Previziunile Stratfor pentru urmatorii 10 ani. Rusia se va rupe, Romania poate deveni o putere regionala

Europa vazuta din spatiu

Vom avea o noua Unire in urmatorul deceniu? Asta ne promite unul dintre cele mai apreciate si influente institute de analiza strategica din Statele Unite, in contextul actualei crize ucrainene

Compania americana de analiza strategica Stratfor si-a prezentat predictiile pentru urmatorul deceniu. Previziunile americanilor nu se refera numai la marile puteri mondiale, ci si la Romania, care va juca un rol foarte important in urmatorul deceniu. De-a lungul timpului cei de la Stratfor au cam „nimerit-o” de fiecare data cand au facut astfel de predictii: de pilda, in 2010 au prevazut ca atentia Kremlinului se va concentra asupra tarilor din Europa Centrala si de Est, dar si ca tensiunile in interiorul UE vor creste.

-► Rusia se rupe, Germania se prabuseste
-► Romania, viitoare putere regionala
-► Rosia Montana si gazele de sist, cheia relatiilor romano-americane
-► Ce este Stratfor


Rusia se rupe, Germania se prabuseste
Ce ne asteapta intre 2015 si 2025? Uniunea Europeana „nu isi va mai reveni niciodata la unitatea care o caracteriza pe vremuri”. Germania va intra in declin, in vreme ce nationalismul va redeveni o forta, rupand UE in 4 blocuri – tarile mediteranene, Germania si Austria, Europa de Est, Marea Britanie si tarile scandinave.

Punctul central va ramane in urmatorii ani confruntarea cu Kremlinul, insa cei de la Stratfor sunt pesimisti in ceea ce priveste viitorul Rusiei. „Nu credem ca Federatia Rusa va continua sa existe in forma actuala. Dependenta sa de exporturile de energie si asteptarile nerealiste legate de preturi fac imposibil ca Moscova sa continue sa mentina aceleasi relatii institutionale pe tot teritoriul Federatiei Ruse. Ne asteptam ca autoritatea Moscovei sa slabeasca semnificativ, ceea ce va duce la fragmentarea formala, dar si informala, a Rusei”. Analistii americani se tem insa de arsenalul nuclear al Rusiei si avertizeaza ca acesta va ramane un pericol chiar si in conditiile fragmentarii Federatiei.

Citește și
exercitiu militar rusesc
Scenariul pregatit de rusi pentru INVADAREA unei tari NATO. Cum si cand ar putea fi aplicat si in Romania
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Romania, viitoare putere regionala
Ce viitor prevad cei de la Stratfor Romaniei? Unul de partener privilegiat al SUA, cu un rol-cheie in coalitia impotriva Rusiei. „Ne asteptam ca aceasta coalitie sa fie condusa de Polonia iar Romania sa joace un rol semnificativ in prima jumatate a deceniului. In a doua jumatate, aceasta alianta va juca un rol semnificativ in retrasarea frontierelor Rusiei si recuperarea teritoriilor pierdute prin metode formale si informale. In timp ce Moscova va slabi, aceasta alianta va deveni influenta dominanta nu doar in Belarus si Ucraina, dar chiar si mai la est”.

Cei de la Stratfor prevad practic unirea Basarabiei cu Romania. In contextul potentialei fragmentari a Rusiei, „Polonia, Ungaria si Romania vor urmari recuperarea regiunilor luate de rusi in trecut”. Aceste eforturi urmeaza sa fie sustinute si de SUA care, afirma analistii americani, vor ajuta Polonia si Romania prin parteneriatele strategice care „vor face din parteneri tari cu economii puternice, societati stabile si capabile sa-si creeze o forta militara”.

Rosia Montana si gazele de sist, cheia relatiilor romano-americane
Aparent un scenariu optimist pentru Romania, insa in realitate acest scenariu depinde de imaginea pe care tara noastra va reusi sa si-o faca la Washington. A spus-o chiar directorul Stratfor, George Friedman, in octombrie anul trecut, cand a fost invitata la „Dupa 20 de ani”.

