Terapia cu socuri electrice poate sterge din memorie amintirile negative
O interventie medicala tintita, realizata prin socuri electrice, contribuie la reducerea amintirilor negative specifice in cazul pacientilor care sufera de depresie.
Procedura, denumita terapie electroconvulsiva (ECT) sau prin electrosocuri, cauzeaza convulsii prin transmiterea impulsurilor electrice in creier cu ajutorul unor electrozi fixati pe craniu. Cu toate ca nu s-a bucurat intotdeauna de o reputatie favorabila, ECT este un tratament eficient, in cazuri de extrema urgenta, impotriva depresiei severe, fiind aplicat in prezent in combinatie cu anestezice si medicamente de relaxare a muschilor.
Marijn Kroes, un neurolog de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, a descoperit, impreuna cu colegii sai, ca prin aplicarea strategica a impulsurilor electrice, amintirile anumitor episoade ce cauzeaza tulburarile depresive pot fi tintite si anihilate din memoria pacientului.
Strategia se bazeaza pe o teorie denumita reconsolidarea memoriei, conform careia amintirile sunt extrase din "depozitul mental" de fiecare data cand sunt accesate si "rescrise" de-a lungul timpului in circuitele neuronale.
Rezultatele studiilor efectuate pe cobai si o serie de dovezi limitate furnizate de experimentele efectuate pe cobai arata ca, in timpul reconsolidarii, amintirile sunt vulnerabile la alterare si chiar la indepartarea completa din memorie.
Marijn Kroes si echipa de cercetatori au testat aceasta idee pe 42 de pacienti carora li s-a recomandat terapia ECT pentru depresie clinica severa. Intr-o sedinta initiala, cercetatorii au aratat pacientilor doua inregistrari cu episoade traumatizante: un accident de masina si o agresiune fizica.
Ulterior, cercetatorii au rugat pacientii sa povesteasca doar unul dintre episoade, aratandu-le din nou o parte a inregistrarii respective. Imediat dupa aceea, cand memoria reactivata este considerata a fi vulnerabila, pacientii au primit terapia electroconvulsiva.
In ziua urmatoare, cand pacientii au fost supusi unui test-grila de memorie, acestia si-au amintit mult mai putine detalii din episodul reactivat, rezolvand testul la intamplare.
Cu toate acestea, amintirea pacientilor referitoare la cealalta poveste a ramas aproape intacta. Dar cand cercetatorii i-au rugat pe pacienti sa rezolve testul la 90 de minute dupa tratament, acestia din urma si-au amintit la fel de putin cele doua povesti. Acest lucru arata ca terapia a blocat procesul de reconsolidare, care se formeaza in timp, provocand pierderi bruste de memorie.
"Acest lucru ofera dovezi extrem de puternice si convingatoare ca amintirile din creierul uman trec printr-un proces de reconsolidare si ca exista o sansa pentru tratarea amintirilor negative", a afirmat Daniela Schiller, neurolog la Spitalul Mount Sinai din New York, ce studiaza reconsolidarea memoriei.
Marijn Kroes a adaugat faptul ca aceasta terapie nu este intotdeauna cea mai buna solutie, afirmand insa ca aceste rezultate ar putea duce la dezvoltarea unor interventii mai putin invazive, care tintesc reconsolidarea memoriei. In cele din urma, a afirmat acesta, procedura ar putea fi extinsa la amintirile implicate in stresul posttraumatic, in dependenta de droguri si tulburarea obsesiv-compulsiva.