Romania va trimite trupe in Ucraina. Exercitii NATO in apropierea fortelor rusesti din Crimeea

Ultima actualizare: 07-04-2014 07:07
distrugatorul USS Donald Cook

Parlamentul ucrainean si-a dat acordul pentru o serie de exercitii militare comune cu tarile NATO. Exercitiile vor avea loc in sudul si vestul Ucrainei, dar si in Marea Neagra.

Ucraina va gazdui in urmatoarea perioada o serie de exercitii militare la care vor participa detasamente din mai multe state NATO, inclusiv forte romanesti. Parlamentul de la Kiev a votat in unanimitate pentru organizarea acestor exercitii pe teritoriul ucrainean, in ciuda tensiunilor cu Rusia.

Potrivit declaratiilor Ministrului Apararii de la Kiev, Mihail Koval, e vorba de 8 exercitii de antrenament, “tema principala a antrenamentului fiind pregatirea pentru misiuni internationale de pastrare a pacii”, dar si “siguranta umanitara, operatiunile de cautare si salvare pe mare si pe uscat”. Mai important, insa, antrenamentele vor viza, potrivit inaltului oficial, si “apararea nationala”.

Pe hartie, Ucraina a pierdut deja razboiul cu Rusia. Ce armate au cele doua tari: INFOGRAFIC INTERACTIV

Fortele care vor participa la aceste exercitii vor fi alcatuite in proportie de 50% din militari ucraineni, restul fiind forte NATO. Ucraina nu este membra a Organizatiei Atlanticului de Nord, insa a mai desfasurat si in anii trecuti astfel de exercitii internationale (foto).

Conform AFP, 2 dintre exercitiile planificate ar putea aduce trupele NATO extrem de aproape de cele rusesti din Crimeea: este vorba de “Rapid Trident” si “Sea Breeze”. Cel din urma are loc in Marea Neagra, unde fortele ucrainene vor coopera cu cele americane intr-o operatiune care va dura 25 de zile si va implica 1.800 de oameni, 9 nave de razboi, 2 submarine plus avioane si elicoptere.

Cat despre soldatii nostri, acestia vor fi implicati in exercitiul “Sud 2014”, la care vor participa vanatori de munte din Romania si Republica Moldova. Exercitiul va dura o saptamana si va avea loc in septembrie sau octombrie. De asemenea, potrivit Ria Novosti, Romania ar putea lua parte si la exercitiul "Light Avalanche 2014”, programat pentru toamna acestui an.

Ce tari ar putea invada Rusia in urmatoarea perioada

Recent, Rusia a acuzat NATO ca ar incalca reglementarile internationale prin prezenta navelor americane in Marea Neagra. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut Aliantei Nord-Atlantice sa ofere explicatii privind consolidarea prezentei militare in estul Europei. NATO a respins insa acuzatiile.

Soldati rusi, intr-o misiune de patrulare

"Sunt uimit ca Rusia poate afirma ca NATO incalca angajamentele, dat fiind ca Rusia incalca in prezent toate principiile si angajamentele internationale, in primul rand cel de a nu ocupa alte tari", a spus secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, conform AFP.

In clipa de fata, Ucraina participa la un exercitiu NATO desfasurat in Bulgaria, in care sunt implicati si militari romani.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO