Misiunea europeana pe Marte a esuat. Ce se poate vedea intr-o imagine surprinsa de o sonda spatiala a NASA

21-10-2016 21:06

Schiaparelli pe Marte

Modulul european de asolizare Schiaparelli, parte a misiunii ExoMars 2016, s-a prabusit, miercuri, pe Marte, a anuntat vineri Thierry Blancquaert, din partea Agentiei Spatiale Europene (ESA).

ESA, care a pierdut legatura cu modulul de doua zile, a aflat ce s-a intamplat cu acesta datorita unei fotografii realizate de sonda NASA Mars Reconnaissance Orbiter, aflata pe orbita lui Marte. Schiaparelli "a coborat cu o viteza mult mai mare decat era prevazut pe solul lui Marte", a explicat Thierry Blancquaert. Mars Reconnaissance Orbiter. Mars Reconnaissance Orbiter a fotografiat pe suprafata lui Marte un obiect care pare a fi modulul Schiaparelli.

Conform specialistilor de la ESA, se pare ca modulul Schiaparelli si-a deschis prea devreme parasuta si si-a aprins retromotoarele pentru un interval prea mic de timp, pe cand se afla in cadere libera prin atmosfera martiana, nereusind sa incetineasca suficient pentru o asolizare fara probleme.

Schiaparelli ar fi trebuit sa asolizeze controlat, folosindu-se de frecarea cu atmosfera martiana, retromotoare si o parasuta pentru decelerare. La mai putin de un minut inainte de a atinge solul martian, centrul de control al misiunii a pierdut legatura cu modulul.

Asolizarea lui Schiaparelli ar fi reprezentat modalitatea de a testa tehnologia necesara pentru trimiterea unui alt rover pe Marte, ExoMars, care isi va incepe misiunea de cautare a eventualelor urme de viata in 2021 (lansarea va avea loc in 2020 in cea de-a doua faza a programului ExoMars).

Aceasta a fost cea de-a doua tentativa nereusita a ESA de a asoliza un modul pe Marte. In 2003 Agentia Spatiala Europeana a pierdut modulul de asolizare Beagle 2. Deocamdata, nicio alta entitate in afara de NASA nu a reusit sa desfasoare cu succes o misiune la suprafata acestei planete.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26