dar cred ca livrarea de mai multe arme nu va duce la progresul de care Ucraina are nevoie. Ma indoiesc profund de acest lucru”, a declarat ea in cadrul Conferintei pentru securitate de la Munchen dupa ce a prezentat initiativa de pace franco-germana propusa la Moscova vineri.

"Iar daca este adevarat ca solutia nu poate fi una militara, atunci cred ca ar trebui sa ne concentram eforturile pe alte lucruri. Exista deja un mare numar de arme in regiune si nu vad ca asta sa fi facut mai probabila o solutie militara", a adaugat cancelarul german.

 Reactia presei internationale dupa intalnirea Putin-Merkel-Hollande

Bloomberg noteaza ca "summit-ul" ucrainean a fost un esec si ca Statele Unite analizeaza urmatorul pas pentru rezolvarea crizei din Ucraina."Nu s-a rezolvat nimic. Ucraina nu poate indeplini cererile lui Putin" a sustinut pentru Bloomberg Joerg Forbrig, director al German Marshall Fund, in Berlin. "Un ajutor militar american pentru Ucraina este foarte probabil dupa esecul acestor negocieri si posibilitatea ca rebelii sa porneasca o noua ofenesiva", a mai explicat acesta.

Potrivit Financial Times si Reuters unicul succes al vizitei lui Merkel si Hollande la Moscova a fost promisiunea Kremlinului ca vor urma si alte discutii despre pace. Merkel nu este sigura de succesul negocierilor cu Vladimir Putin, noteaza si Associated Press. "Vladimir Putin nu vrea razboi, nu va incepe o confruntare militara cu NATO, insa nici nu va ceda in fata lui Merkel si Hollande daca asta inseamna sa mearga impotriva intereselor tarii sale", sustine Tony Brenton, un fost ambasador al Marii Britanii in Rusia, intr-un editorial pentru The Telegraph.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Vicepresedintele american Joe Biden: SUA nu vor permite Rusiei sa redeseneze harta Europei
Vicepresedintele american Joe Biden: SUA nu vor permite Rusiei sa redeseneze harta Europei

Washingtonul nu va permite Rusiei sa redeseneze harta Europei, a declarat vicepresedintele american Joseph Biden, adaugand ca Statele Unite si Europa trebuie sa sustina Ucraina in plan politic si financiar.

Primele reactii dupa negocierile de la Moscova. Angela Merkel: Nu stim sigur daca discutiile cu Vladimir Putin vor functiona
Primele reactii dupa negocierile de la Moscova. Angela Merkel: Nu stim sigur daca discutiile cu Vladimir Putin vor functiona

Angela Merkel a sustinut sambata o conferinta de presa la Munchen, in cadrul careia a declarat ca situatia din Ucraina nu va fi rezolvata prin mijloace militare.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.