Peste 140 de laureati ai Premiului Nobel cer Chinei eliberarea lui Liu Xiaobo

Ultima actualizare: 02-03-2013 06:43
Liu Xiaobo

Peste 140 de laureati ai Premiului Nobel, inclusiv fostul arhiepiscop african Desmond Tutu, au inaintat o petitie autoritatilor chineze in care cer eliberarea disidentului Liu Xiaobo, care a primit Premiul Nobel pentru Pace in 2010.

Intr-o scrisoare semnata de alte aproximativ 400.000 de persoane si organizatii din 130 de tari, laureatii il implora pe noul lider chinez Xi Jinping sa il elibereze pe Liu Xiaobo si pe sotia sa, Liu Xia, plasati sub arest la domiciliu.

Petitia a fost remisa ambasadelor sau reprezentantelor diplomatice ale Chinei la Hong Kong, New York, Paris, Berlin si Londra.

"Aceasta incalcare flagranta a dreptului fundamental la o procedura legala si la libertatea de exprimare trebuie sa fie condamnata in mod public si in mod ferm de catre comunitatea internationala", se arata in textul in franceza, semnat de catre Amnesty International.

"A venit vremea ca Liu Xiaobo si Liu Xia sa fie eliberati", conchide ONG-ul.

La Taipei, Wu'er Kaixi, unul dintre liderii miscarii pentru democratie de la Tiananmen, in 1989, i-a cerut presedintelui taiwanez Ma Ying-jeou, considerat pro-Beijing, sa intervina pe langa Xi Jinping.

"Presedintele Ma (Ying-jeou) va face un lucru util ajutand la eliberarea lui Liu Xiaobo si a sotiei sale de catre Guvernul chinez", a declarat pentru AFP Wu'er Kaixi, care traieste in exil in Taiwan.

Liu Xiaobo ispaseste incepand din 2009 o pedeapsa de 11 ani de inchisoare pentru "subversiune", dupa ce a redactat, alaturi de altii, Carta 08, un text ce indeamna la instaurarea unei democratii pluraliste in China.

Liu Xia este plasat sub arest la domiciliu de peste doi ani, in pofida faptului ca nu a facut obiectul vreunei condamnari.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO