ANALIZA. Motivele de ingrijorare pe care le-ar putea avea Romania daca Donald Trump aplica promisiunile militare din campanie


Ultimul update: Miercuri 25 Ianuarie 2017 07:00
Data publicarii: Duminica 22 Ianuarie 2017 08:51
Categorie: Stirileprotv iti recomanda

In campania electorala, Donald Trump a predicat nationalismul, a insinuat ca globalizarea e rezultatul unei conspiratii internationale, a favorizat protectionismul economic in relatiile internationale, cu riscul de a abandona aliati si de a submina NATO.

Daca presedintele Trump va pune in aplicare ideile candidatului Trump, atunci Romania ar avea destule motive de ingrijorare.

Ce rezerva Europei de Est epoca Trump nu e usor de deslusit. Exista numeroase semnale ca, in urmatorii 4 ani, SUA si-ar putea reduce implicarea si angajamentul in privinta securitatii aliatilor.

Donald Trump: "- Sunt intrebat: "Ce s-ar intampla daca un stat mebru NATO e atacat de Rusia ori de altcineva?" si raspund asa: "- Nu stiu. Si-au platit contributia? Sunt la zi cu plata? Spune-mi daca au platit. - N-au platit, dar avem un tratat cu ei! Tocmai pentru ca avem tratat trebuie sa plateasca! O sa ajungem la al treilea razboi mondial aparand tari de care cei mai multi dintre voi nici n-ati auzit. Sa fim seriosi!"

Aceasta abordare negustoreasca risca sa se rasfranga dramatic asupra relatiilor Americii cu partenerii din NATO.

Teoretic, tarile membre trebuie sa participe cu 2 la suta din PIB.

Romania a stabilit deja ca din 2017 sa indeplineasca aceasta conditie. Imediat dupa victoria lui Trump in alegeri, presedintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj acestuia.

"Pe langa felicitari i-am transmis ca Romania intelege pe deplin sa contribuie la eforturile comune menite sa promoveze stabilitatea si securitatea in regiune si la nivel global."

In campanie, Trump s-a exprimat adesea chiar impotriva Aliantei Nord-Atlantice: "NATO este o organizatie invechita. Are peste 60 de ani."

Totusi, la audierea sa in Congres, generalul Mattis, nominalizat de Trump pentru sefia Pentagonului, l-a contrazis categoric.

Gen. James Mattis, nominalizat la sefia Pentagonului: "Eu consider NATO cea mai de succes alianta militara din istoria moderna, daca nu cumva dintotdeauna."

Organic legata de rezerva lui Trump fata de NATO este si urmatoarea idee calauzitoare a platformei sale.

Donald Trump: "- Rusia va respecta mult mai mult tara noastra cand eu voi fi la conducere. Ar fi nemaipomenit daca am castiga Rusia de partea noastra!"

Anna Borshchevskaya, expert Europa de Est: "Cred ca Trump e adeptul unei relatii in care ambele parti sa castige. Problema e ca Putin ar vrea ca America sa piarda. Fiecare presedinte american, democrat ori republican, a incercat sa reporneasca de la zero relatia cu Rusia. George W. Bush ne-a zis ca s-a uitat in ochii lui Putin si i-a vazut sufletul. Barack Obama a resetat relatiile bilaterale la un an dupa ce Rusia a invadat Georgia. Toate aceste eforturi au esuat, ceea ce ne spune multe despre presedintele Putin."

Intr-un scenariu pesimist, Statele Unite ar putea opta pentru o diminuare a importantei bazei de la Kogalniceanu si ar putea renunta la un sistem semi-permanent pentru scutul de aparare antiracheta de la Deveselu.

Barack Obama se intoarce la vechiul Twitter:
Barack Obama se intoarce la vechiul Twitter: "Chestia asta mai e pornita?" Mesajul transmis publicului
VIDEO PROTVPLUS.RO
Delta Dunarii
Dezastru provocat de electrocutarea peștilor. ”S-a distrus o țară, d'apăi o baltă”
În "paradisul României", oamenii nu au şcoli, medici sau apă de băut. "Parcă e un blestem"
Prăbușirea industriei piscicole. Pescarii pleacă la salarii de zeci de ori mai mari afară
Cum a început incendiul de la Notre Dame și de ce a fost stins greu - REALITATE AUGMENTATĂ
Românii rupţi de lume, care îşi fac viaţa după orarul vaselor. "La noi şi asfaltul e bio"
Efectul înfricoșător al bombei atomice asupra unor mașini, redat în high definition. VIDEO
Premierul britanic Theresa May la o conferință de presă
Topul celor mai bune fotografii Getty ale celor mai importante evenimente din 2018
Poveste ”magică” de sărbători. Cum a fost îndeplinită dorința unui copil, de Crăciun
Cum a ajutat George Bush sistemul medical din România, imediat după căderea lui Ceaușescu
Interviu exclusiv cu miliardarul Sanjeev Gupta. Marele proiect pe care îl are pentru România
Reportaj emoționant la televiziunea Arte despre o asistentă medicală care ”salvează vieți în România”. VIDEO
CTP, despre ieșirile furioase ale Serenei Williams, în finala US Open: „I-a dat cu stadionul în cap japonezei Osaka”