Inventiile romanilor, in finala celei mai prestigioase competitii de antreprenoriat. Cum functioneaza priza inteligenta
O aplicatie pentru telefon mobil care va gaseste un loc de parcare, o priza inteligenta cu consum redus de curent si panouri care produc energie cu ajutorul plantelor.
Sunt doar cateva dintre inventiile cu care 20 de echipe de studenti din Europa, printre care si doua de la noi, au ajuns in finala celei mai prestigioase competitii de antreprenoriat. Multe dintre acestei idei s-au transformat deja in afaceri si in curand am putea vedea produsele pe piata.
Cati dintre dumneavoastra obisnuiti sa scoateti din priza laptopul, dupa ce il inchideti? Probabil foarte putini. Priza inteligenta care decupleaza automat de la sistemul de alimentare cu energie dispozitivele care sunt in stand by v-ar putea fi de folos. A fost inventata de niste studenti romani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alexander Stoica-Marcu: "Intre 15 si 20% din factura lunara la curent e bazata pe aceasta problema. Iar in toata lumea, peste 640 de miliarde de dolari se pierd"
Acesti tineri au semnat deja contracte de peste un milion de euro cu companii din Romania si din septembrie am putea gasi prizele lor inteligente in magazine. Una singura va costa aproximativ 100 de lei.
Si acesti studenti romani au incheiat deja contracte cu agricultori pentru testarea produselor lor.
Gabriel Rotaru:"Avem senzorii pentru sol care transmit in timp real date despre conditiile solului: pH, umiditate, temperatura si avem partea de drona cu care agricultorul poate sa vada din aer toate problemele"
Drona va costa 3.500 de euro, iar senzorii pentru sol 100 de euro. Belgienii au dezvoltat o aplicatie pentru telefonul mobil, conectata la camerele video din oras, care le arata soferilor unde gasesc un loc de parcare in apropiere.
Mathieu Delbroucq: "Un sofer pierde cam 20 de minute pe zi cautand un loc de parcare intr-un oras mare. Inseamna un consum de carburant de 15 euro pe luna"
Studentii din Danemarca, in schimb, au creat un scaun pentru persoanele cu dizabilitati care poate fi folosit in caz de urgenta.
Lasse Switzer: Este solutia perfecta in cazul in care avem un incendiu si nu avem electricitate: doar il pui pe sina si merge cu 5 km pe ora in jos
La competitia de antreprenoriat organizata in Bucuresti au participat peste 20 de echipe din 16 tari europene. Juriul a fost format din oameni de afaceri interesati sa investeasca in produsele acestor tineri.
Caroline Jenner, organizator: "Premiile constau in bani, in oportunitati de mentorat, dar mai ales ofera vizibilitate"
In Romania, 5 din 10 studenti vor sa-si deschida o afacere, potrivit unei analize Ernst&Young. Insa, doar 1 din 10 si reuseste. Asta din cauza poverii fiscale imense de la noi