Răsturnare de situație în cazul asistentei din Botoșani scoasă de pe lista victimelor Covid. Ce a cerut Nelu Tătaru
Ministrul Sănătăţii a cerut reevaluarea cazului asistentei de la Botoşani decedată după ce fusese diagnosticată cu COVID-19 şi după ce, în urma tratamentului, a avut două teste negative.
”Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a cerut reevaluarea cazului 1178 (n.r. - al asistentei de la Botoşani). Din primele informaţii, chiar dacă există 2 teste negative efectuate la interval de 24h, totuşi persoana a suferit leziuni grave în urma infectării, care au cauzat decesul. Ministrul Sănătăţii a solicitat astăzi INSP clarificări”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi - unde femeia a fost internată - medicul Carmen Dorobăţ, susţine că decesul asistentei ar fi survenit pe fondul concentraţiei mari de viruşi din organism.
"Privind decesul asistentei medicale de 46 ani decedată cu două teste negative după tratament cu Remdesivir, rămân la părerea că urmările prezenţei virusului de natură distructivă tisulară sunt imposibil de remediat şi duc la deces. Aşa s-a întâmplat şi în cazul altor decese la vârste sub 65 de ani", a spus medicul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Întrebată dacă există posibilitatea ca decesul asistentei să fi fost cauzat de concentraţia ridicată de viruşi din organism, medicul Carmen Dorobăţ a răspuns: "Nu există studii concrete, dar aşa se întâmplă în alte cazuri cu infecţii virale şi ca urmare este logic ca încărcătura virală mare să se coreleze cu aceste urmări".
Asistenta a decedat după o lună de la infectare
Asistența, în vârstă de 46 de ani, a fost depistată pozitiv în urmă cu o lună. La fel, soțul său, așa că ambii au fost transferați, de la Botoșani, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
După trei săptămâni de spitalizare, femeia a decedat. În acte, din cauza SARS-COV 2. Totuși, Institutul Național de Sănătate Publică a făcut o corectură, în cazul ei: rezultatele ultimelor două teste prelevate înainte de a muri au venit abia luni. Ambele, negative.
Colegii asistentei spun însă că aceasta nu suferea de alte afecțiuni și cer ca decesul să fie încadrat corect.
”Vom face toate demersurile pentru reclasificarea cauzei decesului, așa cum se arată și pe certificatul constatator. Suntem cel puțin revoltați, asta doar în cazul în care ei încearcă să nu fie plătite drepturile de urmăș băiatului colegei noastre. Vom solicită inclusiv spitalului de la Iași să ne pună la dispoziție toate documentele pentru a demostra contrariul celor afirmate de autorități”, a declarat Daniel Bulboacă, președinte Sindicatul Solidaritatea Sanitară.
Medicii infectionisti susțin că plămânii femeii erau extrem de afectați după episodul COVID-19.
Este cel de-al doilea cadru medical de la Botoșani care moare la doar câteva zile după ce testele arată că nu mai avea virusul în organism. În urmă cu mai bine de o lună, o altă asistentă, în vârstă de 58 de ani și-a pierdut viață în coditii similare.