Incursiune in "ferma coralilor" crescuti de om. Creaturile marine ar putea schimba chirurgia oaselor umane pentru totdeauna
Departe de ocean, un coral facut de mana omului prinde forme, incet-incet. Colonia marina in care creste ar putea schimba chirurgia medicala pentru totdeauna.
In laboratorul OkCoral din desertul israelian Negev se afla acvarii de pesti, puse una langa cealalta, in care se afla pretioasa substanta. Oamenii de stiinta spera ca toti coralii care cresc in aceatsa "ferma" neobisnuita vor fi folositi, intr-o buna zi, la operatiile de chirurgie a oaselor - de la cele pentru implanturile dentare pana la procedurile complicate pentru sira spinarii, se arata intr-un reportaj CNN.
Spre deosebire de oasele animale si umane, coralii nu sunt respinsi de corp, spun expertii medicali ai companiei CoreBone, care se ocupa de fabricarea unor inlocuitori din corali pentru oase. Crescuti in laboratoarele medicale, coralii sunt de asemenea imuni la virusii care se afla in imensa varietate a oceanelor.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Assaf Shaham este cel care a infiintat acest laborator neobisnuit in urma cu 6 ani, cu o investitie de 2,5 milioane de dolari si ambitia vizionara de a intra in industria de miliarde de dolari a protezelor osuare. Inainte de asta insa, el are nevoie de aprobarea Statelor Unite si Uniunii Europene, fapt care s-ar putea produce in 2015. Barbatul care este tatal a doi copii este dedicat total acestei ocupatii, uneori chiar .. exagerat de mult: "In 6 ani de cestere a coralilor nu am parasit aceste 4 ziduri mai mult de 12 ore, nici macar o data!", spune el.
Ecosistemul in care traiesc coralii este foarte delicat si are nevoie de o grija constanta, pentru asigurarea unui anumit nivel al salinitatii apei, a temperaturii si a mediului. In cazul aparitii unor variatii, coralii ar putea muri. Pestii care inoata in fiecare acvariu sunt niste "muncitori" esentiali pentru recifurile artificiale. Ei mananca algele care cresc pe corali, iar reziduurile eliminate de pesti hranesc coralii. In plus, daca un peste moare, atunci stii sigur ca ceva nu este in regula cu apa.
Din fericire pentru Shaham, ambitiosul sau experiment pare sa aiba succes, in conditiile in care coralii din laborator par sa creasca de 10 ori mai repede decat in mod normal. Productia unui container mic de corali costa intre 5 si 10 dolari si se vinde cu aproximativ 250 de dolari.