Savanții își doresc un accelerator mai puternic decât cel de la CERN

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Anul acesta se împlineşte un deceniu de la punerea în funcţiune a celui mai mare accelerator de particule din lume, cel deţinut de CERN în Elveţia.

La lansare, unii „profeţi" au spus că acolo se va crea o gaură neagră care va înghiţi Pământul.

Totuşi, nu s-a întâmplat asta, iar directorul CERN, aflat într-o vizită în România, a discutat şi despre posibilitatea că laserul de la Măgurele să ajute la crearea unui accelerator şi mai puternic, dar mai mic şi mai ieftin.

Acceleratorul de lângă Geneva este un enorm tunel inelar subteran, cu o lungime de 27 de kilometri, care a costat peste patru miliarde de euro. Cu ajutorul acestuia, fizicienii au descoperit aşa-numita „particulă a lui Dumnezeu". Dar savanţii îşi doresc acum un accelerator şi mai puternic.

Fabiola Gianotti, director general CERN: Cred că strategia va continua, aşa sper, să împingă mai departe frontierele acceleratoarelor şi a cercetării şi dezvoltării şi pentru noi acceleratoare."

Fizicienii se gândesc la un accelerator de aproape o sută de kilometri lungime. Evident, costurile ar fi enorme, cel mai probabil de peste 15 miliarde de euro.

În România, la Măgurele, se află însă cel mai puternic laser din lume, iar savanţii de aici încearcă să afle dacă, în locul metodei clasice, ar putea folosi lumina pentru a accelera particulele şi pentru a obţine un accelerator de dimensiuni mult mai mici.

Acad. Nicolae Victor Zamfir, director general I.F.I.N: „Fascicolul laser este lumina, sigur că are o putere considerabilă, a zecea parte din puterea soarelui concentrată într-o rază de lumină. În momentul când se concentrează atâta lumină într-un singur fascicol, forţa ajunge să acţioneze asupra particulelor atomice şi nucleare şi le pune în mişcare cu o viteză aproape de viteza luminii. În momentul acela, dimensiunea acceleratorului va fi redusă şi probabil va ajunge să fie exact cât dimeniunile unei mese, oricum a unei clădiri obişnuite."

Dacă teoria va fi confirmată în viitor, acceleratoarele vor fi mai puternice, dar mai puţin costisitoare.

Fabiola Gianotti, director general CERN: Ne bucurăm să avem România ca stat membru al CERN şi speram că această contribuţie şi colabrorarea intre CERN şi România să continue în anii următori."

Deşi cel mai puternic laser din lume se află în România, ţara noastră a devenit membră a Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară abia în urmă cu un şi jumătate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO