Klaus Iohannis: Parteneriatul strategic dintre SUA si Romania ar putea fi chiar imbunatatit in mandatul lui Donald Trump

Ultimul update: Sambata 21 Ianuarie 2017 05:00
Data publicarii: Miercuri 18 Ianuarie 2017 14:07
Categorie: Politic

Preluarea mandatului de presedinte al Statelor Unite ale Americii de catre Donald Trump nu va schimba cu nimic parteneriatul dintre Washington si Bucuresti, da asigurari presedintele Klaus Iohannis!

Seful statului a adaugat, in discursul sustinut in fata ambasadorilor romani, ca parteneriatul strategic dintre cele doua tari ar putea fi chiar imbunatatit in mandatul noului lider american.

Klaus Iohannis a accentuat si importanta aprofundarii parteneriatelor si relatiilor strategice cu Germania, Franta si Italia.

"Acestea au primit un impuls puternic in urma vizitelor foarte bune la Bucuresti de anul trecut ale omologilor mei german, francez si italian. Initierea, in luna noiembrie 2016, a mecanismului de dialog strategic cu Franta, la nivelul ministrilor de externe si ai apararii, urmare a propunerii pe care am facut-o si care a fost acceptata cu prilejul vizitei de stat a presedintelui Hollande, este un exemplu care poate fi urmat si pe alte coordonate bilaterale", a aratat presedintele.

Totodata, seful statului a vorbit despre dezvoltarea in continuare a parteneriatului strategic cu Polonia, precum si a parteneriatului cu Turcia, in contextul in care Romania conteaza pe angajamentul acestei tari fata de principiile NATO si in relatia cu UE.

"Trebuie dezvoltat in continuare parteneriatul strategic cu Polonia. Importanta acestui parteneriat in domeniul asigurarii securitatii si la nivel regional, dar si pe temele europene, acolo unde avem obiective comune, este evidenta. in egala masura, trebuie rafinat parteneriatul strategic cu Turcia, aliat indispensabil pentru stabilitatea in regiune. Contam pe angajamentul continuu al Turciei pentru valorile, principiile si obligatiile asumate in NATO si in relatia cu Uniunea Europeana. in contextul regional cunoscut, Trilaterala informala pe teme de securitate Romania - Polonia - Turcia este un format relevant, pe care trebuie sa il continuam si sa il dezvoltam", a spus Iohannis.

Nu in ultimul rand, cooperarea stransa cu statele baltice, angajamentul concret in sprijinul integrarii europene si euroatlantice pentru statele din Balcanii de Vest vor trebui sa fie, de asemenea, coordonate ale actiunii diplomatice a Romaniei din acest an, a afirmat presedintele, care a adaugat ca pe agenda diplomatica va fi si continuarea dezvoltarii relatiei cu Ucraina, pe baza foarte bunelor rezultate ale vizitei sefului statului ucrainean Petro Porosenko de anul trecut.

La intalnirea anuala cu sefii misiunilor diplomatice acreditati la Bucuresti, care s-a desfasurat la Palatul Cotroceni, au fost prezenti ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

Presedintele Romaniei a adresat o scrisoare de felicitare Presedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump
Presedintele Romaniei a adresat o scrisoare de felicitare Presedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump
VIDEO PROTVPLUS.RO
Klaus Iohannis
Ce spune Klaus Iohannis despre impozitarea cultelor religioase
Klaus Iohannis, despre prezența primei doamne la audierile de la Parchet
Klaus Iohannis a făcut o mutare importantă în războiul purtat cu guvernul
Iohannis: PSD, sub Dragnea, un partid anti-european, anti-justiţie, anti-investiţii, anti-afaceri
Greblă, despre cererea lui Iohannis: ”Este împotriva prevederilor constituţionale”
Reclamație la CCR pentru OUG privind înfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor
dancila, iohannis
Iohannis îi cere lui Dăncilă să includă subiectul BREXIT în viitoarea ședintă de Guvern
Cioloș a anunțat planul prin care noul partid PLUS va încerca să blocheze OUG pe amnistie
Băsescu: România va prelua preşedinţia UE cu doi oameni cheie, acuzaţi de înaltă trădare
Iohannis, mesaje despre o OUG de amnistie și grațiere și referendum privind Justiția
Iohannis: Vom arăta că putem să exercităm o preşedinţie bună a Consiliului UE
Iohannis, despre acuzația de înaltă trădare a lui Dragnea: ”O fantezie a pesediștilor”