China vrea sa construiasca cel mai mare accelerator de particule din lume. Va fi de 2 ori mai puternic decat cel din Geneva

24-07-2014 15:02
Sursa: Geek

CERN

CERN, adica cel mai mare Accelerator de Particule din lume, este pe cale sa-si piarda faima din cauza Chinei, care vrea sa construiasca un laborator de doua ori mai mare.

Cel putin, acesta este planul oamenilor de stiinta de la Institutul de Fizica si Energie din Beijing, conform Geek. Acceleratorul de Particule din Geneva (Elvetia) se intinde pe o suprafata de 27 de kilometri in circumferinta si poate genera 14 electronvolti de energie. Aceasta putere s-a dovedit a fi suficient de convingatoare pentru a convinge "particula lui Dumnezeu" sa iasa din ascunzatoare. Proiectul chinezilor prevede insa un accelerator de particule de 52 de kilometri lungime, capabil de o energie de 70 de electronvolti. Cel putin ... aceasta este tinta propusa.

Aceste acceleratoare sunt, in esenta, niste inele electromagnetice gigant care trimit particule (cum sunt protonii) sa graviteze pana cand se ciocnesc intre ele. proiectul chinezesc are o valoare estimata de 3 miliarde de dolari, iar oamenii de stiinta sunt convinsi ca guvernul de la Beijing va fi dispus sa suporte in totalitate aceasta suma.

Sursa: Geek


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26