ARMISTITIUL DE LA MINSK. Putin anunta ACORD DE PACE in Ucraina. Filmul celor 16 ore de negocieri
Dupa o noapte alba, descrisa de un diplomat drept un "razboi al nervilor", Putin, Merkel, Porosenko si Hollande au ajuns la un acord pentru a pune capat varsarii de sange din estul Ucrainei.
In urma celor aproape 16 ore de tratative, Vladimir Putin, Petro Porosenko, Angela Merkel si Francois Hollande au convenit asupra unui armistitiu, care ar urma sa intre in vigoare sambata, 15 februarie 2015. Acordul prevede, intre altele, retragerea armelor grele si crearea unei zone demilitarizate de-a lungul liniei frontului. Extraordinar de dificile, tratativele au fost presarate cu usi trantite si creioane rupte. In mai multe randuri, atat presedintele ucrainian cat si cel rus au parasit sala nervosi, dar au revenit de fiecare data.
La pranz, cei patru lideri au plecat pe rand de la Minsk, fara sa sustina o conferinta de presa COMUNA. Au fost insa declaratii separate. Cancelarul german a declarat ca nu isi face "nicio iluzie" si stie ca exista inca "mari obstacole" de depasit. Plecat cel dintai, Putin a fost urmat de Angela Merkel, Francois Hollande si Petro Poroshenko.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
SUMARUL EVENIMENTELOR:
-►Vladimir Putin a iesit intr-o conferinta de presa, dupa mai bine de 16 ore de negocieri, pentru a anunta ca s-a ajuns la o intelegere
-►Participantii la negocierile de la Minsk au convenit un armistitiu in estul Ucrainei, incepand cu 15 februarie
-►Presedintele francez, Francois Hollande, a confirmat armistitiul
-►Merkel: Putin a facut presiuni asupra rebelilor pentru a accepta armistitiul
Urmariti live-text pe www.stirileprotv.ro evenimentele de joi, 12 februarie, de la Minsk
UPDATE 18:45 Europenii intampina cu un optimism rezervat rezultatul negocierilor de la Minsk
Acordul de incetare a focului incheiat joi la Minsk ofera o "licrarire de speranta" ca ostilitatile vor inceta in Ucraina, dar acesta a fost intampinat cu un optimism rezervat de liderii europeni, scrie Mediafax.
Germania a fost destul de rezervata in comentariile privind rezultatele negocierilor de la Minsk. Toate partile au lucrat pentru a se inregistra progrese, negocierile au fost "foarte dificile", dar rezultatele lor "nu sunt o realizare", a declarat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. "Acordurile de astazi nu sunt nici o solutie universala, nici o realizare", a declarat el.
Steinmeier a spus clar ca se asteapta la mai mult de la aceste negocieri. "Pentru unele persoane, (rezultatul) va parea insuficient. Si noi voiam sa ajungem la un rezultat mai bun", a declarat el. "Totusi, aceasta este ceea ce presedintii Rusiei si Ucrainei au convenit", a conchis el.
"Acordul de la Minsk nu garanteaza un succes durabil in Ucraina", dar "urmatoarele ore vor fi decisive", a afirmat joi presedintele francez Francois Hollande la Bruxelles, adaugand ca europenii trebuie sa fie "vigilenti, sa exercite presiuni si sa continue miscarea inceputa".
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a salutat acordul de la Minsk, afirmand ca acesta "ofera o baza pentru o incetare a focului efectiva", dar s-a declarat convins ca mai sunt multe lucruri de facut. "Sper ca acordul sa paveze calea pentru o solutie politica printr-un proces de reforma constitutionala care va permite o descentralizare necesara prin respectarea deplina a integritatii teritoriale si a suveranitatii Ucrainei, si pe baza unor standarde europene", a declarat el.
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a salutat, de asemenea, acordul intr-un mesaj postat pe Twitter, adaugand ca "toate partile trebuie sa se supuna acum acordului si sa transforme vorbele in fapte".
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a calificat acordul drept unul incurajator, dar a precizat ca doar speranta nu este suficienta. "Acordul de astazi de la Minsk este o veste binevenita si ne da speranta. Speranta este buna, chiar esentiala, dar nu suficienta. Testul real este respectarea armistitiului pe teren. Primul acord de la Minsk nu a fost respectat, asa cum va amintiti. Dupa discutia mea cu cancelarul Angela Merkel am sentimentul ca ar trebui sa ramanem extrem de precauti", a declarat el.
