Judecatorul francez care l-a inculpat pe Nicolas Sarkozy a fost amenintat cu moartea

Dată publicare: 28-03-2013 09:41
Dată actualizare: 31-03-2013 06:58


Nicolas Sarkozy

O scrisoare de amenintare la adresa judecatorului Jean-Michel Gentil, care continea cartuse oarbe, a fost primita miercuri la Parchetul Bordeaux, relateaza AFP.

Judecatorul de instructie francez Jean-Michel Gentil este cel care l-a inculpat pe fostul presedinte Nicolas Sarkozy in cazul Bettencourt.

Amenintarile au fost dezvaluite de catre Sindicatul magistraturii (SM). Mai multi membri din cadrul acestuia au fost vizati de aceasta scrisoare, confirmata si de alte surse.

Intr-un comunicat, SM anunta "ca, in urma unor declaratii de indignare, chiar injurioase, din partea anumitor politicieni, dupa inculparea lui Nicolas Sarkozy, in urma punerii in discutie a impartialitatii unuia dintre magistrati insarcinati cu dosarul (Gentil) de catre Thierry Herzog, avocatul lui Nicolas Sarkozy, acest magistrat a primit astazi (miercuri) o scrisoare ce contine cartuse oarbe, amenintandu-l in mod clar cu moartea pe el, rude ale sale si membri ai Sindicatului Magistraturii, din care ar face parte".

Un purtator de cuvant al judecatorului Gentil a precizat ca Parchetul Bordeaux, "a fost nevoit sa demareze urgent o ancheta preliminara" si a sesizat politia, a anuntat alta sursa. Aceasta scrisoare continea "munitie pentru armament de razboi", potrivit acestor surse.

Parchetul Bordeaux nu a putut sa fie contactat, pentru comentarii, miercuri seara.

Scrisoarea, a declarat aceasta alta sursa pentru AFP, era adresata "domnului Gentil de la Sindicatul Magistraturii", desi acesta nu face parte din sindicat, si il acuza ca a "depasit pragul ireparabilului".

Sindicatul, care se declara de stanga, este calificat drept un "grupuscul de judecatori rosii revolutionari, totalitari, infuriati si angajati politic".

"Sunteti bine protejat fizic", ii spune autorul judecatorului, "dar unul de-ai dumneavoastra va disparea". In scrisoare se precizeaza ca aceste "cartuse sunt oarbe, in asteptarea interventiilor noastre" si ca laboratoarele de expertiza nu vor reusi sa gaseasca urma autorilor acestor scrisori.

Potrivit site-ului Sud Ouest.fr, cei doi colegi ai judecatorului, Cécile Ramonatxo si Valérie Noël, au primit si ei scrisori de amenintare, o informatie neconfirmata pana miercuri seara.

In comunicatul emis, SM noteaza ca "violenta declaratiilor «gardei apropiate» fostului presedinte si actiunea de decredibilizare a justitiei la care aceasta s-a livrat nu pot decat sa provoace neintelegere in randul cetatenilor, pierderea increderii in institutia judiciara si, in fine, o dezlantuire a urii fata de magistrati insarcinati sa faca dreptate".

Gentil si cei doi colegi ai sai l-au inculpat pe Sarkozy pentru abuzarea de slabiciunea Lilianei Bettencourt joia trecuta.

Aceasta decizie a provocat comentarii deosebit de virulente ale unei parti importante a opozitiei, in special ale fostului consilier al fostului presedinte Henri Guaino, pe care Gentil a hotarat sa il dea in judecata pentru aceste afirmatii.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO