NASA testeaza un tip de propulsie ce ar putea produce viteze peste cea a luminii. Inventia incalca o lege de baza a fizicii
Dupa luni de zvonuri si speculatii, NASA a prezentat un raport privind propulsia electromagnetica, ce ar putea revolutiona tehnologia spatiala.
Propulsia EM (electromagnetica) este o alternativa la rachetele traditionale si, potrivit calculelor facute de creatorul ei, inventatorul Roger Shawyer, ar putea duce o nava spatiala de pe Terra pe Marte in doar 70 de zile. De asemenea, este o sursa nepoluanta de energie, deoarece nu foloseste combustibil, ci microunde. Pe hartie, cel putin, ar permite atingerea unor viteze mai mari decat cea a lumii, chiar pana la 300.000 kilometri/secunda.
Calculele, strict teoretice, ale lui Shawyer, au fost testate de specialistii de la Laboratoarele Eagleworks ale NASA, care au publicat acum primele rezultate, dovedind ca sistemul functioneaza. Problema este ca acest tip de propulsie incalca un principiu fundamental al fizicii, a treia lege a lui Newton – adica principiul actiunii si reactiunii - motiv pentru care ideea a fost considerata drept “psueudo-stiinta” inca de la formularea sa, in 1999.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totusi, savantii de la NASA au confirmat ca propulsia functioneaza si este extrem de eficienta, iar motivul pentru incalca legea lui Newton, adica nu are o forta de reactiune, tine de mecanica cuantica. Urmatorul pas este ca propulsia EM sa fie testata in spatiu, ceea ce ar trebui sa se intample in urmatoarele luni
Sursa: sciencealert.com
Etichete: energie, nasa, Marte, fizica, nave, spatiu, teste, microunde, newton, viteza luminii,
Dată publicare:
20-11-2016 16:15