Secretarul general al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Lamberto Zannier, a declarat ca rezultatul intalnirii de la Minsk este "important si necesar", adaugand ca acesta ar trebui sa contribuie la "stabilizare si pace in Ucraina".
Vorbind din orasul ucrainean Dnepropetrovsk, el a declarat ca rezultatul summitului ar putea avea impact asupra actualului mandat al misiunii de monitorizare a OSCE in aceasta tara.
Premierul finlandez, Alexander Stubb, a salutat cu precautie acest acord. "Armistitiul este o veste grozava; totusi ar trebui sa vedem cum va fi implementat. Nu mai trebuie ucisi oameni; armamentul greu trebuie retras", a declarat el.
El si-a exprimat speranta ca, daca Merkel si Hollande sunt multumiti cu rezultatul negocierilor de la Minsk, la summitul UE care are loc joi la Bruxelles nu vor fi discutate noi sanctiuni impotriva Moscovei.
Premierul britanic David Cameron a mentinut o linie mai dura, afirmand ca "Putin trebuie sa stie ca sanctiunile vor ramane in vigoare daca nu vor fi inregistrate progrese concrete pe teren".
Presedintele lituanian, Dalia Grybauskaite, a afirmat la randul sau ca problema schimbarii actualelor sanctiuni impotriva Rusiei nu va fi discutata pana in martie.
O problema mult mai delicata, daca sa fie sau nu trimise arme letale Kievului este mai probabil sa ajunga pe agenda Bruxelles-ului, a precizat premierul luxemburghez, Xavier Bettel.
Premierul italian Matteo Renzi a calificat acordul de la Minsk drept un "mare rezultat", la sosirea la Bruxelles, unde va participa la summitul UE.
Ministrul danez de Externe, Martin Lidegaard, si-a exprimat speranta ca aceasta "veste buna" se va putea materializa si ca partile implicate in conflict vor respecta armistitiul. "Prefer sa fiu optimist", a declarat el.
La randul sau, sresedintele belarus Aleksandr Lukasenko, gazda negocierilor, s-a declarat multumit ca Belarusul si-a indeplinit rolul. "Sunt foarte multumit ca Belarusul si-a indeplinit rolul. Dar figurile centrale ale acestor negocieri au fost, bineinteles, sefii de stat. Au facut o treaba buna. Au supravietuit acestui maraton", a declarat el.
El le-a cerut reporterilor sa nu dramatizeze faptul ca negocierile au durat atat de mult timp. "Dureaza luni sau chiar ani pentru a rezolva probleme de razboi si pace. Aici sefii de stat au reusit sa ajunga la un acord de incetare a focului in 15 ore", a declarat Lulasenko. El a subliniat insa ca cel mai important este ca acordurile sa fie
UPDATE ORA 17:30 Federica Mogherini: Subiectul impunerii de noi sanctiuni Rusiei nu va fi discutat la Bruxelles
Liderii Uniunii Europene probabil nu vor discuta, la summitul de la Bruxelles, despre impunerea unor noi sanctiuni Rusiei, in contextul acordului obtinut la Minsk privind criza ucraineana, anunta Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.
"Acordul obtinut la Minsk este important, dar nu definitiv", a declarat Mogherini, potrivit site-ului italian MilanoFinanza, referindu-se la armistitiul stabilit de liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei si Frantei.
"Nu cred ca se va discuta despre noi sanctiuni impotriva Rusiei la summitul programat la Bruxelles. Ne vom concentra pe activarea tuturor instrumentelor posibile ale Uniunii Europene pentru mentinea armistitiului din estul Ucrainei", a explicat Mogherini.
Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat joi ca s-a ajuns la un acord, la Minsk, pentru incetarea ostilitatilor in Ucraina incepand din 15 februarie.
UPDATE ORA 16:45 MAE: Intelegerea de la Minsk poate facilita imbunatatirea situatiei de securitate din Ucraina
Ministerul de Externe apreciaza ca intelegerea de joi de la Minsk poate facilita imbunatatirea situatiei de securitate din Ucraina, subliniind ca va urmari implementarea acestora, neintarziat si integral, astfel incat sa produca rezultate concrete in teren, potrivit unui comunicat.
Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca "intelegerea rezultata in urma intalnirii la varf de la Minsk din 12 februarie 2015 reprezinta un prim pas in vederea detensionarii situatiei de securitate din sud-estul Ucrainei si in directia solutionarii crizei din Ucraina".
