Laureatul Premiului Nobel pentru Pace in 2010, eliberat din puscarie dupa ce a fost diagnosticat cu cancer in faza terminala


Ultimul update: Joi 29 Iunie 2017 07:11
Data publicarii: Luni 26 Iunie 2017 16:44
Categorie: Stiri externe
Laureatul Premiului Nobel din 2010, Liu Xiaobo, diagnosticat cu o boala grava

Laureatul Premiului Nobel pentru pace din 2010, Liu Xiaobo, diagnosticat cu cancer in faza terminala a fost eliberat pe cautiune din inchisoare, din motive medicale.

Liu Xiaobo primise o pedeapsa de 11 ani de inchisoare sub acuzatia de subminare a puterii statului.

Liu Xiaobo este considerat cel mai popular politician care a executat inchisoare politica, fiind recunoscut si pentru implicarea sa in apararea drepturilor civile. Fara indoiala, castigarea Premiului Nobel pentru Pace reprezinta una dintre cele mai mari recunoasteri ale meritelor sale: "pentru lupta sa non-violenta in vederea respectarii drepturilor omului in China".

Ajuns la varsta de 61 de ani, Liu a fost depistat cu o forma incurabila de cancer. Informatia a fost dezvaluita de avocatul familiei, Mo Shaoping, care sustine ca laureatul este ingrijit la un spital din Shenyang, in apropierea locului de detentiei. Cel de-al doilea avocat al familei, Shang Baojun, sustine ca Liu a fost diagnosticat cu cancer in luna mai.

"Acest tip de cancer in ultim stagiu este foarte complicat de tratat. Era mult mai usor de tratat daca era depistat la timp", a declarat avocatul Shang.

Cat despre starea de sanatate a laureatului, avocatul sau sustine ca "este extrem de serioasa".

Liu a fost arestat in anul 2008, dupa ce a planificat un manifest pro-democratic, numita Charter 08, unde milita pentru multipartitism si pentru respectarea drepturilor omului. Dupa numai doua ore de proces, Liu a fost condamnat, in decembrie 2009, la 11 ani de inchisoare pentru subminarea puterii statului.

In anul 2010 cand a primit Premiul Nobel pentru Pace nu a putut fi prezent, iar organizatorii au marcat evenimentul printr-un scaun gol pe care l-au pus pe scena, incercand sa-i faca astfel simtita prezenta.

Dupa castigarea Premiului Nobel, sotia sa, Liu Xia, a fost arestata la domiciliu. Aceasta nu a fost in mod oficial acuzata de vreo infractiune, cu toate ca se afla de aproape 7 ani privata de libertatea de a-si parasi domiciliul. Unul dintre avocatii familiei sustinand ca s-ar putea ca aceasta sa nu stie nimic legat de boala sotului sau, intrucat avocatul nu a reusit s-o contacteze.

"Liu Xiaobo a fost diagnosticar cu o boala grava in inchisoare", a declarat Patrick Poon, cercetator.

"Autoritatile chineze ar trebuie sa-i ofere imediat ingrijirea medicala adecvata si sa permita accesul familiei. In plus, pentru exercitarea drepturilor civile, el si ceilalti prizonieri ar trebui imediat eliberati", a adaugat cercetatorul.

Vestea laureaului a produs indignare si in randurile activistilor civici.

"Aceasta este o veste trista pentru el si pentru familia sa, dar si pentru miscarea democrata din China. Foarte multi oameni si-au pus speranta in ei", sustine Zhang Xuezhong, activist al drepurilor civice.

Sursa: Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO