Inventiile prezentate la salonul Pro Invent de la Cluj. Un dispozitiv ar putea distruge meteoritii in cateva secunde
Inventivitatea cercetarilor romani si straini a facut parada la Cluj.
Oamenii au prezentat o multime de dispozitive pentru viata de zi cu zi pentru specialisti, dar si unele care par inspirate din filmele science fiction. Ceva mai "cu picioarele pe pamant" ar fi un senzor pentru agricultori si niste cercei care ne-ar face sa vedem mai bine. Cele mai multe sunt in faza de prototip, iar unele chiar de macheta. De regula, la astfel de targuri oamenii cauta finantare ca sa le produca in serie.
Agricultura moderna inseamna tot mai multa tehnologie, iar unii inventatori s-au gandit cum sa usureze munca fermierilor printr-un senzor.
Inventator: "Datele sunt citite din sol. Datele sunt transmise mai departe prin tehnologie long range si mai departe sunt transmise catre un server care interpreteaza acetse date."
Dispozitivul transmite in timp real detalii despre starea solului, cand si daca poate fi cultivat, dar si cata nevoie are de apa.
Adrian Zarnescu, inventator: "Ce este mai important ca acest senzor este independent energetic, nu necesita mentenanta, timp de 10 ani este garantat."
In schimb, unele bijuterii ar avea, sustin cei care le-au produs, un efect terapeutic. Ar trebui puse in punctul de acupunctura din lobul urechii, care corespunde ochilor. Efectul ar fi reducerea medicamentelor folosite in bolile cronice.
Dr. inginer Marian Velcea, cercetator USAMV Bucuresti: "Am adaptat acest mic aparat electronic care stimuleaza aceasta zona energetic printr-un camp electromagnetic de o frecventa pe care noi am constatat-o prin cerecetari medicale."
Iata si ceva desprins parca din filmele cu Tom Cruise sau Bruce Willis. Un tanar sustine ca dispozitivul pe care l-a creat ar putea distruge meteoritii in cateva secunde, prin concentrarea luminii solare cu o oglinda gigantica.
Tanar: "Lumina de la soare se reflecta din oglinda parabolica mare, aici ajung la oglinda parabolica mica. Nu avem dispersia luminii, avem o unda.
Deocamdata, obiectul se afla la stadiul de prototip.
Horatiu Serbescu, cercetator Institutul de Cercetare COMOTI:"Ideea ne-a venit in urma constatarilor inregistrate de satelitii de pe cosmos, meteoritii si asteroizii care pot intra pe traiectorie de ciocnire cu Terra."
Peste 400 de astfel de inventii romanesti sau europene au fost prezentate la Salonul Pro Invent din Cluj-Napoca.