Steagul Romaniei, ridicat la sediul Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara. Iohannis a participat la ceremonie. FOTO

×
Codul embed a fost copiat

Avem un nou motiv de mandrie. Tricolorul a fost ridicat lunila sediul Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara din apropiere de Geneva.

Tara noastra a devenit pe 17 iulie membra oficiala a centrului de cercetare. In laboratorul CERN, construit la o suta de metri sub pamant, la granita dintre Elvetia si Franta, functioneaza cel mai mare si mai performant accelerator de particule din lume.
Romania colaboreaza de un sfert de secol cu institutia europeana, din care fac parte alte 21 de state.

La ceremonia de luni, directorul general al CERN, Fabiola Gianotti, si presedintele Consiliului CERN, Sijbrand de Jong, au salutat aderarea Romaniei la aceasta organizatie, subliniind cat este de important ca diferitele natiuni sa colaboreze indeaproape pentru progresul cunoasterii, conform unui comunicat publicat pe site-ul CERN.

"Cu mare placere adresez un bun venit calduros Romaniei care se alatura familiei din ce in ce mai numeroase a CERN", a declarat Fabiola Gianotti.

"Sunt foarte bucuros ca Romania a demonstrat astazi ca, dupa diligentele necesare si o atenta deliberare, este inca posibil pentru diferitele natiuni sa-si uneasca fortele in domenii importante, intr-un consens deplin", a declarat la randul sau Sijbrand de Jong, presedintele Consiliului CERN.

Citește și
Klaus Iohannis - Agerpres
Klaus Iohannis face apel la "echilibru si ratiune" la alegerile parlamentare 2016: "Am vazut o lipsa de maturitate"

Iohannis: Aderarea Romaniei la CERN - o recunoastere a excelentei romanesti in domeniu

Presedintele Klaus Iohannis a evidentiat, cu prilejul alocutiunii sustinute la Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN), insemnatatea deosebita a aderarii Romaniei pentru mediul stiintific si de cercetare, "care reprezinta o recunoastere a excelentei romanesti in domeniu si a contributiei tarii noastre la realizarea unor proiecte si experimente cu o valoare stiintifica deosebita".

Potrivit Administratiei Prezidentiale, seful statului a participat luni, la Geneva, la ceremonia de ridicare a drapelului Romaniei la sediul CERN, marcand astfel, in mod solemn, aderarea tarii noastre la aceasta organizatie.

Presedintele Iohannis a sustinut, alaturi de directorul general al CERN, Fabiola Gianotti, si de presedintele Consiliului CERN, Sijbrand De Jong, o alocutiune in fata celor prezenti la eveniment, a avut o intalnire cu cercetatori romani care lucreaza la CERN sau colaboreaza la proiectele organizatiei si a vizitat principalele facilitati ale acesteia.

"Presedintele Romaniei a evocat meritele cercetatorilor, inginerilor si tehnicienilor romani care au participat, in ultimii 20 de ani, la activitatile CERN si care, prin activitatea lor valoroasa, au consolidat imaginea tarii noastre peste hotare. In prezent, peste 170 de fizicieni si ingineri romani de la 5 universitati si 3 institute de cercetare din Romania lucreaza in cadrul a 9 proiecte ale CERN", precizeaza Presedintia.

Pe de alta parte, la intalnirea cu cercetatorii romani, Iohannis i-a incurajat sa fructifice oportunitatile care se deschid odata cu aderarea Romaniei la CERN.

"Presedintele Romaniei a subliniat ca este mandru pentru realizarile cercetatorilor romani care colaboreaza cu CERN, i-a felicitat si a exprimat aprecieri deosebite pentru rezultatele activitatii lor, indemnandu-i, totodata, sa continue importanta munca pe care o desfasoara. Datorita noii calitati a Romaniei de stat membru, companiile, institutele de cercetare si antreprenorii romani vor avea la dispozitie amplul portofoliu de competente tehnologice si stiintifice al CERN, rezultat a peste 50 de ani de activitate. Cercetatorii romani vor avea astfel posibilitatea de a beneficia, in conditii de gratuitate, de tehnologiile aflate sub proprietatea intelectuala a CERN. Companiile romanesti vor avea dreptul sa participe la licitatiile organizate de CERN privind furnizarea de echipamente si servicii industriale", adauga Administratia Prezidentiala.

De asemenea, Iohannis a subliniat ca prin aderarea la CERN se deschid si noi oportunitati in domeniul educatiei de specialitate, prin acces la programe de pregatire profesionale, programe doctorale si de master.

Din delegatia oficiala au facut parte si doi olimpici la fizica, Madalina Ravar si Cristian Dutescu, studenti la Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cum vede Romania relatia cu doua tari importante: Rusia si Turcia. Iohannis:
Cum vede Romania relatia cu doua tari importante: Rusia si Turcia. Iohannis: "Sanctiunile decise de UE nu trebuie ridicate"

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca Turcia reprezinta un aliat indispensabil pentru stabilitatea in regiune.

Klaus Iohannis face apel la
Klaus Iohannis face apel la "echilibru si ratiune" la alegerile parlamentare 2016: "Am vazut o lipsa de maturitate"

Presedintele Klaus Iohannis a facut un apel la "echilibru si ratiune" in campania electorala pentru alegerile parlamentare.

Iohannis, catre diplomati:
Iohannis, catre diplomati: "Romania este un pol de stabilitate si predictibilitate intr-un context de vecinatate dificil"

Faptul ca Romania este astazi o tara sigura si predictibila intr-o regiune nesigura si imprevizibila este o realitate tot mai evidenta, a afirmat presedintele Klaus Iohannis, la intalnirea cu diplomatii romani.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.