O noua exoplaneta foarte asemanatoare Pamantului, descoperita cu ajutorul telescopului Kepler. Ce spun expertii
O echipa de astronomi a anuntat joi descoperirea, prin intermediul telescopului orbital Kepler, apartinand NASA, a unei exoplanete foarte asemanatoare Pamantului.
Kepler 452b este probabil cea mai asemanatoare dintre toate exoplanetele descoperite pana in prezent, informeaza Reuters, potrivit Agerpres.
Aceasta planeta, cu 60% mai mare decat Terra, este telurica si se afla la distanta de 1.400 de ani lumina in constelatia Cygnus (Lebada).
Aceasta descoperire face parte din noul catalog al descoperirilor facute de telescopul Kepler, care cuprinde 500 de noi posibile exoplanete a caror existenta trebuie confirmata de specialisti. Aceste 500 de posibile noi descoperiri se adauga celor 4.175 de posibile exoplanete descoperite pana in prezent de celebrul telescop orbital.
Noul catalog include si 12 planete mai mici decat Pamantul si cu orbitele in asa-numita zona de aur a stelei mama, distanta la care apa sa poata exista in stare lichida la suprafata planetei.
Prima planeta a carei existenta a fost confirmata, din cele 500 de planete candidate, este Kepler 452b, iar astfel numarul exoplanetelor confirmate a ajuns la 1.030. Aceasta planeta se afla pe orbita unei stele foarte asemanatoare Soarelui, cu doar 4% mai masiva si cu 10% mai stralucitoare decat acesta. Conform calculelor astronomilor, aceasta stea este si cu 1,5 miliarde de ani mai "batrana" decat Soarele. In plus, distanta orbitala a planetei Kepler 452b este egala cu cea a Pamantului fata de Soare si astfel, la suprafata sa, poate exista apa in stare lichida, principalul "ingredient" al vietii.
"Daca Kepler 452b este intr-adevar o planeta telurica, pozitia sa fata de steaua in jurul careia orbiteaza ne poate indica faptul ca se afla intr-o perioada de incalzire puternica din istoria climei sale", conform lui Doug Caldwell, unul dintre astronomii care analizeaza datele transmise de telescopul Kepler. "Cresterea energiei degajate de o stea care imbatraneste poate provoca evaporarea oceanelor de pe o astfel de planeta", a adaugat el, precizand ca aceasta va fi si soarta Pamantului peste aproximativ 1 miliard de ani, cand Soarele va fi mai batran si mai stralucitor.
Misiunea Kepler a costat 600 de milioane de dolari si a fost lansata in 2009. Pana in prezent a urmarit peste 150.000 de stele in cautarea eventualelor planete aflate pe orbita acestora.