Avem cel mai rapid Internet din Europa, dar nu stim sa-l folosim. 83% dintre Romani recunosc ca nu au "competente digitale"

25-02-2015 14:49


femeie in varsta folosind o tableta

In ultimii ani, statisticile au plasat tara noastra in topul mondial al vitezei conexiunilor la Internet, dandu-ne un nou motiv de mandrier. O mandrie, se pare, nejustificata.

Datele din ultimul raport al UE privind modul in care tarile Uniunii folosesc Internetul – Agenda Digitala, in jargonul de la Bruxelles - arata o situatie mai degraba sumbra pentru Romania. Mai precis, suntem pe ultimul loc in UE si in materie de Internet, chiar daca avem una dintre cele mai rapide conexiuni din lume. Cum este posibil?

Simplu: avem Internet bun, chiar foarte bun, dar prea putini romani au acces la el. Iar cei care au nu prea il pot folosi ca sa isi imbunatateasca viata – de pilda, sa scape de drumuri pe la diverse institutii ale statului. Conform Eurostat, doar 56% dintre gospodariile din Romania au o conexiune broadband (fata de o medie europeana de 76%). E drept ca din aceste conexiuni 25% sunt considerate ultra-rapide (adica au viteze de minim 100 Mb/s), unul din cele mai ridicate procente din UE, dar, pe de alta parte, 42% dintre romani spun ca nu au folosit niciodata Internetul.

Citeste si: Saraci, dar cu net acasa. Guvernul va conecta la internet peste 780 de localitati din zonele rurale defavorizate

Pe scurt, in tara noastra cine are net acasa il si foloseste, dar cine nu, nici nu se va atinge vreodata de el - in vreme ce in alte state europene multi nu isi permit un abonament de date, dar folosesc Internetul la serviciu, in locuri publice etc. Dovada si faptul ca in materie de competente digitale suntem pe ultimul loc in UE: 83% dintre romani au competente “insuficiente” iar 43% nu au deloc, potrivit tot Eurostat.

Acest lucru se vede si in modul in care romanii folosesc Internetul, comparativ cu alti cetateni ai Uniunii. Doar 8,3% fac cumparaturi online, in vreme ce media europeana e de 47%. Pe de alta parte, numai 9% din intreprinderile mici si mijlocii si 14% din cele mari ofera servicii online. Si doar 5% dintre cetatenii Romaniei au interactionat online cu institutii guvernamentale in ultimul an, comparativ cu o medie europeana de 41%. Asta desi exista de ani buni ghiseul.ro si, teoretic, 8,7 milioane de romani ar putea scapa macar de un drum la primarie platindu-si online taxele si impozitele locale.

CIteste si: 7 mituri despre plata pe Internet a taxelor. Ce ti se poate intampla daca le achiti cu cardul

In plus, e pare ca romanii se tem si ca monitoarele le pot strica vederea, dat fiind ca nici macar cei care au acces la Internet nu il folosesc prea intens: doar 32% intra zilnic, in vreme ce media UE e de 62%. Nici la sectorul IT, cu care ne place sa ne laudam, nu suntem fruntasi: doar 1,3% din forta de munca, mai putin de jumatate din media europeana. Iar cercetarea si dezvoltarea in acest domeniu sunt subfinantate: de pilda, in 2012 au primit din bani publici doar 16 milioane de dolari – mai putin decat spagile din dosarul Microsoft, potrivit datelor furnizate de procurorii DNA.

Sursa: Pro TV