Scenariul unei ierni fara gaze rusesti. Cat de pregatita e Romania sa traiasca "la ratie" in urmatorul an
Un vant rece bate dinspre est si ne da frisoane. Rusia reduce de marti cu 10 %, livrarile de gaze catre Romania, fara sa ofere vreo explicatie autoritatilor.
"Trebuie sa ne obisnuim, cu astfel de situatii", ne transmite ministrul Energiei, care spune ca "avem suficiente resurse in depozite, pentru populatie." Totusi, in conditiile unei ierni grele si a intreruperii livrarilor de gaze rusesti, industria poate suferi, deoarece urmeaza sa fie rationalizat consumul ne explica expertii. Vestea despre o noua reducere a livrarilor de gaze rusesti a venit de la dispeceratul Gazprom din Bulgaria. Fara nicio explicatie, Romania va avea toata saptamana, incepand de marti, cu 10% mai putine gaze rusesti.
Razvan Nicolescu, ministrul Energiei: "Cred ca trebuie sa incepem sa ne obisnuim cu aceasta situatie in saptamanile care vor urma. Cantitatile sunt absolut nesemnificative si nu exista niciun fel de risc pentru perioada de iarna, chiar daca furnizarea s-ar opri de tot pana la primavara si chiar daca va fi o iarna extrem de dificila."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Consumul total de gaze in Romania se ridica anual la aproape 12,5 miliarde de metri cubi. Productia este insa putin peste 11 miliarde metri cubi. Diferenta este asigurata din importul de gaze rusesti. Vara nu sunt probleme: productia este de 31 de milioane de metri cubi pe zi, iar consumul populatiei de doua ori mai mic. Lucrurile se schimba iarna, cand consumul casnic de gaze creste foarte mult si depaseste productia, care oricum scade din cauza frigului.
Din fericire, avem o rezerva de 2,8 miliarde de metri cubi de gaz in depozitele de la Bilciuresti si Margineni. Totusi, in situatia in care iarna va fi grea, iar gazele din depozite vor scadea simtitor, s-ar lua masuri de rationalizare pentru industrie.
"Una din masurile extreme este trecerea CET-urilor de pe gaze pe pacura, din pacate, asta inseamna mai multa poluare. In plus, capacitatea de stocare a depozitelor numai aici in Bucuresti este de 125.000 de tone. Cantitatea ar fi suficienta pentru a incalzi Bucurestiul timp de doua saptamani", a relatat Vitalie Cojocari, corespondent ProTV.
Tudor Popescu, expert in energie: "Va fi afectata productia de ciment, productia de ingrasaminte minerale."
Ca sa-si reduca pierderile, industriile afectate ar putea creste preturile. Asa ca, indirect, ar avea de suferit agricultura, iar la vara vom cumpara legume mai scumpe. Si constructiile ar putea fi afectate.
Intre timp, Romania cauta solutii alternative pentru a importa gaz lichefiat. Luni, de pilda, presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu ministrul Afacerilor Externe din Azerbaidjan si a abordat inclusiv acest subiect.
Rusia a redus vineri exporturile de gaze catre Romania cu 5%
"Fluxurile de gaze naturale prognozate a fi livrate din Rusia catre Romania s-au redus vineri cu 5% fata de ceea ce era planificat. Este vorba de cantitati mici. Nu am fost informati oficial in legatura cu motivul acestei reduceri", declara atunci Razvan Nicolescu.
Cum ne afecteaza decizia Rusiei
Autoritatile romane spun ca importurile de gaze rusesti sunt foarte mici in acest moment, si ca in prezent productia interna de gaze este dubla fata de consum. "Nu exista nici un risc ca populatia Romaniei sa fie afectata de vreo intrerupere in furnizarea de gaz natural pe perioada de iarna indiferent de evolutiile care vor avea loc, care ar putea sa aiba loc in regiune", a declarat ministrul Nicolescu
In ciuda optimismului oficial, nu trebuie sa uitam ca iarna consumul de gaze al Romaniei creste, iar rusii pot strange cu usurinta robinetul de gaze, asa cum au facut in Polonia, unde Gazprom a redus saptamana aceasta livrarile de gaze rusesti cu 45 la suta. "Poloniei i se dau destule gaze pentru a-si face clientii fericiti, dar nu suficiente pentru a le re-exporta catre Ucraina", explica Alexei Kokin, analist UralSib Financial Corp.
Gazprom Neft, divizia petroliera a companiei Gazprom, este una dintre cele 3 companii din domeniul energetic afectate de noile sanctiuni introduse de Uniunea Europeana impotriva Rusiei. Cele 3 companii nu vor mai putea obtine finantare, in timp ce altor 12 societati din industria militara li se interzice sa faca afaceri cu tarile Uniunii. Noul val de sanctiuni a dus la devalorizarea rublei la un minim istoric.
Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.
Depozitele de gaz ale Romaniei, o comoara de 500 de milioane de dolari. Efecte prin ricoseu ale razboiului energetic
Razboiul energetic forteaza autoritatile romane sa planifice scenarii pentru o eventuala criza a gazelor in toata Uniunea Europeana.
Astfel, am putea si sa exportam tarilor din jur. Daca am vinde macar jumatate din cantitatea stocata in depozitele de gaz aflate in sudul si centrul tarii, umplute cu aproape 3 miliarde de metri cubi de gaz metan, am putea castiga o jumatate de miliard de dolari.
Autoritatile iau in calcul mai multe variante pentru a reduce cat mai mult dependenta de gazul rusesc.
"Daca vorbim despre o criza care se prelungeste, cu atat mai mult Romania trebuie sa isi dezvolte capacitatile pe care le are. Ma refer la productia conventionala. OMV si Romgaz sunt producatori de gaze in Romania, ma refer la marile companii Exon stiu bine ca au descoperit zacaminte in Marea Neagra", a spus Victor Ponta.
Potrivit expertilor, in ritmul actual de exploatare, rezervele cunoscute de gaz metan ale Romaniei s-ar epuiza in urmatorii 9 ani.