O specie de pește pe cale de dispariție, surprinsă de biologi în partea superioară a Mureşului
Imagini inedite surprinse pe râul Mureş, cu o specie de peşte pe cale de dispariţie. Chișcarul carpatic, cunoscut în popor sub numele de țipar sau pișcar, a fost suprins de biologi în partea superioară a Mureşului.
Pentru a proteja natura şi speciile pe cale de dispariţie, specialiştii în protecţia mediului cartografiază tot cursul râului Mureş, de la izvoare până la vărsarea în Tisa.
Imaginile inedite au fost surprinse de specialişti pe cursul superior al răului Mureş. Chișcarul carpatic trăieşte în apele repezi din zona Ardealului. Este uşor de recunoscut după formă cilindrică a corpului, înfăţişare ce seamănă mai mult cu un şarpe.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Specia este grav periclitată din cauza construcţiilor de pe râurile de munte.
Nagy Andras Attila, biolog: „În ultima vreme, a fost foarte mult afectată de către construirea microhidrocentralelor, de către lucrările de apărare împotriva inundaţiilor, care au fost efectuate neprofesional. Este afectat în continuare de către exploatările forestiere, astfel avem şanse din ce în ce mai mici să ne întâlnim cu acest animal”.
Chișcarul este special şi prin modul lui de supravieţuire. Icrele sunt depuse şi fertilizate în sedimentul de pietriş de pe fundul apelor de mică adâncime, unde se dezvolta timp de 4-5 ani şi au ca hrană vegetaţia din apă. Adulţii, însă, se lipesc de peşti răniţi sau bolnavi şi se hrănesc cu sângele acestora.
Nagy Andras Attila, biolog: „Va ataca acei peşti care sunt bolnavi, face parte din selecţia naturală, putem spune că pe termen lung, de fapt, prezența chișcarilor va duce la o populaţie stabilă de peşti şi le face mai mult bine decât rău. Astfel credem că prin protejarea chișcarului putem proteja acele habitate în care acest animal încă este prezent”.
Specia aflată în declin este în pericol de dispariţie, spun specialiştii, care au început o amplă radiografie a raului Mureş.
Iulia Vizi, reprezentantul Asociației „Grupul Milvus”: „Unul dintre cele mai importante proiecte este realizarea planului de management pentru câteva situri natura 2000 de-a lungul râului Mureş din judeţul Mureş. Între localităţile Deda şi Râpa Lechinţa, specialiştii noştri au cartat speciile de animale, de plante şi peşti, pentru a realiza o hartă a speciilor şi, bineînţeles, a stadiului de conservare”.
Observaţiile biologilor şi datele culese din teren vor fi prezentate apoi Ministerului Mediului, pentru a pune la punct soluţii de protejare a speciilor periclitate.