Un ventilator românesc, creat pentru salvarea pacienților cu Covid-19, testat pe o oaie. Care au fost rezultatele
Un ventilator românesc, creat pentru salvarea pacienților bolnavi de Covid-19, a fost testat pe o oaie.
Aparatul, realizat în timp record de un grup de igineri din Transilvania, este la un pas de producția de serie.
Până acum, a trecut toate testele și a fost omologat de Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
„Prințesa" este o oaie de șapte ani, cu o greutate de 45 de kilograme. Ea a fost aleasă de echipa de cercetare a Universității de Medicină, Farmacie și Științe Tehnice din Târgu Mureș pentru a încerca prototipul noului ventilator românesc. Animalul a fost pregătit cu grijă pentru test.
Bogdan Cordoș, medic veterinar: „Oaia asta este o oaie mai în vârstă, de șapte, opt ani, care ar copia perfect condițiile unui om care poate face AVC, respectiv peste 50-60 de ani, vârsta de risc a bolilor de acest tip. Am testat doar o anestezie, va trebui să testăm și în alte operații."
Medicii anesteziști au procedat la fel ca în cazurile cu pacienți umani. După ce au pregătit oaia, aceasta a fost deconectată de la ventilatorul obișnuit și conectată la ventilatorul construit de inginerii din Mureș.
Aparatul testat de medici a fost construit în timp record de un grup de tineri. Au lucrat zi și noapte și chiar a fost omologat de Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare.
Bianca Grigorescu, medic primar ATI: „Dorim să perfecționăm un prototip de ventilator care să fie disponibil pentru pacienții cu insuficiență respiratore acută."
Răzvan Corneliu Popa, inițiator proiect: „Dacă proiectul nostru va fi declarat câștigător și vom semna contractul săptămâna viitoare, vom accelera cu pași repezi spre lansarea în producție. Avem parțial documentația pentru omologare elaborată. Așteptăm ultimele modificări."
Testele pe oaie ale ventilatorului românesc au fost reușite.
Animalul și-a revenit, semn că aparatul funcționează. Urmează încă o serie de testări, iar dacă aparatul, atât de vital în tratarea cazurilor de insuficiență respiratorie va fi omologat, se va putea începe producția de serie.