Stratfor: Rusia vrea sa aduca Europa Centrala "mai aproape de interesele sale". Alegerea cu care se confrunta Romania

soldati rusi la parada in 2006

Moscova a depus eforturi in ultimii ani pentru a-si spori influenta in Europa Centrala, insa limitele economice si geopolitice ale Rusiei ii depasesc ambitiile in regiune, comenteaza agentia de analiza Stratfor.

Rusia vrea sa-si foloseasca legaturile politice si comerciale pentru a submina institutiile occidentale si pentru a aduce Europa Centrala mai aproape de interesele sale, spun analistii americani de la Stratfor. De la izbucnirea conflictului ucrainean, Moscova a devenit si mai interesata de cateva state central-europene, respectiv Ungaria, Slovacia si Cehia, care se straduiesc sa mentina un echilibru intre Rusia si Occident.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, are programata o vizita in Slovacia in aprilie, presedintele rus, Vladimir Putin, a vizitat Ungaria la jumatatea lui februarie, iar Kremlinul si-a consolidat relatiile si cu presedintele ceh Milos Zeman. Europa Centrala este importanta pentru Rusia datorita localizarii sale geostrategice, la marginile estice ale Uniunii Europene si NATO. Aceste state au imperative geografice diferite fata de vecinii lor de la periferia Rusiei si sunt mai deschise la posibilitatea consolidarii relatiilor cu Moscova.

Citeste si: "Ungaria, un vecin pe care Romania nu se poate baza". Analiza Stratfor care arata cat de importanta e tara noastra pentru americani

Spre deosebire, apropierea geografica de Rusia determina Polonia sa evite relatiile politice sau comerciale cu Moscova si sa fie mai dispusa sa se apropie de Occident. Romania, care are iesire la Marea Neagra si se invecineaza cu Republica Moldova, o fosta republica sovietica cu o regiune separatista sustinuta de rusi, este o tara care a oscilat istoric intre Rusia si Occident. Dar acum, din cauza provocarilor geopolitice si temerilor fata de influenta rusa, a virat spre Occident.

Citește și
ac orientat spre dolar
Stratfor: "Rosia Montana, simbol pentru investitorii straini". Ce ar trebui sa facem pentru a aduce bani si trupe americane

Insa alte tari din Europa Centrala sunt mai departe de Rusia si, pentru ca se confrunta cu riscuri de securitate mai mici din partea rusilor, au sanse mai mari de a crea un echilibru intre Moscova si Occident. Inainte de izbucnirea conflictului ucrainean, Rusia a profitat de criza financiara din UE pentru a-si spori prezenta comerciala in Europa Centrala, marindu-si astfel si influenta in regiune. In plus, Rusia si-a folosit serviciile de informatii si a sprijinit grupuri de extrema-dreapta in acelasi scop.

Conflictul din Ucraina a determinat Rusia sa-si intensifice eforturile in regiune. In timp ce Romania si Polonia cer o prezenta sporita a NATO in regiune, Moscova incearca sa se asigure ca tari ca Ungaria, Slovacia si Cehia nu sustin initiativele romanilor si polonezilor. De asemenea, Kremlinul spera ca statele central-europene, alaturi de Grecia si Cipru, sa blocheze adoptarea unor noi sanctiuni in UE impotriva rusilor.

Insa constrangerile Rusiei sunt tot mai mari, criza financiara cu care se confrunta tara determinand Moscova sa-si reduca cheltuielile in statele central-europene si sa-si canalizeze atentia spre piata interna. In timp ce unele fonduri vor fi alocate principalelor obiective geopolitice ale Rusiei, in special crizei din Ucraina, cheltuielile in alte zone ar putea fi limitate. Astfel, problemele cauzate de criza financiara din Rusia si de provocarile geopolitice vor limita abilitatea Kremlinului de a-si indeplini ambitiile in Europa Centrala, o regiune in care tarile oscileaza constant intre Occident si Moscova.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
"Sunt un ocupant rus", video-ul viral adresat presedintelui Obama, care prezinta avantajele statelor invadate de Rusia

Un blogger din Rusia a postat pe Youtube un video in care apara imperialismul rusesc, in forma unei scrisori deschise adresate presedintelui Obama.

Stratfor:
Stratfor: "Rosia Montana, simbol pentru investitorii straini". Ce ar trebui sa facem pentru a aduce bani si trupe americane

Vrem o alianta cu americanii, dar stim ce implica aceasta? La „Dupa 20 de ani”, analistul George Friedman, directorul Stratfor le explica romanilor costurile si cerintele unui parteneriat strategic cu SUA

"Romanii cred ca rusii sunt mai destepti decat americanii". Ce spune unul din cei mai influenti analisti din SUA

George Friedman, directorul agentiei de analiza Stratfor, a fost in vizita la Bucuresti la o zi dupa Joe Biden. Unul dintre cei mai influenti analisti geopolitici din lume, Friedman a tras cateva concluzii ingrijoratoare despre relatia Romania-SUA.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Varianta candidatului comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pusă sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.