Klaus Iohannis: Parteneriatul strategic dintre SUA si Romania ar putea fi chiar imbunatatit in mandatul lui Donald Trump

Ultimul update: Sambata 21 Ianuarie 2017 05:00
Data publicarii: Miercuri 18 Ianuarie 2017 14:07
Categorie: Politic

Preluarea mandatului de presedinte al Statelor Unite ale Americii de catre Donald Trump nu va schimba cu nimic parteneriatul dintre Washington si Bucuresti, da asigurari presedintele Klaus Iohannis!

Seful statului a adaugat, in discursul sustinut in fata ambasadorilor romani, ca parteneriatul strategic dintre cele doua tari ar putea fi chiar imbunatatit in mandatul noului lider american.

Klaus Iohannis a accentuat si importanta aprofundarii parteneriatelor si relatiilor strategice cu Germania, Franta si Italia.

"Acestea au primit un impuls puternic in urma vizitelor foarte bune la Bucuresti de anul trecut ale omologilor mei german, francez si italian. Initierea, in luna noiembrie 2016, a mecanismului de dialog strategic cu Franta, la nivelul ministrilor de externe si ai apararii, urmare a propunerii pe care am facut-o si care a fost acceptata cu prilejul vizitei de stat a presedintelui Hollande, este un exemplu care poate fi urmat si pe alte coordonate bilaterale", a aratat presedintele.

Totodata, seful statului a vorbit despre dezvoltarea in continuare a parteneriatului strategic cu Polonia, precum si a parteneriatului cu Turcia, in contextul in care Romania conteaza pe angajamentul acestei tari fata de principiile NATO si in relatia cu UE.

"Trebuie dezvoltat in continuare parteneriatul strategic cu Polonia. Importanta acestui parteneriat in domeniul asigurarii securitatii si la nivel regional, dar si pe temele europene, acolo unde avem obiective comune, este evidenta. in egala masura, trebuie rafinat parteneriatul strategic cu Turcia, aliat indispensabil pentru stabilitatea in regiune. Contam pe angajamentul continuu al Turciei pentru valorile, principiile si obligatiile asumate in NATO si in relatia cu Uniunea Europeana. in contextul regional cunoscut, Trilaterala informala pe teme de securitate Romania - Polonia - Turcia este un format relevant, pe care trebuie sa il continuam si sa il dezvoltam", a spus Iohannis.

Nu in ultimul rand, cooperarea stransa cu statele baltice, angajamentul concret in sprijinul integrarii europene si euroatlantice pentru statele din Balcanii de Vest vor trebui sa fie, de asemenea, coordonate ale actiunii diplomatice a Romaniei din acest an, a afirmat presedintele, care a adaugat ca pe agenda diplomatica va fi si continuarea dezvoltarii relatiei cu Ucraina, pe baza foarte bunelor rezultate ale vizitei sefului statului ucrainean Petro Porosenko de anul trecut.

La intalnirea anuala cu sefii misiunilor diplomatice acreditati la Bucuresti, care s-a desfasurat la Palatul Cotroceni, au fost prezenti ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

Presedintele Romaniei a adresat o scrisoare de felicitare Presedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump
Presedintele Romaniei a adresat o scrisoare de felicitare Presedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump
VIDEO PROTVPLUS.RO
Victor Ponta
Ponta acuză PSD că dă UDMR o ”șpagă legală”: ”Pentru un VOT Dragnea ne vinde de TOT”
LIVE, ora 11.30: Președintele Klaus Iohannis va susține un discurs în Parlamentul European
Moțiune. PNL şi USR: ”Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4, care a trimis România în trecut”
Ţuţuianu, despre consultările cu preşedintele: ”Acum e doar o chestiune de imagine”
Klaus Iohannis: Independenţa justiţiei este pusă la grea încercare. Atacuri frecvente din partea unor politicieni
Lider PNL Iaşi: Din cauza ticăloşiei PSDragnea, proiectul Autostrăzii Moldova- Transilvania este blocat
Ludovic Orban
PNL și USR au depus moțiunea simplă împotriva ministrului Tudorel Toader
Klaus Iohannis invită partidele la consultări pe tema legilor justiției
Consilierul municipal Ciucu: ”Firea a pierdut majoritatea în CGMB”
Tăriceanu contrazice categoric ”scenariul” lui Teodorovici. ”Sub nicio formă”
Ponta: ”Alții când vorbesc limba română au nevoie de traducător”
Viorica Dăncilă a anunţat că îi va invita pe premierii din Kuweit şi Emirate