Saraci, dar cu net acasa. Guvernul va conecta la internet peste 780 de localitati din zonele rurale defavorizate
Guvernul anunta prin Ministerul pentru Societatea Informationala ca, pana la sfarsitul anului 2015, 783 de localitati din Romania vor fi conectate la Internet.
Cu alte cuvinte, desi aceste localitati sunt oficial incadrate intr-un nivel economic si social inferior, Guvernul alege sa le conecteze la internet. In acest fel, considera guvernantii, va creste si economia in localitatile vizate.
Proiectul se numeste "Ro-NET: Construirea unei infrastructuri nationale de broadband in zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale" si este co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Valoarea totala a proiectului este de 377.838.279,59 lei, din care asistenta financiara nerambursabila (FEDR) este de 252.281.871,95 lei.
"Prin extinderea retelei de broadband, promovam cresterea economica in localitatile vizate de proiect. Nu putem vorbi de reducerea decalajului digital dintre zonele urban si rural, de alfabetizare digitala, de o mai buna penetrare a serviciilor de e-guvernare decat in stransa legatura cu dezvoltarea proiectului de broadband, RO-Net.", sustine Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala, intr-un comunicat de presa.
Ministerul mai afirma ca in aceste zone defavorizate, oricum, operatorii nu aveau de gand sa investeasca. Deocamdata nu au fost anuntate exact care sunt cele 783 de localitati norocoase, insa acestea vor fi identificate "in urma unui studiu de fezabilitate ca „zone albe”, cu esec de piata."
"Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban si rural, aducand internetul in banda larga mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodarii cu circa 400.000 de locuitori, in jur de 8.500 de intreprinderi si 2.800 de institutii publice. Noua retea de distributie va avea aproximativ 4843 km." - se mai arata in comunicatul de presa.
Cei doi operatori desemnati sa implementeze proiectul in urma licitatiei organizate de MSI sunt Telekom Communications si Telekom Mobile, care au termen de implementare a infrastructurii "de tip backhaul" la 31.12.2015. Potrivit contractului, MSI a concesionat companiilor castigatoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite pentru o perioada de 18 ani.
In acest interval, cele doua companii vor asigura, de asemenea operarea si mentenanta infrastucturii. Infrastuctura va ramane in proprietate publica si va fi disponibila la nivel wholesale pentru orice operator interesat sa furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.