DOSARUL MICROSOFT. Cine este considerat "personaj-cheie" in cel mai mare caz de coruptie din ultimii 25 de ani din Romania

×
Codul embed a fost copiat

Ancheta in cazul Microsoft, cel mai mare dosar de coruptie din ultimii 25 de ani, in care sunt vizati 9 fosti ministri, a intrat in faza perchezitiilor.

Perchezitii la milionarii Capitalei

Oamenii de afaceri ale caror nume apar in dosarul Microsoft au primit vizita procurorilor anticoruptie. In cautarea unor documente care sa ii lege pe suspecti de contractele guvernamentale din anii 2003-2013, anchetatorii au perchezitionat 56 de sedii de firme, fundatii si locuinte private. Resedinta impresionanta de la Snagov a fost controlata amanuntit de procurori. Ei il vizeaza pe Remus Truica pentru ca in 2004 era seful de cabinet al premierului Adrian Nastase. In acel an, contractul Microsoft a fost semnat cu incalcarea legii, acuza procurorii.

Declaratie de martor: "Contractul a fost atribuit prin negociere cu sursa unica, fara nici o justificare, aceasta decizie fiind luata de guvern la presiunea premierului Adrian Nastase in urma discutiilor dintre Claudiu Florica, Alexandru Bittner si Remus Truica privind cuantumul si modul de plata a mitei catre persoanele politice implicate", au notat anchetatorii.

Persoanele politice implicate erau, sustin anchetatorii, ministrii Educatiei, Comunicatiilor si Finantelor care, pe rand, s-au succedat la conducerea ministerelor care au fost dotate cu aparatura Microsoft. Nu doar omul de afaceri Remus Truica a fost perchezitionat joi. Timp de jumatate de zi procurorii au cautat probe intr-unul dintre hotelurile lui Dorin Cocos deoarece omul de afaceri si-a inregistrat trei firme la acesta adresa.

Citește și
Valerian Vreme
Ridicarea imunitatii lui Valerian Vreme, aprobata de Comisia juridica. Deputatul sustine ca e nevinovat in dosarul Microsoft
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Anchetatorii au trecut si pe la vila lui Cocos insa acesta nu era acasa. Se pare ca omul de afaceri este plecat de 3 saptamini in Dubai cu afaceri. Dorin Cocos apare in dosarul Microsoft ca fiind omul de legatura intre firme si demintari. El ar fi fost cel care stabilea cum se impartea mita.

Un martor a decalarat ca: "Din cate am auzit, Dorin Cocos a primit aproximativ 8 - 9 milioane euro, iar Gheorghe Stefan circa 3 milioane de euro".

Procurorii au facut perchezitii si la complexul sportiv al lui Dinu Pescariu unul dintre cele mai exclusiviste locuri din Bucuresti. Complexul numit "Pescariu sports and spa" a fost vizitat de anchetatori. Acestia au verificat actele firmei si tranzactiile financiare pe care Pescariu le-a facut in ultimii ani. In acest timp, activitatea centrului nu a fost intrerupta.

Numele lui Dinu Pescariu apare in dosarul Microsoft ca fiind cel prin care treceau banii reprezentand mita de la firme catre demnitari. Acesta ar fi fost intermediar atat in 2004 cat si mai tarziu in 2008. Pescariu nu a putut fi contactat. Anchetatorii DNA au traversat strada joi dimineata din birourile lor si au intrat in cele ale omului de afaceri Claudiu Florica. Personaj cheie in dosarul contracterlor guvernamentale, acesta a fost audiat de procurori acum o saptamana si a plecat in fuga de la parchet.

Procurorii spun ca Florica a lucrat pentru firmele care primeau contractele pentru a livra tehnica de calcul si servicii. Cand acesta parasea o firma, contractul pleca cu el. Din pozitia de director al acestei companii, Claudiu Florica ar fi fost initiatorul mitei uriase in dosarul Microsoft , au mai sustinut anchetatorii.

Fostul sef al Serviciului de Informatii Externe a fost perchezitionat si el joi dimineata. Catalin Harnagea spune ca procurorii i-au cerut contractul de consultanta pe care firma lui l-a incheiat cu EADS din 2005 pana in 2007.

"Era un contract de consultanta intre firma mea si EADS si care nu s-a derulat pana la sfarsit, pentru ca proiectul de securizare s-a incheiat mult mai tarziu. Presupunea o consultanta in privinta posibilitatilor si capacitatilor pe care si o parte si alta ar fi trebuit sa le aiba in privinta securizarii frontierelor de est ale Romaniei" a explicat Harnagea.

Fostul sef al Serviciului de Informatii Externe sustine ca nu are emotii pentru ca nu au existat nereguli in contractul firmei sale. Tot Harnagea spune ca societatea pe care o detinea nu a vandut echipamente, ci a acordat doar consultanta.

Remus Truica, personaj cheie in dosar

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa, ca procurorii fac 56 de perchezitii in Bucuresti si judetul Ilfov, la sedii de firme si de fundatii, dar si la locuintele unor persoane, in dosarul Microsoft, in care se fac cercetari pentru coruptie in legatura cu incheierea unor contracte de licentiere IT.

