Europa, mai dependenta de gazele rusesti ca niciodata. Chiar si Romania ar putea importa din nou de la Gazprom iarna aceasta
In ciuda retoricii liderilor europeni privind independenta energetica fata de companiile care servesc interesele Kremlinului, UE importa tot mai multe gaze rusesti.
Potrivit TASS, Gazprom a inregistrat o crestere cu 10% a livrarilor sale de gaze catre tarile care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente in perioada ianuarie –octombrie 2016. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in statele UE - in top fiind Danemarca (149,4%), Olanda (92,5%), Marea Britanie (54,6%) si Grecia (53,7%). Si Germania , Franta, Polonia sau Austria au importat mai multe gaze rusesti in primele 10 luni ale anului. Iar pe 25 noiembrie, Gazprom a anuntat ca inregistrat un volum record, depasind 600 de milioane de metri cubi de gaze naturale livrati pe zi tarilor non-CSI.
In 2015, dupa anexarea Crimeei, UE anunta ca are un plan pentru a elimina dependenta de gazul rusesc. “Uniunea Europeana depinde tot mai mult de gazul de la furnizori externi”, spunea atunci Donald Tusk, presedintele Consiliului European. „Cele mai multe contracte bilaterale cu furnizorul nostru dominant, Rusia, se incheie pe termen lung, uneori mai mult de 20 de ani. Acest lucru poate fi nesanatos, atat pentru securitatea noastra, cat si pentru piata noastra. Contractele de gaze ar trebui sa fie despre economie, despre afaceri. Acestea nu ar trebui sa fie folosite ca arme politice".
Ulterior, Comisia Europeana a acuzat Gazprom ca ar abuza de pozitia dominanta pe care o detine pe pietele din Europa Centrala si de Est si a amenintat compania cu o amenda de miliarde de dolari. In octombrie, insa, surse Wall Street Journal au anuntat ca gigantul rus al gazelor a pus la punct o intelegere amiabila cu Comisia, intelegere ce ar urma sa fie oficializata pana la sfarsitul anului si care ar duce la ieftinirea gazelor rusesti. Iar la sfarsitul lui octombrie, Comisia Europeana a anuntat ca a ridicat limitele impuse Gazprom privind accesul la gazoductul Opal din Germania, ocolind insa Ucraina si Polonia.
Si Romania ar putea reincepe sa importe gaze rusesti, din cauza ca pretul acestora este mai scazut. Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, afirma recent ca in noiembrie importurile vor reprezenta un sfert din consumul zilnic si ca Romania ar putea importa 40% din consumul national de gaze in aceasta iarna. Potrivit sefului ANRE, pretul gazelor pe pietele internationale va fi chiar si cu 20 de lei pe MWh mai mic fata de cel al gazelor de productie interna aflate in depozite. Mai precis, gazul rusesc ar putea costa chiar si 67 lei/Mwh fata de 86 lei/Mhw, cat costa cel din depozite.
Pretul platit de populatie este inghetat la nivelul de 60 de lei pe MWh pana la 1 aprilie 2017, cand acest sistem de va desfiinta. Teoretic, insa, Romania este independenta energetic de gazele rusesti si chiar exporta gaze in Republica Moldova inca din martie anul trecut.
Radu Pirca
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, gaze, Comisia Europeana, ue, pret, Gazprom, independenta, import,
Dată publicare:
28-11-2016 14:53