"In cazul aplicarii cu strictete a prevederilor sale, mai ales a deciziei de implementare a incetarii focului, incepand cu 15 februarie, de o maniera neconditionata si cuprinzatoare, intelegerea de la Minsk de astazi poate facilita imbunatatirea situatiei de securitate", mai precizeaza MAE.
Ministerul de Externe va urmari cu toata atentia "ca ansamblul intelegerilor atinse sa fie implementate neintarziat, integral si neconditionat, astfel incat sa fie in masura sa produca rezultate concrete in teren, creand perspectiva pentru un proces politic amplu de solutionare a crizei din Ucraina".
La randul sau, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, aflat in vizita oficiala in Georgia, a scris pe twitter ca acordul de la Minsk reprezinta "un pas pozitiv" daca este implementat neconditionat si daca ostilitatile se incheie duminica, precizand ca asteapta "rezultate tangibile" in ceea ce priveste situatia din Ucraina.
UPDATE ORA 16:00 Vladimir Putin a acceptat, la Minsk, eliberarea pilotului si deputatului ucrainean Nadia Savcenko
Acordul de la Minsk prevede eliberarea de catre Rusia a fostului pilot militar ucrainean Nadia Savcenko, in prezent parlamentar, unul dintre sutele de militari capturati in cursul conflictului separatist din estul Ucrainei, afirma surse citate de ziarul The New York Times.
Nadia Savcenko, in varsta de 33 de ani, nu este detinuta in estul Ucrainei, ci este intr-o inchisoare din Rusia, fiind acuzata in cazul uciderii a doi ziaristi rusi decedati in Ucraina in iunie 2014.
In contextul in care liderii Frantei, Germaniei, Ucrainei si Rusiei au ajuns la un acord la reuniunea de la Minsk, se pare ca exista si o intelegere clara pentru eliberarea Nadiei Savcenko. Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a confirmat intelegerea privind eliberarea deputatului ucrainean.
Petro Porosenko ii ceruse personal presedintelui rus, Vladimir Putin, eliberarea Nadiei Savcenko, indemnandu-i si pe Francois Hollande, presedintele Frantei, si pe cancelarul german, Angela Merkel, sa intervina in acest sens.
Pe 11 februarie, un tribunal din Moscova a extins pana la 13 mai perioada de detentie a pilotului militar Nadia Savcenko, in pofida unei initiative europene in favoarea acesteia, la care a participat si Romania. Nadia Savcenko este si membra a Parlamentului ucrainean.
Nadia Savcenko, care este in greva foamei de 60 de zile pentru a protesta fata de arestare, este acuzata in Rusia de implicare intr-un atac cu mortiera soldat cu moartea a doi jurnalisti rusi care relatau despre conflictul separatist ucrainean. Nadia Savcenko a fost capturata de insurgentii prorusi in estul Ucrainei in iunie 2014, fiind transferata in Rusia in iulie.
Nadia Savcenko, in varsta de 33 de ani, a fost pilot al armatei ucrainene pana in noiembrie 2014. Aflata in inchisoare in Rusia, ea a demisionat din armata dupa ce a fost aleasa membra a Parlamentului ucrainean.
UPDATE ORA 13:00 Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca presedintele rus, Vladimir Putin, a fost nevoit sa exercite presiuni asupra separatistilor ucraineni pentru a accepta acordul de incetare a focului incheiat joi in urma negocierilor de la Minsk, relateaza Russia Today in pagina electronica.
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a salutat acordul de incetare a focului semnat la Minsk.
Merkel a precizat ca mai sunt multe de facut pentru a obtine pacea in Ucraina, dar acum exista "o raza de speranta" pentru progrese. Minsk-2 nu este chiar o realizare majora, dar ar trebui sa opreasca escaladarea situatiei in Donbas, a declarat la randul sau ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. Uniunea Europeana nu va discuta joi noi sanctiuni impotriva Rusiei, daca Angela Merkel si presedintele francez, Francois Hollande, sunt multumiti de progresele obtinute in timpul negocierilor, a subliniat ministrul finlandez de Externe, Alexander Stubb.
Normandy group reach verbal agreement on #Ukraine reconciliation – German FM http://t.co/qEiRQsuHYW #MinskSummit pic.twitter.com/07K3AZZcDL
— Sputnik (@SputnikInt) February 12, 2015
UPDATE ORA 12:00 Acordul de la Minsk prevede ca zona de securitate care separa partile aflate in conflict trebuie sa fie de cel putin 50 de kilometri latime pentru artilerie, de 70 de kilometri pentru lansatoarele de rachete si de 100 de kilometri pentru armamentul greu cu raza de actiune lunga, precum rachetele balistice Tocika-U, precizeaza documentul.
Retragerea armelor trebuie sa inceapa duminica, 15 februarie 2015 si sa se incheie in decurs de maxim 14 zile. OSCE se ocupa de implementarea armistitiului pe teren si isi va folosi dronele si observatorii pentru a verifica respectarea acordului. Documentele prevede si o retragere a "trupelor straine, a armamentului greu si mercenarilor" din Ucraina, sub monitorizarea OSCE. "Gruparile armate ilegale" vor fi dezarmate.
Acordul de la Minsk reia punctele armistitiului din 2014, inclusiv reforma politica in Ucraina pentru a asigura un statut special pentru regiunile separatiste si reglementarea situatiei de la frontiere, a adaugat presedintele rus. Statutul special cere ca Ucraina sa adopte legislatia necesara pentru oferirea unor privilegii permanente regiunilor Donetk si Lugansk pana la sfarsitul lui 2015. Problemele umanitare si economice sunt de asemenea mentionate in acordul incheiat la Minsk. Termenii acordului sunt explicati in documentul semnat de membrii grupului de contact, care include reprezentanti ai fortelor rebele, ai Kievului, Rusiei si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), a declarat Putin.
La Minsk, jurnalistii au facut poze cu documentul care prevede incetarea focului in Ucraina.
#BREAKING: A shot of the document that outlines Measures of Implementation of the Minsk Agreement pic.twitter.com/bOZEIuIfTi
— Yury Barmin (@yurybarmin) February 12, 2015
UPDATE ORA 11:40 Putin, Merkel si Hollande au parasit Palatul Indepedentei de la Minsk, unde s-au tinut negocierile.
UPDATE ORA 11:30 Francois Hollande a confirmat acordul pentru incetarea focului in Ucraina. Este un "acord serios", dar nu s-a ajuns la o intelegere asupra tuturor problemelor, a subliniat Hollande. Seful statului francez si cancelarul german Angela Merkel au condus maratonul negocierilor din capitala Belarusului.
UPDATE 0RA 11:20 Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat joi ca un acord a fost incheiat la Minsk pentru incetarea ostilitatilor in Ucraina incepand de duminica, 15 februarie, relateaza Russia Today. "Nu a fost cea mai buna noapte din viata mea, insa am reusit sa ajungem la o intelegere pentru pace si asta a fost cel mai important", a spus Putin.
"Cred ca am ajuns la un acord important. Am convenit asupra unui armistitiu incepand cu 15 februarie, la ora 00.00", a mai declarat Putin, in urma negocierilor maraton de la Minsk, intre liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei si Frantei.
Putin a declarat ca refuzul Kievului de a discuta direct cu reprezentatii separatistilor a fost unul dintre motivele pentru care ajungerea la un acord a durat atat de mult. "Poate ca nu sunt recunoscuti, dar aici avem de-a face cu viata reala si daca toata lumea vrea sa se ajunga la un acord si sa existe relatii sustenabile, sunt necesare contacte directe", a declarat Putin.
O decizie de compromis a fost luata cu privire la o zona demilitarizata pe linia frontului, care era principalul punct de blocaj in cadrul negocierilor. Putin a precizat ca fortele ucrainene isi vor retrage armamentul greu dincolo de linia de front. Separatistii se vor retrage de asemenea dincolo de linia frontului, asa cum a fost ea stabilita in septembrie, cand a fost incheiat armistitiul anterior.
Acordul de la Minsk reia punctele armistitiului de anul trecut, inclusiv reforma politica in Ucraina pentru a asigura un statut special pentru regiunile separatiste si reglementarea situatiei de la frontiere, a adaugat presedintele rus Vladimir Putin. Problemele umanitare si economice sunt de asemenea mentionate in acordul incheiat la Minsk.
BREAKING Putin: issues incl ceasefire, removal of heavy weapons, role of Donbass militia. Several positions at table pic.twitter.com/uE4teF7gW9
— RT (@RT_com) February 12, 2015
UPDATE ORA 11:05 Pe Twitter circula o varianta modificata a uneia dintre cele mai "simbolice" fotografii surprinse la summitul de la Minsk.
Everything is cristal clear! +1 RT @krasnec @Exen This thing will be memed from here to eternity #MinskSummit pic.twitter.com/hbZv8qRs5h
— Vedran Đulabić (@vdulabic) February 12, 2015
UPDATE ORA 11:00 O ziarista de la Russia Today a scris pe Twitter ca "de fiecare data cand unul dintre cei patru lideri paraseste camera de negocieri, se instaleaza panica in randul presei. Apoi se afla ca a mers la toaleta."
Every time one of the leaders walks out of the room, panic ensues. then it turns out they went to the loo #MinskSummit #minsktalks
— Irina Galushko (@IrinaGalushkoRT) February 12, 2015
UPDATE ORA 10:45 Negocierile dureaza de 15 ore. Unui jurnalist i s-a facut rau si a fost dus la spital, relateaza RIA Novosti.
UPDATE 0RA 10:30 O sursa citata de agentia Tass a declarat ca Merkel si Hollande au discutat singuri cu Putin, in lipsa lui Porosenko, inainte de a reveni in sala de conferinte unde se desfasoara negocierile.
UPDATE ORA 10:00 Petro Porosenko acuza Rusia ca a pus "conditii inacceptabile" la negocierile de la Minsk. Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat joi ca Rusia a pus "conditii inacceptabile" In cursul negocierilor de la Minsk privind solutionarea conflictului din estul Ucrainei.
Porosenko a acuzat Rusia ca pune conditii inaccpetabile in timpul unei pauze de la negocierile care dureaza de aproximativ 14 ore si la care participa de asemenea presedintele rus, Vladimir Putin, seful statului francez, Francois Hollande, si cancelarul german, Angela Merkel.
Potrivit unei surse citate de agentia rusa de stat RIA Novosti, presedintii ucrainean Petro Porosenko si rus Vladimir Putin au facut un "progres urias" in negocierile de la Minsk privind criza din Ucraina, ajungand la un acord asupra a 80% - zece puncte - din documentul final.
"Asupra documentului final s-a ajuns la un acord in proportie de 80%. Acest document are peste zece puncte. Dupa ce va fi semnat de catre «Cei patru de la Normandia» va fi trimis sa fie semnat de catre Grupul de contact. S-a inregistrat un progres urias", a declarat sursa citata.
UPDATE: Poroshenko says 'no good news', Russia's conditions 'unacceptable' - source http://t.co/Rla0E72wOX #Minsk pic.twitter.com/c7xQK6hxWz
— Sputnik (@SputnikInt) February 12, 2015
UPDATE ORA 09:15 Reuters a aflat detalii din documentul de pace de la Minsk: armistitiu in decurs de 48 de ore in estul Ucrainei, incepand cu 14 februarie 2015, retragerea artileriei grele si crearea unei zone de securitate.
#MinskSummit: Ceasefire in #Ukraine is to start on February 14 http://t.co/HvUWtkhSe7 http://t.co/PPGi7V2P2w
— RT (@RT_com) February 12, 2015
UPDATE ORA 09:00 Russia Today anunta ca liderii celor patru tari au luat o pauza la Minsk, au iesit din sala dupa 14 ore. Primul a iesit Porosenko, urmat de catre Vladimir Putin, Merkel si Hollande. Negocierile nu s-au terminat insa.
UPDATE ORA 08:00 Putin si Porosenko au discutat toata noaptea de miercuri spre joi la Minsk. Putine detalii au aparut de la negocieri, insa consilierul prezidential ucrainean Valeri Ciali a scris pe pagina de Facebook, cu cateva ore inainte de incheierea intalnirii, ca cei doi sefi de stat au dus un adevarat razboi al nervilor.
LATEST: #Minsk talks enter 13th hour, 80% of Ukraine peace deal 'ready' http://t.co/HvUWtkhSe7 pic.twitter.com/QLdlpZNNHo
— RT (@RT_com) February 12, 2015
UPDATE ORA 07:00 Potrivit unei surse, citata de agentia rusa Sputnik, documentul discutat de cei patru lideri contine 10 puncte iar pana acum s-au inteles in privinta sa in proportie de 80%. Aceeasi sursa anunta pe Twitter ca jurnalistii au fost poftiti in sala in care se va desfasura ceremonia de semnare a "unui document".
