NASA: "Pamantul se incalzeste intr-un ritm fara precedent in ultimul mileniu". Ce risca omenirea in aceste conditii
Inregistrarile temperaturilor din 1800 incoace arata ca in ultimele decenii incalzirea s-a accelerat intr-un ritm fara precedent in ultimii 1000 de ani.
Anul acesta a fost unul foarte calduros, temperatura medie globala crescand cu cu 1.38 grade Celsius, peste nivelul inregistrat in secolul al XIX-lea, foarte aproape de limita acceptata in acordul climatic de la Paris, adica de 1.5 grade Celsius, relateaza The Guardian
NASA data: hottest May on record makes the 12-months running mean global temperature anomaly (shown) rise to + 1 °C pic.twitter.com/6YhwKyo2JP
— Stefan Rahmstorf (@rahmstorf) June 14, 2016
Iulie a fost cea mai calduroasa luna de cand se tine evidenta moderna a climei, inca din 1880. Cu fiecare luna care a trecut inca din octombrie 2015, s-a stabilit un nou record al temperaturii, in materie de caldura.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nasa spune ca evidentele temperaturii din trecut, stabilite cu ajutorul analizei ghetarilor si sedimentelor, sugereaza faptul ca incalzirea din ultimele decenii este anormala fata de ultimul mileniu.
Past 138 years - temperature anomaly. Wait for it! https://t.co/K8431UcEn1 pic.twitter.com/ddwz1Hj9tR
— Elliott Hazen (@elhazen) August 21, 2016
“In ultimii 30 de ani, Planeta noastra s-a schimbat foarte mult, este ceva fara precedent, in ultimii 1000 de ani. Nicio perioada din secolul XX pana astazi nu a mai aratat o asemenea fluctuatie a temperaturii ca aceasta. Ca sa mentinem limita cresterii temperaturii sub 1.5 grade Celsius, trebuie sa reducem in timp util emisiile de monoxid de Carbon.”, a explicat Gavin Schimit, Director NASA al Institutului pentru Studiile Spatiale.
Schmidt a reiterat predictia sa din trecut, conform careia e un risc de 99% ca 2016 sa fie cel mai torid an inregistrat vreodata, 20% din procentul caldurii fiind cauzat de fenomenul climatic El Nino. Anul trecut a fost inregistrat drept cel mai calduros an din istorie, depasind anul 2014.
“Trebuie sa ne ingrijoreze tendinta pe termen lung si nu exista nicio dovada ca s-ar domoli. Cresterea temperaturii nu se opreste niciodata. Oamenii care cred ca s-a incheiat se insala. E o problema cronica a omenirii de 100 de ani incoace”, a mai spus Schmidt.
Studiile recente au aratat ca daca in urmatorii 5 ani emisiile de Carbon vor fi la acelasi nivel, pragul limita acceptat, de 1.5 grade Celsius peste temperatura medie, va fi depasit.
NASA, alaturi de Agentia Nationala Oceanica si de Administratie Atmosferica, a descoperit faptul ca temperatura globala a crescut, in ultimii 5000 de ani, cu 4-7 grade Celsius. Cresterea temperaturii in ultimele secole este de 10 ori mari rapida decat in precedentul etalon al incalzirii.
Ritmul incalzirii globale este la momentul actual este de 20 de ori mai rapid decat media istorica din ultimii 100 de ani, conform NASA.
Cercetatorii sunt capabili sa masoare nivelul efectului de sera cu mai bine de 800.000 de ani in urma, dar datele despre clima ultimilor 1000 de ani sunt mult mai precise. O reconstituire a NASA arata faptul ca ritmul cresterii temperaturii din ultimele decenii a depasit orice evidenta din ultimii 500 de ani.