NASA a asamblat cel mai complex telescop spatial construit vreodata. Ce vor investiga specialistii
"Daca ai o fi albina care traieste pe luna, tot te-am putea vedea!" Asa sustin reprezentantii NASA, dupa ce au terminat de asamblat cel mai mare si mai complex telescop spatial construit vreodata.
Aparatul este de 100 de ori mai puternic decat telescopul Hubble si va putea observa galaxii aflate la distante de peste 13 miliarde ani-lumina. Va ajunge in spatiu in 2018.
Telescopul este realizat din 18 oglinzi hexagonale. O mana robotica a fost folosita pentru a cobori cu precizie fiecare oglinda intr-o locatie exacta. Telescopul va putea observa galaxii formate aproape de Big Bang, explozia primordiala care a dat nastere universului nostru acum 13,8 miliarde de ani.
Noul aparat reprezinta un progres imens fata de actualul telescop Hubble. Oglinda principala este de 3 ori mai mare, are un diametru de 6,5 metri si poate observa in infrarosu pentru a percepe cele mai indepartate obiecte, invizibile acum.
"Sper ca vom gasi ceva despre care nimeni nu stie ca exista. Ceva ce a avut loc la inceputurile universului, ceva ce a existat inaintea galaxiilor, cumva gaurile negre s-au format, nu stim cum inca. Asa ca acesta este un subiect larg dezbatut de oamenii de stiinta."
Pentru a functiona perfect in infrarosu, telescopul trebuie tinut la o temperatura foarte joasa, de cel putin - 223 de grade Celsius, pentru a nu fi orbit de propriile sale emisii de infrarosu. Astfel ca a fost acoperit cu o umbrela imensa care va mentine temperatura in interiorul sau. Telescopul, care a costat 8,8 miliarde de dolari, ar urma sa fie plasat in spatiu cu ajutorul unei rachete Ariane in 2018.