Romania taxelor online si Romania cozilor la ghiseu. Cum se imparte tara in functie de confortul contribuabililor

harta taxe romani coada versus Internet

In ziua de azi poti face cumparaturi sau iti poti gasi chiar gasi marea iubire stand in fata calculatorului, in schimb in multe locuri din tara nu poti sa iti platesti taxele in acest mod.

In unele parti ale tarii taxele se platesc la cozi, adeseori interminabile, la ghisee; in altele, se achita de acasa, cu cardul, din fata calculatorului. Poate ca nu va asteptati, dar aceasta impartire corespunde in mare parte si celei in regiuni istorice: pe de o parte, exista o Romanie a taxelor platite online – Ardeal, Banat, Maramures plus Capitala – pe de alta parte, una a cozilor la ghiseu – “Vechiul Regat”.

Si asta cu toate ca exista de ani buni ghiseul.ro - Sistemul National Electronic de Plata Online. Acesta este un proiect comun al Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei si al Asociatiei de Plati Electronice din Romania, care ofera posibilitatea de a plati online, cu cardul, taxele si impozitele locale, precum si amenzile existente. Dovada platii se primeste pe e-mail in doar cateva minute de la plata efectiva, astfel ca evitati nu doar drumurile pana la ghiseu, ci si cele pana la bancomat. In plus, nici nu se percep comisioane pentru plata taxelor si se pot plati taxele si impozitele locale pentru toate proprietatile detinute de o persoana in localitatile inregistrate pe platforma utilizand aceleasi date de acces (utilizator si parola).

Sa vedem insa mai detaliat unde e bine sa locuiti daca vrei sa castigi timp platindu-ti taxele si impozitele locale online. In Bucuresti, acest lucru e posibil in toate sectoarele. In schimb, in restul Munteniei exista doar 19 localitati unde contribuabilii pot sa evite drumul la ghiseu, cele mai multe in Dambovita, Prahova si Arges.

In Oltenia sunt 8 localitati unde primariile ofera aceasta facilitate. 4 dintre acestea se gasesc in Olt, in schimb, in celelalte judete doar in municipiul resedinta contribuabilii isi pot plati online taxele locale. De asemenea, in Dobrogea sunt doar 4 primarii care accepta platile pe ghiseul.ro, toate in judetul Tulcea – in schimb, niciuna in Constanta.

Citește și
online la tara
"Gospodarul satului e cel care are e-mail". Primarii Romaniei descopera avantajele netului si platilor online
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

In toata Moldova sunt numai 14 localitati inrolate in ghiseul.ro. Printre acestea nu se regasesc municipiile Piatra Neamt si Iasi. In tot judetul Iasi, doar primaria din Miroslava permite plata cu cardul a taxelor prin aceasta platforma, dar sunt cateva primarii care accepta plata cu cardul la ghiseu. De asemenea, in judetul Vaslui nu exista nicio localitate unde datoriile la bugetul local sa poata fi platite pe ghiseul.ro.

In Maramures taxele si impozitele locale pot fi platite online in 5 localitati, in Banat in 6, iar in Transilvania in 36 de localitati. Campioane sunt judetele Alba si Mures, in fiecare dintre acestea existand 6 primarii care accepta achitarea pe internet a datoriilor la bugetul local.

De asemenea, pe langa ghiseul.ro, unele primarii si-au dezvoltat propriile platforme de plata online, ceea ce inseamna ca, daca aveti proprietati pe raza mai multor localitati, va trebuie mai multe date de acces (utilizator si parola), pentru fiecare in parte. Printre acestea, se numara municipiile Arad, Constanta, Iasi, Piatra Neamt dar si localitati din mediul rural, precum comuna Berghin din judetul Alba. De asemenea, in unele orase (Roman, Baia Mare, Buzau), taxele si impozitele locale se pot plati si prin ghiseul.ro si prin platforma online a primariei.

Cifrele par foarte mici, in conditiile in care in Romania exista 263 de orase si 2.685 de comune, dar nu sunt deloc asa. In realitate, in localitatile inscrise in ghiseul.ro locuiesc 8 milioane de persoane, iar daca adaugam si marile orase care au platforme proprii, ajungem la 8,7 milioane de romani care au acces la plata online. Chiar si asa, jumatate dintre romani inca nu au acces la cea mai simpla, comoda si ieftina modalitate de plata a taxelor si impozitelor locale, cea online.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Romanii pierd mai mult de 8 zile pe an cu plata taxelor. Cum ar putea pierde doar 8 ore
Romanii pierd mai mult de 8 zile pe an cu plata taxelor. Cum ar putea pierde doar 8 ore

Institutiile publice continua sa prefera cozile la ghiseu platilor online cu cardul. Asa ca, dupa ce isi platesc taxele, romanii sunt si nervosi, si cu banii luati.

"Gospodarul satului e cel care are e-mail". Primarii Romaniei descopera avantajele netului si platilor online

"Asa cum am trecut de la scrisul pe tablite de lut la tipar, trebuie sa trecem si la informatizare". Este opinia unui primar de comuna din Romania despre trecerea la plata online a taxelor si impozitelor locale.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România
Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.