Vladimir Putin: Kievul, umilit si infrant de fosti mineri si soferi de tractor. Ce spune despre un razboi cu Ucraina
Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ca un razboi cu Ucraina este "improbabil", intr-un interviu acordat televiziunii rusesti,relateaza BBC.
Putin a fost intrebat in acest interviu daca exista o amenintare reala de razboi, avand in vedere situatia din estul Ucrainei. "Cred ca un astfel de scenariu apocaliptic este improbabil si sper ca nu se va intampla vreodata", a declarat el. Putin a declarat ca daca acordul de la Minsk va fi implementat, estul Ucrainei se va "stabiliza gradual". "Europa este interesata de acest lucru la fel ca Rusia. Nimeni nu vrea un conflict la marginile Europei, mai ales un conflict armat", a declarat el.
Presedintele rus a declarat, de asemenea, ca in opinia sa calea catre pace in Ucraina este clara si anume ca intelegerea incheiata la Minsk sa fie implementata. El a subliniat ca acordul a fost sustinut de Consiliul de Securitate al ONU, iar acest lucru conteaza pentru Moscova. Presedintele a subliniat, de asemenea, ca acesta confera mai multe competente zonelor estice ale Ucrainei, controlate in prezent de rebelii sustinuti de Rusia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In ceea ce priveste invadarea Rusiei de catre Ucraina, Putin a contestat ca a mobilizat trupe pentru a ajuta rebelii. El sustine ca Kievul a pretins acest lucru pentru a-si ascunde umilinta de a fi infrant de fosti mineri si soferi de tractor. El a fost la fel de sever si in ceea ce priveste Crimeea, pe care Rusia a anexat-o anul trecut, sfatuindu-l pe presedintele ucrainean sa se concentreze pe salvarea tarii de la colapsul economic, in loc sa promita ca va lua peninsula inapoi.
Liderul rus a afirmat, de asemenea, ca acordul de la Minsk a devenit un "document legal international" dupa aprobarea de catre Consiliul de Securitate al ONU al rezolutiei ruse care il sustine. Saptamana trecuta, acordul a fost pus in pericol de capturarea de catre rebeli a Debalteve, un oras strategic important.
Ambele parti au la dispozitie doua saptamani pentru a-si retrage artileria si tancurile de pe linia de front si ambele au fost de acord la sfarsitul saptamanii sa inceapa retragerea armamentului greu in scurt timp. Dar luni, armata ucraineana a declarat ca rebelii nu au incetat focul, si prin urmare, ii este imposibil sa isi retraga armamentul greu.
Aproximativ 5.700 de persoane au murit si cel putin 1,25 de milioane si-au parasit locuintele de la inceputul conflictului, in 2014. Guvernul ucrainean, liderii occidentali si NATO sustin ca sunt dovezi clare ca Rusia ajuta rebelii cu armament greu si militari. Expertii independenti sustin acuzatiile, in timp ce Moscova neaga, insistand ca toti rusii care lupta alaturi de rebeli sunt "voluntari".
Serghei Lavrov: SUA destabilizeaza Orientul Mijlociu si alimenteaza extremismul pentru a domina lumea
Statele Unite incearca sa creeze "anarhie" in Orientul Mijlociu, alimentand extremismul pentru a exercita dominatie asupra intregii lumi, a acuzat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, in Consiliul de Securitate ONU, primid o replica similara din partea ambasadorului american, Samatha Power. Serghei Lavrov a mentionat raidurile aeriene efectuate in Siria de o coalitie internationala coordinata de SUA, interventia americana in Irak (lansata in 2003) si operatiunule aeriene in Libia (in 2011), acuzand Washingtonul ca incalca "principii fundamentale" ale Cartei ONU.
"Toate aceste actiuni sunt incercari de dominare a lumii, reactionand peste tot si utilizand forta militara in mod unilateral pentru a atinge interesele proprii", a afirmat Lavrov, potrivit Russia Today, in cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU pe tema pacii si securitatii. "Toate aceste actiuni au adus anarhia si instabilitatea in Orientul Mijlociu si in nordul Africii, creand terenul propice pentru amplificarea extremismului", a adaugat seful diplomatiei ruse.
In replica, ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a criticat Rusia pentru blocarea actiunilor Consiliului de Securitate ONU impotriva regimului din Siria si pentru antrenarea rebelilor separatisti din estul Ucrainei, potrivit ABCNews.Controversatul istoric american Webster Tarpley a afirmat sambata ca Statele Unite au creat grupul terorist Stat Islamic in Irak si Siria, folosind combatantii sunniti ca "armata secreta americana" pentru destabilizarea regiunii Orientul Mijlociu.
"Grupul terorist Stat Islamic este o armata secreta a Statelor Unite, iar liderul organizatiei, Abu Bakr al-Baghdadi, este un prieten apropiat al senatorului republican american John McCain", a spus Webster Tarpley, potrivit agentiei iraniene IRNA.O coalitie internationala formata din zeci de tari si coordonata de Statele Unite efectueaza raiduri aeriene impotriva pozitiilor din Irak si Siria ale organizatiei teroriste Stat Islamic.