Papa Francisc, discurs in Parlamentul European: "Europa e o bunicuta batrana si slabita." Care a fost mesajul sau
"Europa e o bunicuta batrana si slabita", a declarat Papa Francisc in fata Parlamentului European. Primul papa ne-european care viziteaza institutiile europene a indemnat la extinderea Uniunii, mai ales spre Balcani.
Papa Francisc a avertizat Europa cu privire la "tensiunile care nu inceteaza", pe un continent care "revine cu usurinta la tentatiile de altadata", intr-un discurs sustinut marti la Consiliul Europei, relateaza Mediafax, citand AFP.
"Din nefericire, pacea este afectata prea des" in lume "si in Europa, unde tensiunile nu inceteaza", a afirmat Papa, intr-o aluzie la conflictul ucrainean, pe care nu l-a mentionat explicit.
El a facut apel la aceasta institutie creata dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, al carei rol este sa promoveze pacea, democratia si drepturile omului, sa isi continue actiunea "in cautarea unei solutii politice la crizele aflate in desfasurare".
"Cata durere si cati morti pe acest continent, care aspira la pace, dar revine cu usurinta la tentatiile de altadata", a adaugat el.
Papa, care a fost aplaudat la sosirea in hemiciclu, a evocat de asemenea "alte forme de conflict, precum terorismul religios si international care intretin un dispret profund pentru viata umana si care doboara fara discernamant victime nevinovate".
Acest terorism este "foarte des alimentat de traficul de arme", a subliniat el in fata reprezentantilor Consiliului Europei, o organizatie distincta de Uniunea Europeana, care are 47 de state membre, inclusiv Turcia si Rusia.
Acest al doilea discurs al Papei la Strasbourg a fost pronuntat la cateva minute dupa cel din fata Parlamentului European, al carui sediu este situat la cateva sute de metri de cel al Consiliului Europei.
Dupa ce a deplans o Europa cu imaginea "imbatranita" in fata eurodeputatilor, Papa Francisc a continuat in fata Consiliului Europei, cerandu-i sa regaseasca "acea tinerete a spiritului care a facut-o prolifica si mare".
"Unde este puterea taO Unde este acea tensiune spre un ideal care a animat istoria ta si a facut-o mareO", a intrebat el, deplangand "o Europa putin obosita si pesimista, care se simte asediata de
Eurodeputatii vad in discursul papei un apel la "trezirea" Europei
Mai multi lideri politici ai Parlamentului European au vazut, marti, in discursul papei Francisc in plenul de la Strasbourg un apel la "trezirea" Europei pentru apararea demnitatii umane, dar unii au subliniat ca trebuie sa se treaca la acte, relateaza AFP.
"In discursul sau, papa face apel (...) la trezirea Europei. Trebuie sa rezistam in fata tentatiei egoismului si sa oferim un nou start Europei, care sa se fondeze inainte de toate pe valori si idei, si nu pe bani si economie", a analizat liderul conservatorilor, germanul Manfred Weber.
"A fost un mesaj de adevar care trebuie sa trezeasca Europa", a comentat la randul sau presedintele grupului socialist, italianul Gianni Pittella, care a vazut in afirmatiile papei "pasaje dure si severe", dar destinate trezirii Europei.
Pentru ecologistul francez José Bové, "in privinta tinerilor si a somajului, in privinta imigratiei, ecologiei, mesajul a fost clar: Europa trebuie sa preia controlul si sa nu mai doarma". Totusi, a deplans el, deputatii europeni au uneori o atitudine paradoxala, chiar ipocrita: il aplauda pe papa atunci cand vorbeste despre valorile demnitatii umane, dar atunci cand trebuie ca prin votul lor sa traga "consecinte sociale, de mediu, acolo nu mai este nimeni".
In extrema dreapta, presedinta Frontului National francez, Marine Le Pen, a marturisit ca discursul lui Francisc a "i-a rasunat foarte agreabil in urechi". Ea a salutat atasamentul pentru "cauzele imigratiei, ceea ce este just" si "acuzatiile destul de grele la adresa ultraliberalismului". Tatal ei, Jean-Marie Le Pen, eurodeputat, a deplans in schimb inaintea discursului faptul ca papa ar fi in favoarea "intrarii masive a imigrantilor" in Europa.
Cativa deputati de extrema stanga au decis sa boicoteze discursul papal, in special cei spanioli. Francezul Jean-Luc Mélenchon a facut, de asemenea, aceeasi alegere. "Nicio autoritate religioasa nu isi are locul intr-o incinta parlamentara", a afirmat el in fata jurnalistilor. "A venit sa monologheze si sa ne administreze o predica, nu avem dreptul sa luam cuvantul", a deplans el.
Francisc a fost "aplaudat de ipocriti care au aclamat faptul ca trebuie sa se distribuie suplimente alimentare in timp ce au votat contrariul", a subliniat Mélenchon. Papa a "vorbit despre soarta deplorabila a imigrantilor si faptul ca Mediterana nu trebuie sa fie un cimitir" dar "aceiasi care organizeaza cimitirul au aplaudat", a denuntat el.
Sursa foto: Getty