VIDEO. ”Pasărea gheată”. O specie africană de dimensiunea unui om mănâncă pui de crocodil și își ucide frații
O pasăre care poate ajunge până la 1 metru și jumătate înălțime, cunoscută sub numele de ”pasărea sabot” sau ”pasărea gheată”, ”pantof” - originară din Africa - mănâncă pui de crocodil și își ucide frații.
Aceste păsări sunt adevărați prădători, fiind capabile să stea nemișcate în mlaștini înainte de a sări și a înghite întreaga pradă cu ajutorul ciocurilor lor uriașe.
”Pasărea gheată” are un aspect amenințător și preistoric, iar ciocul său este ascuțit și lung de 0,3 metri - fiind al treilea cel mai mare cioc de pasăre din lume, potrivit Live Science.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un studiu din 2015 publicat în Journal of African Ornithology a constatat că somnul este cea mai frecventă pradă a sa, reprezentând aproximativ 71% din mesele sale. Cu toate acestea, se știe însă că pasărea-sabot este cunoscută și pentru că se ospătează cu anghile, șerpi și chiar pui de crocodil.
Puii de ”pasăre gheată” sunt în mare parte solitari, dar perechile care se reproduc sunt monogame și depun până la trei ouă într-un cuib - deși, din cauza rivalității dintre frați, de obicei doar unul singur supraviețuiește până la vârsta adultă.
Acesta este, de obicei, primul născut mai mare, care fie își întrece frații pentru hrană, fie îi ucide.
Al doilea sau al treilea pui este, în esență, pui de rezervă care servește ca rezervă în cazul în care primul nu supraviețuiește.
Comportamentul lor a fost surprins într-un clip din serialul BBC David Attenborough "Africa", în care se vede cum puiul mai mare își mușcă fratele mai mic. Când mama se întoarce la cuib, nu oferă nicio grijă puiului mai mic.
Deși uneori este numit în mod incorect barză, ”pasărea sabot” este de fapt singurul membru al genului Balaeniceps și al familiei mai largi Balaenicipitidae, cele mai apropiate rude vii ale sale fiind pelicanii.
Strămoșii săi din ordinul Pelecaniformes au apărut la sfârșitul perioadei cretacice (acum 145 de milioane până la 66 de milioane de ani).
Pasărea cu cioc mare este inclusă ca fiind vulnerabilă pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, deoarece mai există doar între 5.000 și 8.000 de păsări.