Analiza STRATFOR: "UE nu are cum sa apere estul Europei de Rusia". Care este singura putere ce poate proteja Romania
George Friedman, fondatorul si chairman-ul companiei de analiza strategica Stratfor, sustine intr-un recent editorial ca UE slabeste, in vreme ce puterea Rusiei nu face decat sa creasca
„Europa trece prin doua crize strans legate intre ele”. Aceasta este opinia analistului american de origine maghiara George Friedman, unul dintre cei mai influenti specialisti in geopolitica din lume, care conduce un institut – STRATFOR – poreclit „CIA din umbra” pentru capacitatea sa de a prezice amenintarile.
La ce crize se refera Friedman (foto jos)? Prima este o criza a Uniunii Europene. „Aceasta a fost gandita ca o instutie care sa creeze europeni”, spune analistul american, insa acest proiect este pe cale sa esueze, din cauza ca promisiunea UE ca va aduce prosperitate tarilor membre nu a fost indeplinita. „Provocarea pentru Europa este ca in realitate prosperitatea ei e mai degraba ciclica si regionala”.
A doua criza este produsa de „structura strategica a Europei”: intre Rusia si Occident se afla o zona de granita al carei control este disputat si care la randul ei, se imparte in doua straturi: unul format din Ucraina si Belarus si altul din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria. In mod normal, aceasta zona ar fi trebuit sa aiba rolul de tampon intre UE si Rusia, dar extinderea Uniunii le-a adus in contact – si, potential, in conflict. „Fara zona-tampon, o Europa unita, daca isi schimba intentiile, poate reprezenta o amenintare la adresa existentei Rusiei, mai ales in conditiile in care SUA au o vaga alianta cu europenii”.
Aceste crize, spune George Friedman, s-au amplificat dupa 2008. Uniunea Europeana a inceput sa fie „definita de nevoile economiei Germaniei” iar aceasta situatie, tolerabila pana la izbucnirea crizei finacnaciare globale, a devenit ulterior o reala problema. Pe de o parte, tarile din zona mediteraneana au ajuns impovarate de datorii; pe de alta parte, cele din estul UE – inclusiv Romania – se confrunta cu o amenintare mult mai mare decat cea economica, respectiv cresterea puterii Rusiei. „Estul constientizeaza faptul ca Europa nu a reusit niciodata sa ajunga sa aiba o politica externa si de aparare comunca si ca UE nu il poate apara de Rusia. De asemenea, constientizeaza si ca NATO nu il poate apara decat daca se implica americani”.
Pe de alta parte, si Rusia are propriile ei probleme, spune Friedman: economia sa continua sa se bazeze prea mult pe exporturile de hidrocarburi iar reursele militare sunt limitate, dovada faptul ca rusii nu au reusit sa invadezer cu succes Ucraina. „Dar rusii au fost salvati de fragmentarea peninsulei. Est-europenii ar fi vrut sa vada actiuni decisive din partea Europei. Nu a existat niciuna. Sanctiunile au fost dureroase, dar nu au schimbat strategia Rusiei”.
Concluzia directorului Stratfor: „Daca zona de granita a Europei are un protector, acesta nu e UE, ci SUA. Germanii nu au nicio dorinta sa se certe cu rusii pentru Ucraina. Francezii sunt impartiti in mai multe directii iar europenii din sud nu au niciun interes in probleme non-UE afara de cea a imigratiei musulmane”. In acelasi timp, puterea Kremlinului creste odata cu amplificarea conflictelor interne in UE si cu nevoia de a redefini rolul Germaniei. „Fragmentarea peninsulei va spori si odata cu ea si puterea relativa a Rusiei, ceea ce va atrage in zona Statele Unite”.
Sursa: , Stratfor
Etichete: Rusia, analiza, ue, criza, george friedman, Stratfor,
Dată publicare:
28-05-2015 11:04