ANALIZA. Motivele de ingrijorare pe care le-ar putea avea Romania daca Donald Trump aplica promisiunile militare din campanie

Ultima actualizare: 25-01-2017 07:00

In campania electorala, Donald Trump a predicat nationalismul, a insinuat ca globalizarea e rezultatul unei conspiratii internationale, a favorizat protectionismul economic in relatiile internationale, cu riscul de a abandona aliati si de a submina NATO.

Daca presedintele Trump va pune in aplicare ideile candidatului Trump, atunci Romania ar avea destule motive de ingrijorare.

Ce rezerva Europei de Est epoca Trump nu e usor de deslusit. Exista numeroase semnale ca, in urmatorii 4 ani, SUA si-ar putea reduce implicarea si angajamentul in privinta securitatii aliatilor.

Donald Trump: "- Sunt intrebat: "Ce s-ar intampla daca un stat mebru NATO e atacat de Rusia ori de altcineva?" si raspund asa: "- Nu stiu. Si-au platit contributia? Sunt la zi cu plata? Spune-mi daca au platit. - N-au platit, dar avem un tratat cu ei! Tocmai pentru ca avem tratat trebuie sa plateasca! O sa ajungem la al treilea razboi mondial aparand tari de care cei mai multi dintre voi nici n-ati auzit. Sa fim seriosi!"

Aceasta abordare negustoreasca risca sa se rasfranga dramatic asupra relatiilor Americii cu partenerii din NATO.

Teoretic, tarile membre trebuie sa participe cu 2 la suta din PIB.

Romania a stabilit deja ca din 2017 sa indeplineasca aceasta conditie. Imediat dupa victoria lui Trump in alegeri, presedintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj acestuia.

"Pe langa felicitari i-am transmis ca Romania intelege pe deplin sa contribuie la eforturile comune menite sa promoveze stabilitatea si securitatea in regiune si la nivel global."

In campanie, Trump s-a exprimat adesea chiar impotriva Aliantei Nord-Atlantice: "NATO este o organizatie invechita. Are peste 60 de ani."

Totusi, la audierea sa in Congres, generalul Mattis, nominalizat de Trump pentru sefia Pentagonului, l-a contrazis categoric.

Gen. James Mattis, nominalizat la sefia Pentagonului: "Eu consider NATO cea mai de succes alianta militara din istoria moderna, daca nu cumva dintotdeauna."

Organic legata de rezerva lui Trump fata de NATO este si urmatoarea idee calauzitoare a platformei sale.

Donald Trump: "- Rusia va respecta mult mai mult tara noastra cand eu voi fi la conducere. Ar fi nemaipomenit daca am castiga Rusia de partea noastra!"

Anna Borshchevskaya, expert Europa de Est: "Cred ca Trump e adeptul unei relatii in care ambele parti sa castige. Problema e ca Putin ar vrea ca America sa piarda. Fiecare presedinte american, democrat ori republican, a incercat sa reporneasca de la zero relatia cu Rusia. George W. Bush ne-a zis ca s-a uitat in ochii lui Putin si i-a vazut sufletul. Barack Obama a resetat relatiile bilaterale la un an dupa ce Rusia a invadat Georgia. Toate aceste eforturi au esuat, ceea ce ne spune multe despre presedintele Putin."

Intr-un scenariu pesimist, Statele Unite ar putea opta pentru o diminuare a importantei bazei de la Kogalniceanu si ar putea renunta la un sistem semi-permanent pentru scutul de aparare antiracheta de la Deveselu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO