Amalia Sterescu, fondatoarea primei scoli de public speaking din Romania: "Elevii timorati de azi devin adulti manipulabili"

Amalia Sterescu maraton Public Speaking in scoli

Public speaker international si consultant senior in afaceri, Amalia Sterescu a explicat pentru www.StirileProTV.ro de ce vorbitul in public este util pentru oricare dintre noi si cum va ajunge sa fie predat in scoli si licee

 Dupa 16 ani de experienta in leadership, Amalia Sterescu a initiat un proiect de introducere a oratoriei in scolile din Romania. A inceput cu un "maraton" de doua zile in 12 scoli din toate sectoarele Capitalei si isi propune sa aduca Public Speaking pe lista materiilor optionale. Aflati insa mai multe d in interviul pe care ni l-a acordat:

Ce inseamna, foarte simplu, public speaking? Cum i l-ati prezenta unui elev care are de ales intre mai multe optionale?

A vorbi in public si a avea impact este o competenta de comunicare. De multe ori viata te scoate la tabla si atunci e bine sa stii sa iesi in fata, sa te arati lumii cu punctele tale tari si cu realizarile tale, cu argumente potrivite si limbaj verbal si nonverbal adaptat celor care te asculta. Daca nu o faci si nu te pregatesti din timp, daca nu iti vei exersa aceasta abilitate constant - atunci vei pierde oportunitati - si nimeni nu vrea asta!

Citește și
Barack Obama
Discursul VIDEO integral al lui Barack Obama la Starea Natiunii: "America intoarce pagina, dupa o recesiune violenta"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații


E vreo diferenta intre oratorie si public speaking? Pentru omul de pe strada, oratorie = discursuri plictisitoare in Parlament. Despre ce e vorba, de fapt?

Oratoria este termenul consacrat pentru arta de a tine un discurs de impact, care poate sa implice sau sa nu implice miscare scenica si se caracterizeaza in opinia multora printr-un oarecare formalism.

A fi un ”public speaker” de impact inseamna sa detii o combinatie de competente: competenta de a prezenta un concept, de a vinde o idee, un serviciu, produs sau expertiza personala totul condimentat cu o structura de discurs logica, cu gesturile potrivite, cu miscare scenica, cu povesti relevante si, de ce nu, cu umor - intr-o adaptare permanenta la publicul din sala. Granita dintre formal si informal in public speaking este mult mai flexibila din punctul meu de vedere - de aceea place poate mai mult publicului.


Ce ar insemna practic orele de oratorie? Cum ar decurge?

In data de 23 mai, 50 de profesori din sistemul public de invatamant vor fi instruiti de mine in public speaking. Am ales sa ma implic ca voluntar in acest proiect pentu ca e unul in care cred cu tarie.

Apoi, un comitet ales din randul acestor finalisti va lucra impreuna cu mine la adaptarea curriculei de public speaking pentru gimnaziu si liceu. Puteam sa vin cu o formula testata in afara tarii, insa prefer sa implic profesorii, pedagogii si, de ce nu, psihologii in formularea impreuna cu mine a numarului potrivit de module pentru faza pilot. Urmeaza apoi o evaluare post pilot si o propunere concreta de module/durata pentru gimnaziu si liceu pentru anul scolar 2016.

In viziunea mea, optionalul de public speaking va fi foarte interactiv. Cand nu vor iesi in fata sa prezinte, elevii vor invata sa evalueze speech-urile colegilor lor si sa dea feedback. De multe ori tematica speech-urilor se poate corela cu curricula lor de invatamant, cu sustinerea la un anumit nivel a anumitor teme la care ei oricum lucreaza sau cu munca in proiect.

Rolul profesorului de public speaking va fi sa coordoneze grupul, sa incurajeze, sa ofere exemple bune de public speaking - personal sau din materialele online ce ii stau la dispozitie.


In ce consta acest program din scoli?

Prin parteneriatul incheiat intre Public Speaking School, al carei fondator sunt, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Liceul de Informatica (ICHB), voi instrui personal un numar de 50 de profesori selectati in urma unui concurs din cele 12 scoli pilot desemnate de Inspectorat, din Bucuresti. Acestia vor avea obligatia sa implementeze primele optionale de public speaking sau alternativ cercuri de public speaking incepand cu luna Iunie 2015. In urma evaluarii sesiunilor pilot, impreuna cu Ministerul Educatiei vom decide care e cea mai potrivita metoda de extindere a acestui proces in alte zone din tara incepand cu Septembrie 2015.

Efortul ar trebui sa fie mai mare de atat. In viziunea mea, un elev timid, de exemplu, va avea nevoie de tot suportul celorlalti profesori pentru a iesi in fata si a se exprima. Degeaba va face progrese in cadrul orelor de public speaking daca in cadrul altor ore stima sa de sine va avea de suferit – insa, cu pasi mici, probabil ca la un moment dat le vom corela cumva.


In ce tari se mai studiaza Public Speaking la scoala?

Va dau doua exemple: Statele Unite si Marea Britanie. Nu am informatii statistice legate de rezultatele concrete insa din experienta personala eu am lucrat direct cu manageri din aceste tari ce au urmat la un moment dat in scoala cursuri de public speaking si nu am putut sa nu remarc usurinta cu care se exprimau in fata unui public, impactul mesajului, usurinta cu care isi foloseau limbajul nonverbal, lejeritatea cu care foloseau umorul sau povesti de succes... Din acest punct de vedere managerii romani sunt vitregiti de un sistem educational ce nu i-a expus de timpuriu la public speaking si asta, din pacate, se citeste usor la mai toate evenimentele de business.


Exista manual de oratorie, caiete speciale s.a.m.d.? Cum isi fac copiii temele? Vorbesc acasa, in fata oglinzii? Cum se ia nota proasta?

Copiii vor avea la dispozitie pentru inceput cateva materiale scrise si video - ulterior vom putea vorbi chiar si de un manual adaptat la gimnaziu si liceu si, de ce nu, poate pe viitor vom putea pune in cloud toate prezentarile si evenimentele la care ei vor fi speakeri pentru a ajuta procesul de invatare.

Scopul acestui optional este sa incurajeze copiii sa iasa in fata si sa vorbeasca si nu sa fie pedepsiti in niciun fel, adica prin note proaste. Iar de vor exista teme, cu siguranta ca se vor pregati ca orice speaker constiincios: cu un discurs scris, in fata oglinzii si cu voce tare:)


Cum i-ar ajuta practic oratoria pe elevi?

Orice forma de educatie in comunicare verbala si nonverbala le va fi de folos elevilor in situatiile in care vor avea de expus o tema, vor trebui sa se prezinte, vor trebui sa argumenteze si sa-si verbalizeze punctele de vedere.

Pe termen scurt, public speaking-ul ii va ajuta pe elevi sa lupte cu timiditatea (acolo unde e cazul), ii va ajuta sa fie mai competitivi in situatia in care candideaza pentru un job de vara, un rol de voluntar ori sustinerea unui interviu la o universitate in afara tarii.


Pe termen lung, cum i-ar ajuta profesional – si personal – aceste abilitati? Isi vor gasi mai usor un job? Vor fi mai fericiti?

Eu sunt dovada vie ca public speaking-ul se invata si ca te poate ajuta sa devii mai bun profesional. Am fost un copil timid, iar ca adult am pierdut oportunitati intrucat nu aveam curajul sa ies in fata si sa ma exprim. Prin educatia in public speaking, am credinta ca elevii vor deveni adulti mai increzatori in fortele proprii si de ce nu leaderi mai competenti. In munca mea de antrenare a profesionistilor in public speaking am intalnit persoane foarte bune in zona lor de expertiza pana in momentul in care erau puse sa prezinte in fata unui public numeros. In acel moment, anxietatea de a vorbi in public ii transforma pe acesti profesionisti performanti in niste oameni timorati si emotivi - ori eu pentru asta lupt, pentru a le da acestor elevi suplimentul de educatie in public speaking de care generatia mea nu a avut parte.
 

