O creatură marină ”mare”, cu gheare ”asemănătoare cu lamele”, descoperită în Marea Chinei de Sud. Este o specie nouă
Oamenii de știință care s-au scufundat în adâncurile Mării Chinei de Sud au descoperit, recent, la mii de metri în adâncuri, o creatură "mare" acoperită de coloane vertebrale.
Aceasta s-a dovedit a fi o nouă specie.
Cercetătorii au explorat Marea Chinei de Sud printr-o serie de scufundări pe un submersibil cu echipaj uman în martie 2021, potrivit unui studiu publicat la 3 mai 2024 în revista Raffles Bulletin of Zoology.
În timpul uneia dintre aceste scufundări, cercetătorii au găsit un crab "mare" pe niște corali și l-au capturat, se arată în studiul citat de Miami Herald.
Întorși la suprafață, aceștia au privit mai atent animalul de adâncime și și-au dat seama că au descoperit o nouă specie: Gordonopsis mazupo Gordonopsis mazupo sau crabul Mazu's Porter.
Crabul portar al lui Mazu este considerat "mare" și are picioare "foarte lungi" cu gheare "asemănătoare unor lame", se arată în studiu.
Co-autorul Peter Ng a declarat pentru McClatchy News că trupul crabului are o lungime de aproximativ 2,5 cm, iar picioarele sale au o lungime de peste 3,5 cm. În total, animalul acoperit de coloană vertebrală măsoară peste 20 de centimetri în diametru.
Fotografiile (care pot fi văzute aici) arată culoarea portocalie palidă a unui crab de Mazu.
Cercetătorii au declarat că au numit noua specie "după zeița chineză sau bunica mării, Mazu".
Până în prezent, doar un singur crab Mazu a fost găsit pe coralul de bambus la aproximativ 2.900 de metri sub suprafața Mării Chinei de Sud, potrivit studiului.
Marea Chinei de Sud este un teritoriu contestat din sud-estul Asiei, care se învecinează cu Brunei, China, Indonezia, Malaezia, Filipine, Taiwan și Vietnam.
Noua specie a fost identificată după picioarele, spinii, forma corpului, mărimea și alte caracteristici fizice subtile, potrivit studiului. Cercetătorii nu au furnizat o analiză ADN a noii specii.
Din echipa de cercetare au făcut parte Peter Ng și Xinming Liu.