Stratfor: Rusia vrea sa aduca Europa Centrala "mai aproape de interesele sale". Alegerea cu care se confrunta Romania
Moscova a depus eforturi in ultimii ani pentru a-si spori influenta in Europa Centrala, insa limitele economice si geopolitice ale Rusiei ii depasesc ambitiile in regiune, comenteaza agentia de analiza Stratfor.
Rusia vrea sa-si foloseasca legaturile politice si comerciale pentru a submina institutiile occidentale si pentru a aduce Europa Centrala mai aproape de interesele sale, spun analistii americani de la Stratfor. De la izbucnirea conflictului ucrainean, Moscova a devenit si mai interesata de cateva state central-europene, respectiv Ungaria, Slovacia si Cehia, care se straduiesc sa mentina un echilibru intre Rusia si Occident.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, are programata o vizita in Slovacia in aprilie, presedintele rus, Vladimir Putin, a vizitat Ungaria la jumatatea lui februarie, iar Kremlinul si-a consolidat relatiile si cu presedintele ceh Milos Zeman. Europa Centrala este importanta pentru Rusia datorita localizarii sale geostrategice, la marginile estice ale Uniunii Europene si NATO. Aceste state au imperative geografice diferite fata de vecinii lor de la periferia Rusiei si sunt mai deschise la posibilitatea consolidarii relatiilor cu Moscova.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Spre deosebire, apropierea geografica de Rusia determina Polonia sa evite relatiile politice sau comerciale cu Moscova si sa fie mai dispusa sa se apropie de Occident. Romania, care are iesire la Marea Neagra si se invecineaza cu Republica Moldova, o fosta republica sovietica cu o regiune separatista sustinuta de rusi, este o tara care a oscilat istoric intre Rusia si Occident. Dar acum, din cauza provocarilor geopolitice si temerilor fata de influenta rusa, a virat spre Occident.
Insa alte tari din Europa Centrala sunt mai departe de Rusia si, pentru ca se confrunta cu riscuri de securitate mai mici din partea rusilor, au sanse mai mari de a crea un echilibru intre Moscova si Occident. Inainte de izbucnirea conflictului ucrainean, Rusia a profitat de criza financiara din UE pentru a-si spori prezenta comerciala in Europa Centrala, marindu-si astfel si influenta in regiune. In plus, Rusia si-a folosit serviciile de informatii si a sprijinit grupuri de extrema-dreapta in acelasi scop.
Conflictul din Ucraina a determinat Rusia sa-si intensifice eforturile in regiune. In timp ce Romania si Polonia cer o prezenta sporita a NATO in regiune, Moscova incearca sa se asigure ca tari ca Ungaria, Slovacia si Cehia nu sustin initiativele romanilor si polonezilor. De asemenea, Kremlinul spera ca statele central-europene, alaturi de Grecia si Cipru, sa blocheze adoptarea unor noi sanctiuni in UE impotriva rusilor.
Insa constrangerile Rusiei sunt tot mai mari, criza financiara cu care se confrunta tara determinand Moscova sa-si reduca cheltuielile in statele central-europene si sa-si canalizeze atentia spre piata interna. In timp ce unele fonduri vor fi alocate principalelor obiective geopolitice ale Rusiei, in special crizei din Ucraina, cheltuielile in alte zone ar putea fi limitate. Astfel, problemele cauzate de criza financiara din Rusia si de provocarile geopolitice vor limita abilitatea Kremlinului de a-si indeplini ambitiile in Europa Centrala, o regiune in care tarile oscileaza constant intre Occident si Moscova.