Disidentul numarul 1 al Chinei, laureat al premiului Nobel, isi traieste ultimele clipe de viata. Povestea lui Liu Xiaobo

Dată publicare: 12-07-2017 12:19
Dată actualizare: 15-07-2017 07:15


Liu Xiaobo

Este disidentul numarul 1 al Chinei. Presa chineza il descrie drept un criminal, in timp ce pentru altii este un erou al democratiei. Cert este ca Liu Xiaobo se lupta acum cu o boala nemiloasa, care ii va aduce moartea in scurt timp.

Castigator al unui premiu Nobel, el este acum in centrul unui razboi al informatiilor. Presa comunista din China afirma ca boala lui Xiaobo "nu trebuie politizata", insa a publicat imagini cu el in timp ce era supravegheat in inchisoare, iar apoi in spital.

Organizatiile internationale pentru apararea drepturilor omului spun ca sunt consternate de faptul ca Xiaobo este tinut sub paza pana la sfarsitul vietii, in timp ce guvernul Germaniei sustine ca, de fapt, tratamentul sau este aplicat de gardienii guvernului chinez, si nu de medici, asa cum ar fi normal.

Dupa ce s-a aflat ca are cancer intr-o faza terminala, oficialii chinezi l-au mutat din inchisoare in spital, lasandu-l sa-si traiasca ultimele zile cu gardienii langa el, dar sub tratament medical.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Germaniei, atunci cand unul dintre medicii tarii a venit sa-l ajute, au fost realizate inregistrari video si audio de supraveghere, in ciuda solicitarilor germane de a nu face acest lucru.

Liu Xiaobo este arestat din 2008, imediat dupa Jocurile Olimpice din Beijing. El a primit pedeapsa de 11 ani de inchisoare, pentru "subminarea puterii de stat", dupa ce impreuna cu alte persoane a contribuit la scrierea manifestului "Cursa '08", pledand pentru inlocuirea democratica a guvernului Chinei.

Iar, in China, cel mai periculos lucru este sa promovezi orice alta forma de organizare in jurul monopolului de putere detinut der Partidul Comunist.

In 2010, el a obtinut premiul Nobel pentru Pace, care i s-a acordat in absenta.

Medicii chinezi au anuntat miercuri dupa-amiaza ca laureatul premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, este in stare critica si isi pierde treptat capacitatea de a respira neasistat, dupa ce a fost internat cu cancer hepatic in faza terminala intr-un spital din localitatea Shenyang, relateaza Reuters.

Acest anunt vine la putin timp dupa ce doi medici occidentali au anuntat ca starea de sanatate ii permite disitentului chinez sa calatoreasca in strainatate, pentru a primi ingrijire paliativa, in ciuda opiniei expertilor medicali chinezi, care au declarat ca acesta este mult prea bolnav pentru a pleca din China.

Luni, medicii chinezi au anuntat ca starea disidentului este una critica, din cauza inflamarii stomacului, tensiunii scazute si a insuficientei renale. De asemenea, medicii au identificat mai multe metastaze in urma unui examen RMN.

Xiaobo a jucat un rol important si in timpul protestelor din piata Tianamen, care s-au terminat intr-un masacru ordonat de autoritatile comuniste de la Beijing.

Mai multi diplomati, inclusiv germani si americani, au solicitat autoritatilor chineze sa-i permita disidentului sa plece din tara, pentru a primi tratament medical pentru boala terminala de care sufera. Comitetul Nobel a precizat ca Liu Xiaobo reprezinta ”inainte de toate un simbol” al luptei pentru drepturile omului din China.

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO