Pericol de furtună solară. Sateliții NOAA au surprins o ejecție de masă coronală care se îndreaptă cu repeziciune spre Pământ
Cercetătorii de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică au emis un avertisment despre o posibilă furtună solară, care va avea loc pe 7 și 8 iunie, după ce sateliții săi au detectat o ejecție de masă coronală, care se deplasează spre Pământ.
După o scurtă perioadă de acalmie, Soarele a intrat din nou în acțiune. Pe 4 iunie, o explozie la suprafața Soarelui a aruncat în spațiu o mare de ejecție de masă coronală (CME). Din nefericire, aceasta se îndreaptă spre Pământ. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a detectat fenomenul cu ajutorul sateliților săi, și a emis o alertă de furtună solară pe 7 și 8 iunie. În mod special, aceasta va fi prima furtună solară din luna iunie, scrie hindustantimes.com.
Conform unui raport al SpaceWeather.com, „cercetătorii NOAA spun că o CME ar putea lovi câmpul magnetic al Pământului la sfârșitul zilei de 7 sau 8 iunie. Aceasta a fost aruncată în spațiu pe 4 iunie de un filament de magnetism în erupție în emisfera sudică a Soarelui”. Se așteaptă ca furtuna geomagnetică rezultată să aibă o intensitate cuprinsă între clasa G1 și G2.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Furtuna solară va lovi, joi, Pământul
Soarele a devenit un focar de pete solare. În acest moment, există opt pete solare pe partea Soarelui orientată spre Pământ. Aceste pete solare au explodat frecvent, producând erupții solare. În ultimele două săptămâni, aceste erupții solare au fost minore, dar pe 4 iunie, un filament uriaș de magnetism a aruncat în spațiu o cantitate mare de CME.
Îngrijorările se datorează în mare parte faptului că se așteaptă ca actualul ciclu solar să atingă apogeul la începutul anului viitor. Asta înseamnă că activitatea solară va crește probabil în lunile următoare, iar acest lucru poate produce o furtună geomagnetică terifiantă de clasa G5. Pentru cei necunoscători, astfel de furtuni pot perturba GPS-ul, pot împiedica funcționarea rețelelor de telefonie mobilă și Internetul, și chiar pot provoca o pană masivă de curent. Nici măcar dispozitivele electronice de pe Pământ nu sunt ferite de defecțiuni.
Din fericire, furtuna solară prognozată pentru 7 și 8 iunie nu este posibil să fie atât de puternică, dar se așteaptă perturbarea GPS-ului și pene de curent radio.
Rolul Observatorului de dinamică solară al NASA
Observatorul Solar Dynamics Observatory (SDO) al NASA poartă o suită completă de instrumente pentru a monitoriza Soarele și face acest lucru din 2010. Acesta utilizează trei instrumente foarte importante pentru a colecta date din diverse activități solare. Printre acestea se numără Helioseismic and Magnetic Imager (HMI), care efectuează măsurători de înaltă rezoluție ale câmpului magnetic longitudinal și vectorial pe întregul disc solar vizibil, Extreme Ultraviolet Variability Experiment (EVE), care măsoară iradierea Soarelui în ultraviolete extreme și Atmospheric Imaging Assembly (AIA), care oferă observații continue pe tot discul cromosferei și coroanei solare în șapte canale de ultraviolete extreme (EUV).