Plantă veche de 15 milioane de ani, care există și astăzi, descoperită într-o fosilă

Ultima actualizare: 19-11-2020 20:15
arheolog
Shutterstock

O plantă veche de 15 milioane de ani a fost găsită în fosile, într-o provincie a Chinei. Specia de plantă există și în prezent, și este folosită la murături, sucuri și deserturi.

Specia de plantă face parte din genul Choerospondias și a fost găsită în fosile cu o vechime de 15 milioane de ani, în provincia Fujian din sud-estul Chinei, relatează joi Xinhua și Agerpres.

Este, practic, o specie nou clasificată, deși a existat acum 15 milioane de ani. A fost denumită Choerospondias fujianensis sp. nov., iar cercetătorii au declarat că prezintă unele diferenţe la nivel de structură în comparaţie speciile din genul Choerospondias din prezent.

Plantele din genul Choerospondias se găsesc în principal în zonele subtropicale şi tropicale din Asia de Est, inclusiv în provinciile Zhejiang, Fujian şi Yunnan din China. Fructele, dulci-acrişoare, sunt de obicei utilizate la prepararea de murături, sucuri şi deserturi.

Oamenii de știință consideră că descoperirea indică faptul că genul Choerospondias a fost mai divers în Miocen, după cum a declarat Wang Zixi, asistent de cercetare la Institutul de Geologie şi Paleontologie din Nanjing, care a participat la acest studiu. Potrivit acestuia, genul Choerospondias era răspândit pe scară largă în Eurasia în urmă cu 20 de milioane de ani, însă în prezent s-a redus la o plantă unică în Asia de Est.

„Cercetările demonstrează că, deşi Choerospondias au dispărut din Europa cu mult timp în urmă, este probabil să fi supravieţuit în sudul Chinei până în prezent", a spus Wang.

Concluziile cercetărilor au fost publicate în jurnalul internaţional Review of Palaeobotany and Palynology.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO