Legume crescute in spatiu, pentru prima oara in meniul astronautilor de pe ISS. In cat timp s-a dezvoltat recolta
Astronautii din echipajul Statiei Spatiale Internationale (ISS) au in meniul din aceste zile salata verde crescuta in spatiu, fiind pentru prima oara cand ei mananca legume cultivate chiar pe ISS, arata NASA.
La bordul ISS se afla o sera numita Lada, amenajata inca din anul 2002. Sera a fost folosita pentru a studia cresterea plantelor in conditii de microgravitatie, insa pana acum astronautii nu au servit la masa rezultatele propriilor experimente stiintifice, informeaza Agerpres.
Salata a fost plantata de astronautul Scott Kelly la 8 iulie, conform NASA, iar plantele au fost recoltate 33 de zile mai tarziu. Intregul experiment este mai complex decat simpla plantare a unor seminte si recoltarea plantelor pentru diversificarea alimentelor de la bord.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
"Maine (10 august n.r.) vom manca mult-asteptata recolta de legume din @space_station! Dar mai intai, un #selfie cu salata. #YearInSpace", conform mesajului postat de Scott Kelly duminica, pe contul sau de Twitter.
Tomorrow we'll eat the anticipated veggie harvest on @space_station! But first, lettuce take a #selfie. #YearInSpace pic.twitter.com/fUKQMhEDjK
— Scott Kelly (@StationCDRKelly) August 9, 2015
Semintele de plante de pe ISS sunt "bombardate" cu lumina de la LED-uri rosii si albastre pentru a le stimula cresterea. Acest sistem a dus la o recolta bogata in sera de pe ISS si in 2014, dar plantele au fost aduse pe Pamant pentru a fi testate, NASA trebuind sa se asigure ca aceste plante sunt sigure pentru consum.
In perspectiva misiunilor spatiale de lunga durata, cu echipaj uman, cum ar fi o eventuala prima misiune spre Marte, cultivarea legumelor si fructelor in spatiu ar putea reprezenta cheia pastrarii unei bune stari de sanatate a echipajului, in conditiile in care majoritatea alimentelor ambalate pot rezista cel mult 3 ani, conform NASA. Legumele si fructele proaspete pot imbunatati starea psihica si moralul astronautilor. Cultivarea lor le ofera ceva de facut astronautilor de-a lungul anilor petrecuti in astfel de misiuni in spatiu, iar consumul fructelor si legumelor proaspete va insemna, mai mult ca sigur, o schimbare binevenita a meniului bazat pe alimente conservate.