Pericolele nopților nedormite. Cum ne afectează lipsa de somn imunitatea și starea de spirit
Experții atrag atenția asupra problemelor pe care lipsa de somn o poate avea asupra sănătății noaste, atât fizice cât și mentale
Un youtuber în vârstă de 19 ani, Norme, a transmis în direct încercarea sa de a doborî un record mondial de zile consecutive fără somn. La pragul de 250 de ore, telespectatorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la sănătatea lui, însă acesta a terminat provocarea după 264 de ore și 24 de minute, conform Science Alert.
Încercarea lui Norme i-a adus interdicții pe platformele de social media YouTube și Kick. Dar, în ciuda afirmațiilor sale că a bătut recordul mondial, încercarea sa nu a fost suficientă pentru a-l învinge pe ultimul deținător al recordului mondial Guinness, Robert Mcdonald, care a acumulat 453 de ore - aproape 19 zile, în 1986.
În 1997, arbitrii de la Guinness World Records a încetat să monitorizeze recordul pentru cea mai lungă perioadă fără somn din motive de siguranță, iar experții explică faptul că au avut dreptate. Lipsa somnului pentru perioade lungi de timp se poate dovedi extrem de periculoasă.
Pericolele nopților nedormite
Adulții ar trebui să încerce să doarmă mai mult de șapte ore pe noapte în mod regulat. Incapacitatea cronică de a dormi suficient este asociată cu un risc crescut de afecțiuni multiple precum depresia, diabetul, obezitatea, atacul de cord, hipertensiunea și accidentul vascular cerebral. Somnul este o parte importantă a rutinei noastre zilnice. El permite multora dintre sistemele noastre corporale să se odihnească și să se concentreze asupra reparării și recuperării. În timpul primelor trei etape ale somnului, sistemul nervos parasimpatic - care reglează odihna și digestia - preia controlul. Acesta reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială.
În stadiul final, stadiul de mișcare rapidă a ochilor (REM), activitatea inimii crește și ochii se mișcă - acest stadiu este esențial pentru funcțiile cognitive precum creativitatea, învățarea și memoria. Consumul de alcool sau cofeină înainte de culcare poate perturba aceste cicluri de somn. Privarea de somn poate fi acută sau cronică. Privarea acută poate avea loc pe parcursul unei zile sau două.
Deși poate părea o perioadă scurtă de timp, 24 de ore de privare de somn pot cauza un grad mai mare de afectare funcțională decât depășirea limitei de alcoolemie. Simptomele lipsei acute de somn pot include ochi umflați sau întunecați sub ochi, iritabilitate, declin cognitiv, ceață mentală și pofte alimentare.
În timpul celei de-a doua zile fără somn, simptomele cresc în intensitate și apar modificări comportamentale, precum și un declin suplimentar al funcțiilor cognitive. Nevoia de somn a organismului devine mai puternică, provocând „microsomn” - sieste involuntare care durează aproximativ 30 de secunde. Nevoia de hrană a organismului crește, precum și răspunsurile fiziologice, cum ar fi inflamația sistemică și afectarea răspunsului imunitar, ceea ce ne face mai predispuși la boli.
A treia zi fără somn poate declanșa o nevoie disperată de a dormi, crescând probabilitatea unor microsomnuri mai lungi, a depersonalizării, sentimente de detașare de realitate, și a halucinațiilor. Odată intrați în a patra zi de insomnie, toate simptomele se înrăutățesc, ajungând la psihoză de privare de somn, în care sunteți incapabil să interpretați realitatea și aveți o dorință dureroasă de a dormi.
Pericolele la care se expun cei care muncesc noaptea
Recuperarea în cazul lipsei de somn variază de la o persoană la alta, un somn de o noapte fiind suficient pentru unii pentru a se recupera, iar pentru alții fiind nevoie mai multe zile sau chiar săptămâni.
Cu toate acestea, studiile au arătat că somnul de recuperare adesea nu inversează modificările metabolice care pot cauza creșterea în greutate și scăderea sensibilității la insulină, chiar și în urma unor perioade relativ scurte de privare de somn.
Într-o situație periculoasă se află cei care lucrează în ture, ei având riscul de a dormi în medie cu una până la patru ore mai puțin pe zi decât persoanele care lucrează în timpul zilei, ceea ce le poate crește riscul de deces timpuriu. De fapt, multe studii au arătat că somnul prea puțin este asociat cu un risc crescut de deces.