La un click distanta de fundul oceanului. Proiectul pregatit de gigantul Google
Tehnologia folosita de Google pentru cartografierea strazilor a coborat si in adancul oceanelor. Cu doar un click si fara pregatire de scafandru, vom putea ''vizita''foarte curand bariera de corali din largul Floridei.
Proiectul nu are in vedere doar placerea privitorului. Scopul sau principal e sa monitorizeze schimbarile care ameninta sa distruga minunatiile submarine.
In largul Floridei, cateva echipe de scafandri se pregatesc sa puna oceanul online.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
''Era si timpul, cred eu. Am investit in tehnologii care ne permit sa cartografiem Marte, Jupiter sau Luna, universul de dincolo de planeta noastra, dar n-am reusit sa cartografiem oceanul'', a spus oceanograful Sylvia Earle.
Proiectul Catlin Seaview isi propune sa cartografieze bariera de corali din Florida, in acelasi fel in care Google a facut harta oraselor noastre. In loc sa fie montate pe o masina, aparatele de 65 de kilograme vor avea niste motoare mici si vor fi ghidate de scafandri.
''Pana acum trimiteai un scafandru cu o camera obisnuita sa faca fotografii. Fotografia 100 de metri intr-o ora. Noi fotografiem doi kilometri si facem 1.000 de fotografii panoramice in mai putin timp'', a spus seful de proiect, Richard Vevers.
Aparatul are si GPS, asa ca stie sa puna cap la cap fotografiile, dand privitorului senzatia ca se misca de-a lungul recifului. Bariera de corali din Florida protejeaza coasta, alimenteaza pescuitul si sustine turismul. Dar in ultimii 30 de ani, cam 40% din suprafata ei s-a degradat din cauza poluarii, pescuitul excesiv si schimbarilor climatice.
Aparate similare au realizat deja 400.000 de fotografii ale barierelor de corali din Australia si Caraibe.