Muzica ar putea ajuta la calmarea anxietății pacienților care așteaptă un diagnostic
Tututor ne place muzica, dar peste Ocean e pe cale să devină mai mult decât o plăcere.
Tot mai multe centre medicale o folosesc ca să le ridice moralul sau să-i calmeze pe pacienţii speriaţi. Iar oamenii de ştiinţă încearcă să afle cum anume procesează creierul muzica şi cum poate fi folosită ca să ne ajute să ne vindecăm.
Pe holurile spitalului universitar din Georgetown cântă un violonist, iar câțiva dansatori improvizează mișcări lente de dans. Scopul este să calmeze anxietatea și temerile pacienților care așteaptă un diagnostic sau pe aceia care vin în vizită.
Într-o altă aripă a clinicii, o violoncelistă le cântă pacienților imobilizați la pat, unii dintre ei supuși unor tratamente chinuitoare.
Menită să ridice moralul sau să liniștească mintea, muzica face parte tot mai mult din îngrijirea pacienților, iar spitalul din Georgetown are un întreg departament care se ocupă cu așa ceva.
Julia Langley: "Dacă putem studia arta în același fel în care știința studiază medicația și alte terapii, cred că vom face un mare bine îngrijirii omului ca întreg."
Dar oare poate muzica să facă mai mult decât să ridice moralul bolnavilor? Cercet?torii americani încearcă să afle stând de vorbă cu muzicieni, terapeuți și neurologi.
Pentru a vedea influența muzicii asupra creierului, cercetătorii au lucrat cu o soprană. I-au studiat reacțiile creierului în timp ce recita versurile unei piese și în timp ce o cânta. Mai mult, au văzut că activitatea ei cerebrală devenea mai intensă și când își imagina cum cântă.
David Jangraw, cecetător: "Neuroștiințele ne pot ajuta să înțelegem ce părți din creier sunt active atunci când facem muzica. Apoi, dacă aflăm că această parte a creierului este de asemenea afectată de o boală, o afecțiune sau o leziune, vom ști că muzica poate fi parte din soluție."
Concluzia a fost că procesarea muzicii e una dintre sarcinile cele mai solicitante pentru creier. Însă pentru a vedea cum anume influențează sau poate ajuta creierul unui bolnav, e nevoie de studii mai ample.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, muzica, anxietate, cercetatori, vindecare, stiinta, cercetare,
Dată publicare:
20-12-2017 08:16