Soarta lui Sarkozy depinde de ce a scris in agendele sale personale. Legatura fostului presedinte cu Ghadafi si sefa FMI

×
Codul embed a fost copiat

Nicolas Sarkozy, fostul numar 1 de la Paris, trece prin clipe grele. Intr-un moment cand revenirea lui pe scena politica parea iminenta, a fost pus sub acuzare pentru coruptie si trafic de influenta.

Nicolas Sarkozy a fost inculpat in noaptea de marti 1 iulie spre miercuri, 2, pentru coruptie in forma activa, trafic de influnta si tainuirea incalcarii secretului profesional. In acelasi dosar au mai fost pusi sub acuzare avocatul sau, Thierry Herzog, si Gilbert Azibert, un inalt magistrat, avocat general la Curtea de casatie.

Ziua de marti a fost una neagra pentru fostul presedinte al Frantei. A fost retinut la ora 8 dimineata de politia din Neuilly-sur-Seine, un oras la marginea Parisului unde Sarkozy insusi a fost primar intre 1983 si 2002. A stat aproape 15 ore in sediul politiei din Nanterre iar la 23:30 a fost adus in fata unui magistrat care l-a pus sub acuzare. Iar dintre faptele de care este acuzat, cea mai grava – coruptia in forma activa – ii poate aduce pana la 10 ani de inchisoare.

Despre ce este vorba, mai concret? Sarkozy s-a ales cu aceste acuzatii incercand sa scape de un alt scandal in justitie, afacerea Woerth-Bettencourt. Acest caz, extrem de complicat, a fost declansat in 2010 de dezvaluirile site-ului de stiri „Mediapart”. Initial era vorba doar de un caz de evaziune fiscala: miliardara Liliane Bettencourt (foto stanga), numarul 1 in topul celor mai bogati francezi, ar fi incercat sa evite plata impozitelor cu ajutorul lui Florence Woerth, sotia ministrului Bugetului. Intre timp s-a descoperit insa ca printre cei implicati in scandal se aflau numerosi politicieni ale caror campanii electorale ar fi fost finantate ilegal de Bettencourt – iar printre acestia si Nicolas Sarkozy.

Citește și
Carla Bruni si Nicolas Sarkozy
House of Cards, in varianta frantuzeasca. Inregistrarile care arata manevrele din spatele cuplului Sarkozy - Carla Bruni
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Agendele pline de scandaluri

Afacerea Woerth-Bettencourt a dus la o investigatie oficiala, in cadrul careia justitia a confiscat, ca probe, si agendele personale ale lui Sarkozy. Ingrijorat probabil de ce ar putea gasi anchetatorii in notitele sale, presedintele a facut apel, prin intermediul avocatului sau, Thierry Herzog, la magistratul Gilbert Azibert, care trebuia sa ii dea informatii privind soarta agendelor. In schimbul informatiilor, Azibert urma sa primeasca un post onorific la Monaco.

Cel putin, aceasta e versiunea acuzarii, care se bazeaza pe inregistrari de pe telefonul mobil al fostului presedinte. Apararea lui Sarkozy, condusa de acelasi Thierry Herzog, sustine ca a fost doar o discutie intre prieteni, ca nu poate fi vorba de coruptie in forma activa dat fiind ca nu intervenit nicio tranzactie monetara si ca interceptarile sunt ilegale.

Lucrurile sunt complicate si de faptul ca agendele lui Sarkozy ar putea fi proba si intr-un alt dosar – cel al lui Bernard Tapie. Omul de afaceri, un apropiat al fostului presedinte, a primit in 2008 peste 400 de milioane de euro in urma unui arbitraj judiciar in care se presupune ca a intervenit chiar Sarkozy, prin intermediul ministrului de atunci al economiei, Christine Lagarde, actuala sefa a FMI.

Sarkozy si Ghadafi

Aceleasi agende se pare ca ar detine date pretioase pentru procurori intr-o investigatie privind o posibila finantare a campaniei electorale a lui Sarkozy din 2007 de catre regimul Ghadafi. Presupusele legaturi intre liderul francez si dictatorul libian au dus, de altfel, la interceptarile telefonice pe baza carora a fost acum pus sub acuzare Sarkozy.

Iar Sarkozy mai e implicat in alte trei scandaluri, scrie "Le Monde". In primul rand, afacerea Karachi, in care fostul premier Edouard Balladur e acuzat ca si-ar fi finantat campania prezidentiala prin comisioane luate din vanzarile de armament catre Arabia Saudita si Pakistan. Sarkozy era pe atunci purtatorul de cuvant al lui Balladur iar procurorii il banuiesc ca ar fi stiut de contracte, insa audierea sa in dosar a fost permanent amanata, desi au trecut 20 de ani de atunci.

Intr-un alt scandal, datand din perioada mandatului prezidential al lui Sarkozy, acesta e banuit ca ar fi comandat sondaje fara sa faca licitatie, favorizand firma unui apropiat al sau. De asemenea, in 2013 numele lui Sarkozy a aparut si in afacerea Bygmalion – firma care ii organiza intalnirile electorale si care ar fi emis facturi false pentru a-i finanta ilegal campania la prezidentiale.

Prins intr-un paienjenis de scandaluri, Sarkozy are acum mari sanse sa fie condamnat in cel putin unul din cazurile in care este implicat. Dovada faptul ca nici macar unul dintre liderii dreptei politice nu a sarit sa il apere public, scrie „Liberation”. Chiar daca va demonstra ca interceptarile pe baza carora e inculpat acum sunt declarate ilegale, agendele lui Sarkozy tot vor ajunge in atentia procurorilor iar pe baza lor poate fi condamnat in nu mai putin de trei dosare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Hillary Clinton vorbeste fara perdea despre Nicolas Sarkozy, in noua ei carte: Ii plac
Hillary Clinton vorbeste fara perdea despre Nicolas Sarkozy, in noua ei carte: Ii plac "barfele"

Fostului presedinte francez Nicolas Sarkozy ii plac barfele si sa comenteze cu nonsalanta despre personalitatea liderilor straini, dezvaluie fosta sefa a diplomatiei americane Hillary Clinton in noua sa carte.

House of Cards, in varianta frantuzeasca. Inregistrarile care arata manevrele din spatele cuplului Sarkozy - Carla Bruni
House of Cards, in varianta frantuzeasca. Inregistrarile care arata manevrele din spatele cuplului Sarkozy - Carla Bruni

Presa franceza vuieste dupa difuzarea unor inregistrari ale unor discutii inedite, intre fostul presedinte Nicolas Sarkozy, sotia sa, Carla si cativa colaboratori.

Judecatorul francez care l-a inculpat pe Nicolas Sarkozy a fost amenintat cu moartea
Judecatorul francez care l-a inculpat pe Nicolas Sarkozy a fost amenintat cu moartea

O scrisoare de amenintare la adresa judecatorului Jean-Michel Gentil, care continea cartuse oarbe, a fost primita miercuri la Parchetul Bordeaux, relateaza AFP.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.