Nu toti copiii vor ajunge sa lucreze in mari companii, unde sa isi prezinte punctul de vedere la sedinte. Unii poate vor ajunge sa lucreze in constructii, sa conduca un tractor sau sa serveasca la restaurant. Pe acestia cum i-ar ajuta studiul oratoriei?

Uneori viata personala te provoaca suficient de mult incat sa fii nevoit sa-ti sustii punctul de vedere argumentat, non-violent - in fata familiei sau a propriilor copii de exemplu. Cred ca orice educatie legata de abilitatile de comunicare este utila viitorului adult, indiferent de natura profesiei sale viitoare.


Nu exista riscul ca profesorii, chiar parintii, sa ii considere pe copiii obraznici daca incep sa se exprime deschis in public?

Cu niste elevi timorati sa se exprime, educati ca esecul e gresit si nu ca ar fi parte din succes, cu siguranta vom crea acei adulti ce fac din opinia noastra publica de azi... o masa inerta si manipulabila. Or democratie inseamna pana la urma dreptul de a te exprima liber si, de ce nu, inteligent si cu impact.


De obicei, fetele vorbesc mai mult, baietii sunt mai muti, nu le place sa se exteriorizeze. Vor fi ele mai interesate de oratorie?

Nu as generaliza. Uitati-va pe afisele evenimentelor de business de azi, cati speakeri femei si cati barbati?


Iti trebuie un anumit tip de personalitate ca sa mergi la orele de oratorie? Cineva care are o fire introvertita, de pilda, s-ar descurca?

In special pe cei introvertiti i-as incuraja sa participe si de obicei ei reprezinta marea masa a cursantilor fie ca vorbim de elevi, fie ca vorbim de adulti.

Romanii, chiar si cei care sunt obisnuiti sa tina multe discursuri publice folosesc foarte des “ăăăăăă” si “îîîîîîîî”. Ar scapa de asta daca ar studia oratoria?

Cu pregatire, exercitiu, expunere cat mai frecventa la situatia de a vorbi in public - DA.


Puteti sa ne dati numele unor elevi celebri pe care i-ati invatat sa vorbeasca in public?

Au fost destui in ultimii doi ani, contractele mele de confidentialitate cu ei insa nu imi permit sa le fac numele publice. Pot sa va spun ca au fost atat antreprenori de succes cat si leaderi seniori din corporatii, avocati, designeri, arhitecti - profesionisti expusi prin natura serviciilor oferite sau a business-ului lor la tot felul de evenimente, conferinte - iar eu ii ajut sa faca diferenta si sa invete sa daruiasca cu adevarat caci pana la urma aceasta este menirea unui public speaker: sa daruiasca o idee, un concept, un indemn...

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Angelina Jolie a pledat pentru refugiatii sirieni, in fata ONU:
Angelina Jolie a pledat pentru refugiatii sirieni, in fata ONU: "Mii mor inecati, la un pas de cel mai bogat continent"

Consiliul de Securitate al ONU a ascultat raportul unui oaspete mai putin obisnuit: Angelina Jolie, care a vorbit in calitatea sa de reprezentant onorific al Inaltului Comisariat pentru Refugiati.

Discursul VIDEO integral al lui Barack Obama la Starea Natiunii:
Discursul VIDEO integral al lui Barack Obama la Starea Natiunii: "America intoarce pagina, dupa o recesiune violenta"

Ca in fiecare an, presedintele Statelor Unite a tinut la Washington, in fata Congresului, discursul despre Starea Natiunii. Pe final de mandat, Barack Obama a venit cu un mesaj optimist, vorbind despre cresterea economiei, democratie si terorism.

Papa Francisc, discurs in Parlamentul European:
Papa Francisc, discurs in Parlamentul European: "Europa e o bunicuta batrana si slabita." Care a fost mesajul sau

"Europa e o bunicuta batrana si slabita", a declarat Papa Francisc in fata Parlamentului European. Primul papa ne-european care viziteaza institutiile europene a indemnat la extinderea Uniunii, mai ales spre Balcani.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.