Pericol de contaminare cu radon in mai multe judete. Cercetatorii ar fi descoperit chiar si valori duble fata de media UE

Ultimul update: Sambata 28 Ianuarie 2017 07:22
Data publicarii: Miercuri 25 Ianuarie 2017 18:40
Categorie: Stiinta

Avertisment grav al cercetatorilor din Cluj, care spun ca fostele mine de uraniu raman o amenintare pentru sanatatea oamenilor. Specialistii au masurat radiatiile din 18 judete si ar fi descoperit chiar si valori duble fata de media Uniunii Europene.

Pericolul contaminarii cu radon, spun ei, exista in case, scoli si gradinite. Gazul care provine din descompunerea uraniului patrunde din sol, in incaperi si poate provoca in timp leucemie sau cancer pulmonar.

Cercetatorii din Cluj au masurat pana acum nivelul de radiatii in 5.000 de locuinte, scoli, gradinite din centrul, nordul si vestul tarii. Rezultatele arata ca cele mai ridicate valori sunt in Alba, Timis si Suceava. Pericolul persista si in pesteri precum Ursilor, Muierii si Polovragi, unde ghizii ar trebui sa-si limiteze circuitele la maximum 12 ore lunar.

Alexandra Cucos, cercetator sef laborator de radon UBB Cluj: "In aerul din cladiri media 176 unitati de masura, comparativ cu media europeana de 89. Suntem in categoria cu cel mai mare risc din Europa."

Cel mai rau este in localitatile situate in vecinatatea fostelor mine de uraniu, unde radiatiile de radon sunt chiar si de 10 ori peste media Uniunii Europene.

Alexandra Cucos, cercetator sef laborator de radon UBB Cluj: "De exemplu, Stei Baita, arealul Minei de Uraniu Avram Iancu, acolo este o zona unde istoric se cunoaste problema, se cerceteaza."

In astfel de zone uraniul s-a dezintegrat si a contaminat aerul din case si, spun cercetatorii, in special in apartamentele de la parter, aflate aproape de sol. Ca sa fie la adapost oamenii ar trebui sa isi izoleze bine locuintele.

Pe de alta parte, specialistii spun ca cel mai important lucru este sa aerisim incaperile. In acest fel intensitatea radonului va scadea. In scoli este indicat ca geamurile sa fie deschise in pauze cat se poate de des, iar in locuinte odata la trei ore.

In cazul expunerii indelungate, riscurile pentru sanatate sunt extrem de mari. Radonul este cunoscut ca agent cancerigen. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste patru milioane de oameni au murit pana acum din cauza acestui tip de poluare.

Francesco Bochicchio, expert Agentia Internationala de Energia Atomica: "Este nevoie de actiuni care dureaza mai multi ani. Noi in Italia am inceput de acum sapte ani."

Wolfgang Ringer, expert Agentia Internationala de Energia Atomica: "Incercam sa ajutam autoritatile din Romania sa faca un program national de combatere a radonului."

Cercetatorii din Cluj au primit finantare europeana ca sa faca masuratori in alte 1.000 de cladiri din sudul si estul tarii.

Accident al unui tren cu materiale radioactive, in Rusia. Orasul unde a avut loc, mai poluat decat Cernobilul
Accident al unui tren cu materiale radioactive, in Rusia. Orasul unde a avut loc, mai poluat decat Cernobilul
VIDEO PROTVPLUS.RO
stephen hawking
Ultima carte a lui Stephen Hawking a fost lansată. Ce spune despre Dumnezeu şi viaţa după moarte
Şoareci născuţi din două mame, creaţi în laborator de cercetătorii din China
Încălzirea globală. Mai avem 12 ani pentru a evita o catastrofă. ”Acționați acum, idioților”
Meteorit de 100.000 de dolari, folosit pe post de opritor pentru uşă. Descoperirea unui profesor de origine română
Astronomii au descoperit prima Lună din afara sistemului nostru solar
Cercetătorii au descoperit o familie de termite care trăiește și se reproduce fără masculi
nobel, chimie, 2018, Frances H. Arnold, George P. Smith, Gregory P. Winter
Trei cercetători, din SUA şi Marea Britanie, au câştigat premiul Nobel 2018 pentru Chimie
Un astronaut de pe ISS a înregistrat o melodie în timp ce era în spaţiu
Donna Strickland, a treia femeie din istorie care câștigă Premiul Nobel pentru Fizică
James P. Allison şi Tasuku Honjo au câştigat premiul Nobel pentru Medicină pe 2018
Japonezii au publicat noi imagini de pe asteroidul Ryugu. Ce au pozat roverele
NASA: Pământul "se clatină" din cauza topirii gheţarilor. Rotaţia Terrei, afectată