Surse judiciare citate de Mediafax au declarat ca printre locuintele perchezitionate sunt cele ale fostului sef al SIE Catalin Harnagea si ale oamenilor de afaceri Dorin Cocos, Remus Truica si Nicolae Dumitru. DNA a precizat ca actiunea este sprijinita de Serviciul Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Perchezitiile facute joi, in dosarul Microsoft, au loc si la locuintele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidential Dorin Marian, tatalui presedintelui COSR, Adrian Petrache, si la Fundatia Dinu Pescariu, au mai declarat sursele citate.

Remus Truica este descris de procurori ca fiind un personaj-cheie in incheierea contractelor intre guvernul Romaniei si companiile care au aprovizionat statul roman, fie cu licente Microsoft, fie cu echipamente de informatica necesare dotarii liceelor din Romania.

Remus Truica este descris pe de-o parte la capitolul negocieri, el fiind, impreuna cu Bitner, cele doua personaje importante din anturajul lui Adrian Nastase care ar fi negociat aceste contracte foarte valoroase, valoarea lor fiind de sute de milioane de euro. Acele companii si implicit Microsoft ar fi acordat statului roman discounturi de aproape 50 de procente. Procurorii spun ca aceste discounturi nu ar fi ramas la bugetul de stat, ci s-ar fi intors in buzunarele unor oameni de afaceri si ale unor demnitari, multi dintre ei fosti ministri in cabinetele Romaniei.

Pe de alta parte, documentele arata ca Remus Truica s-ar fi ocupat cu colectarea acestor comisioane care urmau sa ajunga la demnitari. Oficial, Remus Truica nu a fost pus sub acuzare. 

Cel mai probabil, omul de afaceri va fi citat saptamana viitoare pentru a da declaratii. Atunci, ne vom lamuri daca statutul sau de martor se va schimba cu cel de suspect. Daca se va intampla acest lucru, lucrurile se pot complica, deoarece odata inceputa urmarirea penala, se poate ajunge la instituirea unor sechestre asiguratorii.

In acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau. Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului. "Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a actiunii de control efectuata la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale. intrucat din Raportul de control rezultau indicii cu privire la incheierea, in conditii nelegale, a contractului comercial de inchiriere licente din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educationale Microsoft, a actelor aditionale la acest contract, precum si a contractelor aferente derularii Programul «Sistem Educational Informatizat» (SEI), Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si respectiv a unor infractiuni de coruptie in legatura cu derularea acestor contracte", a precizat DNA.

Procurorii sustin ca fostii ministri Dan Nica, Serban Mihailescu, Ticau Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Sandu Gabriel "si-au exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

Totodata, anchetatorii au indicii ca cei sase fosti ministri au pretins si primit sume de bani pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a-si exercita influenta asupra altor persoane, pentru a fi favorizata firma Fujitsu Siemens Computers la incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft. In 3 octombrie, presedintele Traian Basescu a avizat inceperea urmaririi penale fata de fostii ministri Adriana ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu in dosarul Microsoft. Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, la Realitatea TV, raspunzand unei intrebari, ca in dosarul Microsoft vor mai aparea surprize, inclusiv persoane. Seful statului a negat ca in dosarul Microsoft s-au primit dosare de la FBI. "Cea mai complexa informatie am avut-o in 2009, legata de o posibila fraudare, si acea informatie, intr-o maniera mult mai in detaliu, a fost transmisa DNA si de acolo a inceput usor, usor", a afirmat presedintele Traian Basescu, precizand ca informarea a venit de la serviciile romanesti.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Senatorii au reusit sa-i mai scape putin pe doi fosti ministri de intalnirea cu procurorii. DNA are
Senatorii au reusit sa-i mai scape putin pe doi fosti ministri de intalnirea cu procurorii. DNA are "verde" doar pentru Vreme

DNA poate incepe urmarirea penala impotriva fostului ministru al Comunicatiilor, Valerian Vreme, in dosarul Microsoft. Deputatii si-au intrerupt pentru o zi vacanta dedicata campaniei electorale ca sa voteze ridicarea imunitatii colegului lor.

Ridicarea imunitatii lui Valerian Vreme, aprobata de Comisia juridica. Deputatul sustine ca e nevinovat in dosarul Microsoft
Ridicarea imunitatii lui Valerian Vreme, aprobata de Comisia juridica. Deputatul sustine ca e nevinovat in dosarul Microsoft

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a avizat solicitarea DNA de ridicare a imunitatii deputatului Valerian Vreme, cercetat penal in dosarul Microsoft.

Drumul urmat de spagile din DOSARUL MICROSOFT. DNA a cerut aviz pentru urmarirea penala a noua fosti ministri
Drumul urmat de spagile din DOSARUL MICROSOFT. DNA a cerut aviz pentru urmarirea penala a noua fosti ministri

O caracatita pusa pe imbogatit in care regasim oameni de afaceri, politicieni si personalitati din lumea sportului. In felul acesta descriu procurorii anticoruptie afacerea Microsoft, in care sunt vizati de suspiciuni de coruptie 9 fosti ministri.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.