Geniul fara autoportret si-ar fi ascuns chipul in Cina cea de Taina. Noua teorie despre Da Vinci

17-08-2012 11:32


Cina cea de Taina

Este omul care a realizat cele mai faimoase portrete din istorie. Insa, in mod ironic, expertii nu prea stiu cum arata Leonardo Da Vinci.

Pentru ca geniul renascentist nu si-a facut niciun autoportret in tinerete, istoricii au presupus ca artistul si-a plasat propria imagine in una din operele sale, iar in ultimii ani a fost explorata aceasta ipoteza.

Acum, istoricii cred ca au descoperit o noua dovada ca marele artist si-a pictat chipul, nu o data, ci de doua ori, in una din capodoperele sale, Cina cea de Taina.

Ross King, autorul best-sellerului Brunelleschi’s Dome, face referire la un poem scris in 1490, in timp ce Leonardo Da Vinci picta Cina cea de Taina, de prietenul lui, Gasparo Visconti. In acest poem, Visconti ironizeaza un artist, fara sa-l numeasca, despre care zice ca isi picteaza chipul in tablourile lui.

Ross King a gasit asemanari intre chipul dintr-o schita realizata in 1515, despre care se crede ca il reprezinta pe Da Vinci, si doua chipuri din Cina cea de Taina. Forma nasurilor celor trei personaje este identica si exista asemanari la par si barba. King spune ca Da Vinci le-a dat chipul sau lui Toma Necredinciosul si Iacob cel Tanar.

Mai mult, se pare ca gestul si mimica lui Toma Necredinciosul sunt ale lui Da Vinci.

Charles Nicholl, un istoric care l-a studiat pe Da Vinci, a spus ca nu este exclus ca Da Vinci sa isi fi pictat chipul in Cina cea de Taina: “Dintre toti apostolii cu care Leonardo ar fi vrut sa se identifice cred ca in fruntea listei sale se afla Toma Necredinciosul, pentru ca artistul credea ca este mult mai bine sa pui intrebari, decat sa accepti tot ce-ti spunea lumea”.

Cina cea de Taina a fost realizata de Da Vinci pentru patronul sau, ducele Ludovico Sforza din Milano. Este una din cele mai celebre picturi din istoria universala a artelor, iar acum se gaseste in fosta sala de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano.

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggerii din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57