Vezi aici emisiunea integrala

Nu e usor sa fii un aliat al SUA”, spune atunci George Friedman, „dar si oportunitatile sunt extraordinare. Daca Romania nu e viabila economic, nu poate fi un aliat strategic. Investitorii straini vor o platforma stabila si predictibila. Vor investi in cele mai diferite conditii, dar singurul lucru care ii sperie e impredictibilitatea, regulile care se schimba: de pilda, un permis care a e acordat si apoi revocat. Acum lucrurile nu mai sunt asa, dar aveti o reputatie proasta. Aveti reputatia unei tari unde e greu sa faci afaceri. Americanii vin aici sa faca bani. Sunt multe feluri de a face bani si un mod sigur de a-i pierde: sa nu cunosti situatia, adica impredictibilitatea. In ultimii ani, investitorii americani s-au saturat de Romania. exemplul care imi vine in minte e Rosia Montana. A devenit un simbol in comunitatea de investitori a ceea ce se poate intampla in Romania. Cred ca guvernul a inteles asta si faptul ca principalele voastre resurse sunt cele energetice si minerale. Trebuie sa va targuiti, dar odata incheiat targul, sa va tineti de el”.

Friedman a atras atunci atentia si asupra importantei exploatarii gazelor de sist. „Ar fi minunat daca nu am avea nevoie de ele, dar data fiind pozitia strategica a Romaniei, exploatarea gazelor de sist e o problema strategica nationala. Gazul de sist limiteaza influenta ruseasca. Oricat de mult ar putea afecta mediul. el ofera o solutie geopolitica. In situatia actuala a Romaniei, ar fi iresponsabil sa nu luati in considerarea exploatarea gazelor de sist”, a declarat seful Stratfor la „Dupa 20 de ani”. Se pare insa ca tara noastra a pierdut aceasta resursa, dupa ce compania Chevron a anuntat ca renunta la exploatarea gazelor de sist si pleaca din Romania, invocand motive economice. Specialistii spun insa ca si protestele de la Pungesti au jucat un rol in aceasta decizie.

Ce este Stratfor
Institutul Stratfor (Strategic Forecasting) este printre cele mai influente din SUA in randul decidentilor politici si militari de la Washington. Creat in 1996, a fost poreclit de revista Barron’s „CIA-ul din umbra”, gratie capacitatii analistilor Stratfor de a prezice atacurile teroriste. Fondatorul si directorul institutului, George Friedman a venit la Bucuresti la doar o zi dupa vizita vicepresedintelui american Joe Biden.

In urma acestei vizite, Friedman conchidea ca Romania si Polonia sunt tarile cheie in estul Europei pentru o alianta condusa de Washington care sa se opuna Rusiei, dar si ca principalul obstacol in calea unei relatii mai bune intre noi si americani este instabilitatea legilor. „In Romania, cadrul legal instabil impiedica adeseori investitiile in aceasta tara iar Bucurestiul mai are mult pana sa devina un partener mai serios pentru investitorii straini”, scria atunci Friedman.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Vladimir Putin: Kievul, umilit si infrant de fosti mineri si soferi de tractor. Ce spune despre un razboi cu Ucraina
Vladimir Putin: Kievul, umilit si infrant de fosti mineri si soferi de tractor. Ce spune despre un razboi cu Ucraina

Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ca un razboi cu Ucraina este "improbabil", intr-un interviu acordat televiziunii rusesti,relateaza BBC.

Scenariul pregatit de rusi pentru INVADAREA unei tari NATO. Cum si cand ar putea fi aplicat si in Romania
Scenariul pregatit de rusi pentru INVADAREA unei tari NATO. Cum si cand ar putea fi aplicat si in Romania

Istoricul Armand Gosu, expert in Rusia lui Putin, a explicat la “Dupa 20 de ani” cum ar putea decurge o invazie comandata de la Kremlin intr-o tara membra NATO

Criza in Ucraina. Oficial NATO: Rusia ar putea ataca un stat estic membru al Aliantei, cu riscul unui conflict NUCLEAR
Criza in Ucraina. Oficial NATO: Rusia ar putea ataca un stat estic membru al Aliantei, cu riscul unui conflict NUCLEAR

Rusia ar putea lansa un atac conventional asupra unui stat est-european membru al NATO, o situatie care ar genera un conflict strategic, cu risc de confruntare nucleara, avertizeaza generalul britanic Adrian Bradshaw.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.