Pericol de contaminare cu radon in mai multe judete. Cercetatorii ar fi descoperit chiar si valori duble fata de media UE

Ultimul update: Sambata 28 Ianuarie 2017 07:22
Data publicarii: Miercuri 25 Ianuarie 2017 18:40
Categorie: Stiinta

Avertisment grav al cercetatorilor din Cluj, care spun ca fostele mine de uraniu raman o amenintare pentru sanatatea oamenilor. Specialistii au masurat radiatiile din 18 judete si ar fi descoperit chiar si valori duble fata de media Uniunii Europene.

Pericolul contaminarii cu radon, spun ei, exista in case, scoli si gradinite. Gazul care provine din descompunerea uraniului patrunde din sol, in incaperi si poate provoca in timp leucemie sau cancer pulmonar.

Cercetatorii din Cluj au masurat pana acum nivelul de radiatii in 5.000 de locuinte, scoli, gradinite din centrul, nordul si vestul tarii. Rezultatele arata ca cele mai ridicate valori sunt in Alba, Timis si Suceava. Pericolul persista si in pesteri precum Ursilor, Muierii si Polovragi, unde ghizii ar trebui sa-si limiteze circuitele la maximum 12 ore lunar.

Alexandra Cucos, cercetator sef laborator de radon UBB Cluj: "In aerul din cladiri media 176 unitati de masura, comparativ cu media europeana de 89. Suntem in categoria cu cel mai mare risc din Europa."

Cel mai rau este in localitatile situate in vecinatatea fostelor mine de uraniu, unde radiatiile de radon sunt chiar si de 10 ori peste media Uniunii Europene.

Alexandra Cucos, cercetator sef laborator de radon UBB Cluj: "De exemplu, Stei Baita, arealul Minei de Uraniu Avram Iancu, acolo este o zona unde istoric se cunoaste problema, se cerceteaza."

In astfel de zone uraniul s-a dezintegrat si a contaminat aerul din case si, spun cercetatorii, in special in apartamentele de la parter, aflate aproape de sol. Ca sa fie la adapost oamenii ar trebui sa isi izoleze bine locuintele.

Pe de alta parte, specialistii spun ca cel mai important lucru este sa aerisim incaperile. In acest fel intensitatea radonului va scadea. In scoli este indicat ca geamurile sa fie deschise in pauze cat se poate de des, iar in locuinte odata la trei ore.

In cazul expunerii indelungate, riscurile pentru sanatate sunt extrem de mari. Radonul este cunoscut ca agent cancerigen. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste patru milioane de oameni au murit pana acum din cauza acestui tip de poluare.

Francesco Bochicchio, expert Agentia Internationala de Energia Atomica: "Este nevoie de actiuni care dureaza mai multi ani. Noi in Italia am inceput de acum sapte ani."

Wolfgang Ringer, expert Agentia Internationala de Energia Atomica: "Incercam sa ajutam autoritatile din Romania sa faca un program national de combatere a radonului."

Cercetatorii din Cluj au primit finantare europeana ca sa faca masuratori in alte 1.000 de cladiri din sudul si estul tarii.

Accident al unui tren cu materiale radioactive, in Rusia. Orasul unde a avut loc, mai poluat decat Cernobilul
Accident al unui tren cu materiale radioactive, in Rusia. Orasul unde a avut loc, mai poluat decat Cernobilul
VIDEO PROTVPLUS.RO
statia spatiala internationala
Descoperire misterioasă făcută de astronauții de pe ISS. Urmează să o investigheze
Descoperirea făcută de o sondă spaţială americană pe un asteroid aflat în apropiere de Terra
Voyager 2 a părăsit Sistemul Solar. "Ceva ciudat s-a petrecut în jurul zilei de 5 noiembrie"
Drapelul României apare pe macheta noului lansator european, Ariane 6
Obiectul banal care ar duce la micșorarea organelor genitale masculine, potrivit unui studiu
Creierul unui ”geniu” din Rusia a fost criogenat, pentru a se ”întoarce la viață” în viitor
schelet, Australopithecus
Descoperire importantă: specia unui strămoș al omului, necunoscută până acum
Sunete ”dintr-o altă lume”. Ce se aude în prima înregistrare audio de pe Marte
Descoperire uimitoare într-un mormânt de 5.000 de ani. Este responsabil de o mare temere a omenirii
Fenomen rar întâlnit într-un oraș din China, unde temperaturile au ajuns la -43 de grade
Căsuţele din turtă făcute de copiii din Sebeş, căutate în toată lume. Unde se duc banii
Anunțul îngrijorător al oamenilor de știință despre stratul de gheață din Groenlanda