UPDATE: Normandy format document agreed by 80%, contains more than 10 points source http://t.co/sQCcW3fACd #MinskSummit
— Sputnik (@SputnikInt) February 12, 2015
"Toti patru se intrec in cascat, dar nu cedeaza si continua discutiile", a dezvaluit cineva care asista sporadic la tratative. La un moment dat, un jurnalist AFP i-a zarit, printr-o usa intredeschisa pe Vladimir Putin si Petro Porosenko avand un schimb aprins de replici, amandoi in picioare. Spre dimineata, somptuosul Palat al Independentei din Minsk incepea se semne cu o un camping. Diplomati si jurnalisti deopotriva erau atipiti pe canapele ori chiar pe podea.
Прошло более 12 часов с тех пор как журналисты приехали во Дворец Независимости в Минске. 9 часов идут переговоры pic.twitter.com/5nCmqe9cAu
— Anna Ivanchenko (@Anna_Iva_RT) February 12, 2015
UPDATE ORA 06:50 Pe Twitter jurnalistii ucraineni prezenti la eveniment au scris ca liderul rus, Vladimir Putin, a parut destul de tensionat in timpul negocierilor, ba chiar a rupt un creion la discutiile pentru pacea din Ucraina. Unele publicatii sustin ca imaginea cu Putin si creionul este una falsa.
#Putin breaks his pen at #Minsk meeting. Nervous? via @euromaidan pic.twitter.com/IMVbobVCV0
— EuroMaidan PR (@EuromaidanPR) February 11, 2015
UPDATE ORA 06:00 Tensiune maxima in momentul intalnirii celor patru lideri. Vladimir Putin a sosit ultimul la negocierile de la palatul prezidential din Minsk. La invitatia Angelei Merkel, liderul rus si presedintele ucrainean Petro Porosenko si-au strans mainile scurt, Porosenko incruntat, Putin zambind.
Liderul de la Kiev a evitat sa-l priveasca in ochi pe Putin in timpul strangerii de mana si aproape ca a fost "fortat" de Angela Merkel sa vina sa-l salute pe presedintele rus, atunci cand acesta a ajuns la negocieri, au fost cateva dintre comentariile celor care au analizat pe retelele de socializare imaginile de la intalnire. "Puteai sa tai cu cutitul tensiunea din camera" a scris pe Twitter un jurnalist remarcand chipurile tensionate a celor patru lideri in momentul in care s-au asezat la masa pentru cateva fotografii.
Imaginile de la negocieri spun extrem de multe, comenteaza corespondentul BBC la Minsk. Porosenko si Putin abia se privesc in momentul in care dau mana. In fotografia de familie de la summit nu zambeste nimeni, iar intr-o imagine din timpul negocierilor, Putin a fost surprins rupand un pix in doua. Rezultatul la care se va ajunge consta in ceea ce este dispus Porosenko sa accepte drept compromis si ceea ce este dispus Putin sa ofere, noteaza corespondentul BBC. In linii mari, Ucraina - sustinuta de Occident - vrea refacerea integritatii teritoriale, inclusiv preluarea controlului asupra frontierei cu Rusia, dar separatistii - sustinuti de Rusia - vor sa pastreze teritoriul asupra caruia detin controlul in prezent. Cel mai bun rezultat la care se poate ajunge, potrivit unor analisti, este un conflict inghetat, sustine BBC.
#MinskSummit begins with briefest of handshakes between Russian & Ukrainian leaders http://t.co/5DTTpz1ZmX pic.twitter.com/gJeXIWx4UR
— BBC News (World) (@BBCWorld) February 11, 2015
Pentru oamenii prinsi in zona de conflict, negocierile nu anunta nicio schimbare. La Donetk, sase civili au pierit cand tiruri de artilerie au lovit o statie de autobuz si o uzina metalurgica. In timp ce la Minsk incepusera deja discutiile pentru pace, inca un spital din centrul orasului era lovit de un obuz, provocand moartea unui trecator.
#Minsk talks could last for another 5 or 6 hours – Poroshenko admin dep. head LIVE UPDATES http://t.co/HvUWtkhSe7 pic.twitter.com/D7UAQn4rai
— RT (@RT_com) February 12, 2015
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, vladimir putin, criza, summit, angela merkel, barack obama, Minsk, acord pace,
Dată publicare:
12-02-2015 07:42