China vrea sa construiasca cel mai mare accelerator de particule din lume. Va fi de 2 ori mai puternic decat cel din Geneva

Ultima actualizare: 27-07-2014 07:54
CERN

CERN, adica cel mai mare Accelerator de Particule din lume, este pe cale sa-si piarda faima din cauza Chinei, care vrea sa construiasca un laborator de doua ori mai mare.

Cel putin, acesta este planul oamenilor de stiinta de la Institutul de Fizica si Energie din Beijing, conform Geek. Acceleratorul de Particule din Geneva (Elvetia) se intinde pe o suprafata de 27 de kilometri in circumferinta si poate genera 14 electronvolti de energie. Aceasta putere s-a dovedit a fi suficient de convingatoare pentru a convinge "particula lui Dumnezeu" sa iasa din ascunzatoare. Proiectul chinezilor prevede insa un accelerator de particule de 52 de kilometri lungime, capabil de o energie de 70 de electronvolti. Cel putin ... aceasta este tinta propusa.

Aceste acceleratoare sunt, in esenta, niste inele electromagnetice gigant care trimit particule (cum sunt protonii) sa graviteze pana cand se ciocnesc intre ele. proiectul chinezesc are o valoare estimata de 3 miliarde de dolari, iar oamenii de stiinta sunt convinsi ca guvernul de la Beijing va fi dispus sa suporte in totalitate aceasta suma.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO