Scenariul pregatit de rusi pentru INVADAREA unei tari NATO. Cum si cand ar putea fi aplicat si in Romania

Ultima actualizare: 26-02-2015 06:50

Istoricul Armand Gosu, expert in Rusia lui Putin, a explicat la “Dupa 20 de ani” cum ar putea decurge o invazie comandata de la Kremlin intr-o tara membra NATO

 Armand Gosu, istoric si profesor la Universitatea din Bucuresti, doctor in istoria Rusiei la Universitatea din Moscova, a explicat in prima editie din 2015 a emisiunii „Dupa 20 de ani” care ar fi cel mai plauzibil scenariu al unei invazii rusesti intr-o tara baltica.

Exista foarte multe scenarii, scenarii care au fost circulate pe forumuri, pe blogurile militarilor rusi, expertilor, potrivit carora urmatoarea tinta a Rusiei va fi Estonia. Potrivit acestor scenarii, intr-un sat din apropierea granitei unde este populatie majoritar ruseasca, undeva la 60%, acea populatie se rascoala.

Vezi aici emisiunea integrala

Urmeaza o insurectie locala, dau primarul jos, aleg noi organe de conducere, chipurile democratic si cere ajutor strain. Sau jandarmii estonieni vor sa intervina ca sa repuna lucrurile in ordine, atunci montezi un clip cu care manipulezi toate cancelariile lumii, cum ca au avut loc violente, copii maltratati si femei gravide lovite cu patul armei in burta, si apar “omuletii verzi”, fara insemne militare pe mana, fara nimic. E un scenariu destul de coerent, care are destule amanunte, mai ales in cazul Estoniei. Dar sa stiti ca nici in cazul Letoniei sau Lituaniei nu e mai bine. Dar Estonia se considera cea mai vulnerabila. Lituania e mai mare, mai solida

Ar putea aparea o asemenea situatie in Romania? Armand Gosu (foto jos) spune ca nu e imposibil, insa in anumite conditii, si explica si care sunt acestea.

Urmatorul punct al Rusiei, ca e in Romania sau in alta parte, e sa testeze articolul 5 al NATO. Sa il testeze nu pentru un razboi clasic, ci pentru un razboi hibrid. In Romania, poate sa fie, dar daca va fi, va fi ceva legat de Republica Moldova. Ideologia oficiala, care motiveaza toata aceasta politica externa a lui Putin, este cea a “Lumii ruse”, “Ruskii Mir”: oriunde pe glob unde este un vorbitor de rusa, cineva care crede in valorile Rusiei, el trebuie protejat, ocrotit.

Citeste si: Fost sef NATO: "E foarte probabil ca Putin sa atace o tara europeana". In ce situatie Romania poate ajunge in razboi cu Rusia

Daca maine, in SUA in San Francisco, potrivit acestei teorii, niste rusi se imbata si sunt batuti de politie, Rusia poate sa pretinda ca s-au incalcat drepturile rusilor si poate sa intervina, potrivit acestei filosofii. Asta s-ar putea intampla, de pilda, in Moldova, fiindca acolo exista populatie rusofona – etnici rusi, etnici ucraineni care vorbesc rusa, etnici gagauzi care vorbesc limba rusa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO